Hoppa till huvudinnehåll

Relationspodden: Singelföräldraskapet kan vara tungt men också härligt!

Barn sitter vid sandlåda med sin mamma som ser stressad ut och pratar i sin mobil
Barn sitter vid sandlåda med sin mamma som ser stressad ut och pratar i sin mobil Bild: Yle / Mostphotos. Michael Folmer. barn (åldersgrupper),barnfamiljer,Sandlåda,Mamma,mobiltelefoner

Relationspodden efterlyste era erfarenheter av singelföräldraskap. De flesta tyckte att livet med barn är tungt men samtidigt genomsyrades makaroniträsket av stor kärlek och en känsla av mening. Här är era berättelser.

När kan man introducera ny partner?

Jag och min man skilde oss för några år sedan och vi har barnen vecka-vecka. Jag tycker att det ibland är lite svårt att skapa sig en helhetsbild av livet då veckorna är så otroligt olika.

Då barnen är hemma är det hemmaliv som gäller, det är tungt och ibland räknar jag timmarna tills de åker iväg. Men sen då de är borta kan det kännas tomt och jag längtar efter dem.

Skulle gärna träffa någon att dela livet med men det är ganska svårt då man har barn, inte alla som kan tänka sig att ge sig in i det. Funderar också på om och när isåfall - man kan presentera någon ny partner för barnen?

- Kvinna - 38

Vecka/vecka låter som rena rama lyxen!

Det som vissa beskriver som dubbelliv, tänker jag att vore rena rama lyxen. Jag lever som singelförälder på heltid, förutom varannan helg när de är hos sin pappa 2 dygn...

Dom två dygnen spenderar jag största delen på jobbet och försöker även hinna med lite nöjen vilket sist å slutligen resulterar i 2 sjukt stressiga dygn att hinna med allt. Sen rullar vardagen, med allt som det innebär, igång igen.

Livet blir lättare och lite friare i takt med att barnen blir äldre men känner ändå att man inte räcker till eller har tid med att dejta och eventuellt hitta en livspartner.

Ibland kan man även få den där känslan av utanförskap eftersom de flesta av barnens kompisar lever i så kallade kärnfamiljer. Saknar att vara en hel familj där man är två vuxna som tillsammans med barnen kan åka på semester och utflykter mm. Var sak har sin tid...

- Singel- och heltidsmamman 37

Man och barn fiskar.
Även semestrarna blir annorlunda som ensamförälder. Man och barn fiskar. Bild: Mostphotos barnskydd,familj,barn,fiske,sommar,hav,semester,samvaro

Ja, jag vet att mitt barn alltid kommer först till dagis och far hem sist... men vad annat kan jag göra om jag skall hinna jobba 8h /dag?

Samhället är uppbyggt kring kärnfamiljen

Att ta hand om barnet är det lättaste med att vara ensam mamma. Att få singelföräldraskapet att gå ihop med samhället är den svåra biten. Samhället är uppbyggt kring att man är två föräldrar. T.ex. dagvård är en sak som är svår att kombinera med heltidsarbete och att vara ensam.

Ja tack, jag vet att mitt barn alltid kommer först till dagis och far hem sist... men vad annat kan jag göra om det inte finns någon annan som kan hämta och jag skall hinna jobba 8h /dag? Att skapa ett dåligt samvete till singelföräldern hjälper inte situationen. Mitt barn har dessutom alltid trivts på dagis.

Som ensamstående har man mycket oro, stress och tankar kring vardagen och ekonomin, men ingen att diskutera dessa vardagliga problemen med. Jag har själv inte vänner som har barn så i vardagen kan en ganska stor ensamhet uppstå. Utan att ljuga: de e tufft!

- Helena 27

Studerande ser på tioeurossedlar.
Att få ihop ekonomin som singelförälder är inte så lätt. Studerande ser på tioeurossedlar. Bild: Mostphotos / Judith Dzierzawa studiestöd,pengar

Försök att fixa egen tid!

Varje ensamförälder borde unna sig och verkligen aktivt ordna regelbunden egen tid för att balansera ut allt det man bär på varje dag. Tyvärr har inte alla nätverken kring sig eller resurser som möjliggör detta. Jag inser att balansen är svår att uppnå, men värd att sträva efter.

- Full vardag, kvinna, 40

Singelmammalivet är najs!

Jag separerade från barnens pappa som bodde utomlands och flyttade med barnen hem till Finland 2008! Levt som singelmamman efter det! Alla tycks tycka synd om en och har en massa synpunkter men sanningen är den att singelmammalivet är NAJS!

Man kan fokusera på barnen, samt på sig själv då de gått och lagt sig och inte behöva förbruka onödig energi på någon annan förvuxen bebis. NAJS!

- Charlotte, 48

Många tycker synd om en men singelmammalivet är NAJS! Man kan fokusera på barnen - och på sig själv då de lagt sej och inte förbruka energi på någon annan förvuxen bebis. NAJS!

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP