Hoppa till huvudinnehåll

EU-ledarna firar inte trots avtal om brexit: "Det handlar om en lose-lose situation"

Jean Claude Juncker hälsar på Theresa May genom att kyssa hennes hand i Bryssel.
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier hälsar på Storbritanniens premiärminister Theresa May i Bryssel. Jean Claude Juncker hälsar på Theresa May genom att kyssa hennes hand i Bryssel. Brexit,Theresa May,Jean-Claude Juncker

Ledarna för de återstående 27-medlemsländerna har godkänt Storbritanniens utträdesavtal. Finlands statsminister Juha Sipilä säger att alla parter förlorar trots att man nu enats om ett avtal.

- När jag läste den politiska deklarationen så tänkte jag att det här inte kan vara sant. Det handlar om en situationen där alla parter förlorar, sade Sipilä inför mötet i Bryssel.

Sipilä betonar att det fortfarande kommer att finnas öppna frågor efter att Storbritannien lämnat unionen.

Den politiska deklaration som parterna enats om ger inte svar på alla öppna frågor.

- När man läser deklarationen så inser man att det återstår mycket arbete innan allt är överenskommet.

Hoppa över Twitterpostning

Vidare säger Sipilä att det är osannolikt att innehållet i avtalet kommer att rivas upp om det brittiska parlamentet säger nej till överenskommelsen.

- May har sagt att det antingen blir ett avtal, ett icke-avtal eller att brexit inte alls blir av.

- Vi väntar i lugn och ro på behandlingen i det brittiska parlamentet, om det uppstår en ny situation så får vi ta ställning till det sedan, säger Sipilä.

Tusk: De återstående medlemsländerna har visat prov på enighet och solidaritet

I ett inbjudningsbrev till de medverkande länderna skriver Europeiska rådets ordförande Donald Tusk att brexitavtalet bidrar till att minska på de risker och förluster som hänger ihop med Storbritanniens utträde ur unionen.

Enligt Tusk bidrar avtalet till att trygga medborgarnas rättigheter och en fortsatt fredlig utveckling i Nordirland.

Vidare garanterar avtalet att Storbritannien kommer att fortsätta med sina betalningar till EU då Storbritanniens övergångsperiod träder i kraft den 30 mars 2019.

- Även om ingen har anledning att glädjas den dagen så finns det en sak jag vill betona: I en kritisk tid har EU27-länderna lyckats visa enighet och solidaritet, skriver Tusk.

May vädjar till britterna i "brev till nationen"

Överenskommelsen mellan medlemsländerna lär ändå bli en förhållandevis okomplicerad affär i jämförelse med de utmaningar som Storbritanniens premiärminister Theresa May står inför på hemmaplan då avtalet väl är godkänt.

Avtalet har stött på kritik såväl inom Mays egna konservativa parti som inom den brittiska oppositionen.

Det är tillsvidare öppet om May lyckas få en majoritet av parlamentet på sin sida då det brittiska underhuset ska säga sitt om avtalet.

I ett "brev till nationen" som publicerades i brittiska medier vädjar May om stöd för avtalet mellan Storbritannien och EU.

"Det kommer att vara ett avtal som ligger i vårt nationella intresse -- ett avtal som fungerar för hela landet och för hela vår befolkning, oberoende av om man röstade för att lämna unionen eller stanna kvar," skriver May och fortsätter:

"Det är ett avtal för en ljusare framtid som gör det möjligt för oss att ta tillvara på de möjligheter som väntar oss."

Gibraltarfrågan kastade grus i brexitmaskineriet

Avtalet mellan EU och Storbritannien hade redan hunnit godkännas på tjänstemannanivå då det gick upp för Spanien att brexitlösningen kan innebära en för landet ofördelaktig lösning i fråga om Gibraltars framtida ställning.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez hotade att bojkotta dagens toppmöte om inte Spanien får säga sitt i fråga Gibraltars framtida ställning efter att Storbritannien lämnat unionen.

Igår bekräftade Sánchez att Spanien fått tillräckliga garantier i fråga om Gibraltar och att landet kommer att rösta för brexitavtalet.

I och med Spaniens besked var det sista hindret i fråga om brexit undanröjt inför dagens toppmöte.

Kl: 11:23: Artikeln har uppdaterats med Juha Sipiläs kommentar.
Kl: 12:10: Artikeln har kompletterats med beskedet att avtalet formellt godkänts. Tidsformerna i artikeln har ändrats.
Källor: Europeiska rådet, AFP

Läs mera:

Gibraltarfrågan är löst - Spanien kommer att rösta för brexitavtalet på söndag

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez bekräftade på lördag eftermiddag att man nu kommit överens med EU och Storbritannien om Gibraltar. Därmed är det sista hindret för söndagens extra insatta toppmöte om brexitavtalet avvärjt.

Läs mera:

Så ska relationen se ut efter brexit: EU och Storbritannien överens om utkast

EU och Storbritannien har nått en preliminär överenskommelse om en politisk deklaration om det framtida förhållandet efter brexit. Bland annat har man kommit överens om att vid behov förlänga Storbritanniens övergångsperiod med ett eller två år.

Läs mera:

Europaminister Sampo Terho bekräftar: Finland är redo att godkänna brexitavtalet i sin nuvarande form

Förhandlingarna om brexit är inne i en avgörande fas säger Finlands Europaminister Sampo Terho (Blå) som mötte sina kolleger i Bryssel på måndagen. Enligt Terho är det osannolikt att utträdesavtalet mellan EU och Storbritannien skulle fällas av de återstående medlemsländerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes