Hoppa till huvudinnehåll

Europeiska volontärer på Villa Elba i Karleby sprider julglädje till barn och äldre

Villa Elbas tomtestig.
Elizabeth Parker och Maxime Isebaert. Villa Elbas tomtestig. Bild: Yle/Mikaela Löv ungdomsarbete,Karleby

Unga volontärer har samlats i Karleby för att jobba tillsammans över språk- och nationsgränser. Målet är att sprida glädje. - Jag har fått uppleva vad givande betyder på riktigt, säger engelska Elizabeth Parker.

Just nu befinner sig 18 europeiska volontärer på ungdomscentret Villa Elba i Karleby. I fyra veckor jobbar de med att sprida julglädje främst till barn, unga och åldringar. I skogen intill ungdomscentret har de byggt en tomtestig och varje dag kommer flera grupper med barn från skolor och daghem för att hälsa på i tomtelandet.

Villa Elbas tomtestig.
Villa Elbas tomtestig. Bild: Yle/Mikaela Löv ungdomsarbete,Karleby

Volontärerna är utklädda till tomtar och guidar barnen längs spångarna. Två av volontärerna är Elizabeth Parker från England och Maxime Isebaert från Luxemburg.

- Det är riktigt härligt att vara här. Vi har jobbat hårt tillsammans för att bygga tomtestigen och ingen har klagat. Förutom lite på kölden, säger Parker.

- Det är väldigt vackert här i naturen också. Det är en upplevelse att komma till Finland, säger Isebaert.

Villa Elbas tomtestig.
Villa Elbas tomtestig. Karleby

Flera barngrupper varje dag

När Yle Österbotten besöker Villa Elba anländer en grupp barn från Kelviå och Lochteå med buss. De är här med sina familjedagvårdare.

- Det är riktigt roligt att vara här, det blir ett trevligt avbrott i rutinerna och det är spännande för barnen, säger en familjedagvårdare.

Att en del tomtar pratar engelska spelar ingen roll. Barnen hälsar och vinkar och tittar storögt på både grantomtarna och de livslevande tomtarna.

- Barnen använder miner och kroppsspråk, vi förstår varandra bra fast vi inte har ett gemensamt språk, säger Elizabeth Parker.

Villa Elbas tomtestig.
David Carlsson. Villa Elbas tomtestig. Karleby

Några barn är lite blyga och rädda för tomtarna, men till slut vågar de vinka. En liten kille blir plötsligt så trött att han inte orkar gå ett enda steg till.

Då är det tur att det finns en stark tomte som orkar bära en. Den tomten heter David Carlsson och är ungdomsledare på Villa Elba. Han är också arbetsledare för volontärerna.

- Det startas många liknande projekt runt om i Europa så att de unga ska få utbyte och lära känna andra personligheter och kulturer. Det här är viktigt, vi kan mycket väl ha några av morgondagens ledare med oss här i dag, säger Carlsson.

Villa Elbas tomtestig.
Villa Elbas tomtestig. Karleby

Det är åttonde gången som volontärprojektet anordnas. En dag är tomtestigen öppen för allmänheten. I år infaller besöksdagen den 11 december, då är alla intresserade välkomna till Villa Elba.

Tomtestigen är ett omtyckt utflyktsmål. Förra året besökte omkring 1000 personer tomtestigen.

Villa Elbas tomtestig.
Villa Elbas tomtestig. Karleby

Besöker äldreboenden

Carlsson säger att volontärerna jobbar heltid med tomtestigen, men de ska också besöka äldreboenden och uppträda med musikprogram. Dessutom syns de också ute i stadsbilden.

- Grunden för projektet är att skapa glädje. Här på tomtestigen möter volontärerna snälla tomtar som gör en glad, och dessutom pratar de andra språk. Det är bra för unga att se, säger Carlsson.

Villa Elbas tomtestig.
Villa Elbas tomtestig. Karleby

De snälla tomtarna bjuder på varm saft i en glänta i skogen och alla har tid att leka med barnen.

- Det känns bra att få uppleva hur det verkligen är att ge. Här är alla accepterade som de är och alla är jämlika, säger Elizabeth Parker.

Läs också