Hoppa till huvudinnehåll

Arvo Pärt-center har öppnat i Laulasmaa: Estlands största stjärna smyger omkring i korridorerna - musiken, arkitekturen och naturen skapar ett kontemplativt lugn

Två specialtillverkade stolar för bästa möjliga akustik står vid helväggsfönster på Arvo Pärt-centret i Estland.
Två specialtillverkade stolar för bästa möjliga akustik står vid helväggsfönster på Arvo Pärt-centret i Estland. Bild: Gustaf Antell Arvo Pärt,Estland,kompositörer,Arvo Pärt Centre,Laulasmaa

Det länge emotsedda Arvo Pärt-centret har öppnat sina dörrar. Pärt är världens för närvarande mest spelade levande kompositör av klassisk musik. Centret hyllar den 83-årige Pärt och samspelet mellan musik och natur.

Vägen till Arvo Pärt-centret är inte lång. Laulasmaa ligger drygt 30 kilometer väster om Tallinn, men nu på hösten känns det som än annan värld.

Känslan av avlägsenhet ökar ytterligare när jag parkerar bilen i en liten glänta i tallskogen. Härifrån måste man gå över 200 meter på en stig för att komma fram till det nybyggda centret.

Stigen som leder till Arvo Pärt-center går genom tallskogen.
Stigen som leder till Arvo Pärt-center går genom tallskogen. Bild: Gustaf Antell Arvo Pärt Centre,Arvo Pärt

Byggnaden är som Pärts musik - ska få dig att fundera

- Centret är mycket vackert och byggnadens arkitektur är vacker. Det ligger fint omgivet av naturen. Stämningen här är trevlig, säger den unga kompositören Marianna Liik, som är här för första gången.

Hon känner att det här är ett varmt ställe och en byggnad som inbjuder till kontemplation.

- Det känns som om det här är ett bra ställe att forska på. Eller att lyssna på musik.

Konsertsalen i Arvo Pärt-center
Konsertsalen är unik med sitt fönster rakt ut mot skogen. Konsertsalen i Arvo Pärt-center Bild: Gustaf Antell Arvo Pärt Centre,Konsertsal,arkitektur,musik,konsert
Kompositören Marianna Liik studerar Arvo Pärts anteckningar.
Marianna Liik studerar Arvo Pärts anteckningar i centrets bibliotek. Kompositören Marianna Liik studerar Arvo Pärts anteckningar. Bild: Gustaf Antell Arvo Pärt Centre,kompositörer,studier,Kontemplation,Marianna Liik

Arvo Pärt är Estlands enda superstjärna.

Enligt Bachtrack, världens största databas för klassiska musikevenemang, har han varit världens mest spelade levande kompositör inom klassisk musik sju år i rad.

Han är en tillbakadragen person. Jag ser honom nästan ljudlöst tassa omkring här på centret, men han ger sällan intervjuer. Pärt har kallats diva, men han utstrålar snarare en lugn självsäkerhet.

Men det är lite överraskande att han och hans fru Nora har öppnat sina privata arkiv för besökare. Nu kan vem som helst som kommer hit studera hela processen hur han har skapat sin musik.

En bild av den estniska kompositören Arvo Pärt hänger på väggen på Arvo Pärt-center.
På en vägg i Arvo Pärt-center hänger bilder ur hans liv. En bild av den estniska kompositören Arvo Pärt hänger på väggen på Arvo Pärt-center. Bild: Gustaf Antell Arvo Pärt,Arvo Pärt Centre,Laulasmaa,Estland,kompositörer,musik

- Den stämning som finns i Arvo Pärts musik har han skapat med hjälp av en helt egen teknik, säger den unga kompositören Marianna Liik.

Hon hänvisar till den teknik han själv kallar tintinnabuli.

- För mig som kompositör är det just det som är intressant, hur jag ska hitta ett eget sätt att bygga upp mina kompositioner så att jag lyckas uttrycka mig på bästa möjliga sätt.

Sedan blir det tyst.

- Du vet inte vad tintinnabuli är? Alla som är intresserade av musik vet vad tintinnabuli är, skrattar hon.

Här kan alla - på egen nivå - hitta svar på frågor musiken väcker― Michael Pärt

Arvo Pärts son Michael är styrelseordförande på Arvo Pärt-center. Han säger att familjen i början var skeptisk till det estniska kulturministeriets förslag att bygga det här centret.

- Idag är vi tacksamma för deras initiativ. Vi har haft tillräckligt stort inflytande på allt från arkitekturen och hurdan verksamhet vi har här. Nu känns det bara bra att centret är öppet för allmänheten.

I början ville Arvo Pärt satsa på att vara tillgänglig för musiker. Nu har han ändrat sig och Michael Pärt uppmanar också lekmän att komma hit.

Michael Pärt tittar ut genom ett fönster mot en av Arvo Pärt-centrets små innergårdar.
Michael Pärt. Michael Pärt tittar ut genom ett fönster mot en av Arvo Pärt-centrets små innergårdar. Bild: Gustaf Antell Michael Pärt

- Vi har alla våra egna frågor och reaktioner när vi lyssnar på musik, säger han på estniska med svag engelsk brytning eftersom han har vuxit upp i en engelskspråkig miljö. Här kan alla hitta svar på sina frågor.

Michael Pärt är själv musikproducent. Han har specialiserat sig på filmmusik och har jobbat ihop med bland annat Hollywoodregissörerna Francis Ford Coppola och Peter Jackson.

- Vi vill att också andra estniska kompositörer tar till sig det här centret och väljer att uppföra sin musik här hos oss, säger Pärt.

För mig som kompositör är det just det som är intressant, hur jag ska hitta ett eget sätt att bygga upp mina kompositioner.― Marianna Liik, ung kompositör

För den som inte har ett djupare intresse för klassisk musik erbjuder arkitekturen och den omgivande naturen ändå en upplevelse värd ett besök.

Under de timmar jag är i huset hör jag faktiskt ingen musik alls, men tystnaden tilltalar mig. Som alla byggnader där akustiken har tagits i betraktande förmedlar den tystnaden på ett rogivande sätt.

Arvo Pärt-center uppifrån visar att huset är inspirerat av det femkantade Pentagon i USAs huvudstad Washington DC.
De spanska arkitekterna utgick ifrån det femkantade amerikanska försvarsministeriet Pentagon i början av sitt arbete, men på vägen har de mjukat upp formen betydligt. Arvo Pärt-center uppifrån visar att huset är inspirerat av det femkantade Pentagon i USAs huvudstad Washington DC. Bild: Gustaf Antell Arvo Pärt Centre,Arvo Pärt,Laulasmaa,Estland,arkitektur,Keila,arkitekturtävlingar

Centret är byggt för musikens samspel med naturen, vilken syns i konsertsalen. Men på samma sätt som Pärts musik ibland utmanar lyssnaren, har också huset fått ett torn som bryter linjerna.

Uppifrån tornet ser man att pentagonens fem kanter har inspirerat arkitekterna Fuensanta Nieto ja Enrique Sobejano i deras arbete.

För att få byggnaden att smälta in i den omgivande naturen fick de dessutom hjälp av estniska kolleger.

Tornet har en hiss - men trapporna är vackrare

Tornet är ännu stängt för allmänheten, men enligt planerna öppnas det så småningom. Utsikten från det 32 meter höga tornet över skogen och det närbelägna havet blir en höjdpunkt för många.

Tornet var för övrigt uttryckligen ett av Arvo Pärts krav redan från början.

Vyn från tornet vid Arvo Pärt-center när ut över havet.
Vyn från tornet vid Arvo Pärt-center när ut över havet. Bild: Gustaf Antell Arvo Pärt Centre,Laulasmaa

Enligt Marianna Liik är det ändå inte utsikten som är det finaste här.

När vi går ner för den långa trappan förbi byggubbarna som jobbar med hissen stannar hon plötsligt till och tittar länge rakt upp.

- Det här hör till mina favoritställen här, när man tittar uppåt så här. Den här konstruktionen är helt enkelt väldigt vacker.

Arvo Pärts roll i estniskt musikliv kan jämföras med ett solsystem där allt påverkas av mittens gravitationskraft.― Marianna Liik
Spiraltrappan i tornet vid Arvo Pärt-center när man tittar rakt uppåt.
Marianna Liiks favoritställe på Arvo Pärt-centret - åtminstone när det gäller vackra vyer. Spiraltrappan i tornet vid Arvo Pärt-center när man tittar rakt uppåt. Bild: Gustaf Antell Arvo Pärt Centre,arkitektur,Laulasmaa