Hoppa till huvudinnehåll

Tiotusentals "gula västar" ute och protesterar igen - de vill lamslå Paris

Protesterna mot stigande bränslepriser och mot president Macron fortsätter runt om i Frankrike på lördagen. De så kallade "gula västarna" vill lamslå Paris och polisen försöker stoppa deras uppsåt.

På lördag använde sig kravallpolisen av både vattenkanoner och tårgas för att stoppa demonstranter som samlats på Champs-Élysées och som försökte nå den franska presidentens officiella residens Élyséepalatset.

Protester mot bränslepriser i Paris.
Protester mot bränslepriser i Paris. Bild: EPA-EFE Paris
Protester mot bränslepriser i Paris.
Protester mot bränslepriser i Paris. Bild: EPA-EFE Paris
En demonstrant som glatt trotsade tårgasen på Champs-Élysées på lördagen.
En demonstrant som glatt trotsade tårgasen på Champs-Élysées på lördagen. En demonstrant som glatt trotsade tårgasen på Champs-Élysées på lördagen. Bild: AFP / Lehtikuva Paris,demonstrationer (samhälleliga händelser)

Redan tidigt på morgonen spärrade polisen en zon som omfattade Place de la Concorde och delar av Champs-Élysées och där de förbjöd alla demonstrationer.

De "gula västarna" hade fått tillstånd att demonstrera bara i en park intill Eiffeltornet, men det struntade de i.

Det har visat sig extra svårt att övervaka de här demonstranternas ostyriga protester eftersom de dyker upp oanmälda litet varstans.

Två döda, över 750 skadade sen förra lördagen

Förra helgen deltog nästan 300 000 människor i protester runt om i Frankrike. De blockerade motorvägar, rondeller och exempelvis bränsledepåer på olika håll i landet.

Också den här lördagen pågår motsvarande protestaktioner på många andra håll än i huvudstaden Paris.

Demonstranter i reflexvästar blockerar en vägtull i Muret, nära Toulouse, på lördagen.
Demonstranter i reflexvästar blockerar en vägtull i Muret, nära Toulouse, på lördagen. Demonstranter i reflexvästar blockerar en vägtull i Muret, nära Toulouse, på lördagen. Bild: AFP / Lehtikuva Frankrike,demonstrationer (samhälleliga händelser)

Mindre protester har pågått under hela veckan. Två människor har dött och över 750 skadats i olika incidenter i samband med protesterna.

"Avgå Macron!"

På gatorna i Paris skallar slagord som "Avgå Macron!", "Avgå din tjuv!".

Initiativet till de här protesterna har tagits av en gräsrotsrörelse som mobiliserats främst i sociala medier. Den har kommit att kallas för de "gula västarna", med hänvisning till de reflexvästar som demonstranterna klär sig i.

De protesterar alltså mot höjda bränsleskatter och höjda bensin- och dieselpriser.

President Emmanuel Macron och hans regering har planer på att höja dieselskatten ytterligare vid årsskiftet. De har motiverat det med stigande råoljepriser och med miljöhänsyn.

Unga demonstranter på Champs-Élysées på lördagen.
Unga demonstranter på Champs-Élysées på lördagen. Paris,demonstrationer (samhälleliga händelser)

Varken franska partier eller fack har varit direkt engagerade i proteströrelsen, utan verkar kanske snarare ha tagits på sängen av den.

Däremot ha en del grupper från den yttersta högerkanten deltagit i den med liv och lust och också grupper från den yttersta vänsterkanten har nu börjat delta i protesterna.

Det som började som en protest mot just höjda bränsleskatter och -priser har nu utvecklats till en protestvåg mot president Emmanuel Macron och hans politik.

Många av demonstranterna ser honom som en elitist som inte bryr sig om hur vanliga människor har det ute i förorterna och på landsbydgen.

På gatorna i Paris skallar därför slagord som "Avgå Macron!", "Avgå din tjuv!".

Källor: AFP, Reuters, AP

Läs mera:

Vägar blockerade i Frankrike när bilister protesterar mot höjda bränslepriser

Uppskattningsvis 244 000 fransmän har under lördagen deltagit i protester mot de höjda bränslepriserna i landet. "De gula västarna" stoppar trafiken på många håll och minst en person har mist livet i demonstrationerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes