Hoppa till huvudinnehåll

F1-experten: "Kimi är en racerförare ut i fingerspetsarna – otroligt tråkigt att tiden i Ferrari tog slut så här"

Kimi Räikkönen.
Kimi Räikkönen har gjort sitt i Ferrari. Kimi Räikkönen. Bild: xpbimages.com / All Over Press Kimi Räikkönen

Kimi Räikkönens sista lopp i Ferrari gick inte alls som förväntat. "Ismannen" tvingades bryta i början av loppet och tiden i det italienska toppstallet var samtidigt förbi. Själv tog han det nog bara med en axelryckning, tror Fredrik af Petersens.

Fredrik af Petersens, loppet i Abu Dhabi är avslutat och samtidigt satte det också punkt för F1-säsongen 2018. Hur skulle du analysera dagens race?

– För alla Lewis Hamilton-fans var det ett fantastiskt lopp. Han gjorde inte ett enda misstag utan körde en start-till-mål-seger. Helt perfekt. För honom var det en perfekt avslutning på säsongen.

– Sen var det ju dramatiskt med kraschen i det första varvet. Tack och lov blev ingen skadad. Det var mycket diskussion om sådana här situationer då halo-systemet bankades igenom – vad skulle inträffa om en bil hamnade upp och ner? Så gick det den här gången och Nico Hülkenberg kunde inte ta sig ur bilen på egen hand, vilket gjorde det hela farligt.

– Men även om det efter det lugnade ner sig tycker jag att det fanns action, igen mycket tack vare Max Verstappen. Ett riktigt fint avslut på säsongen.

Ur finländskt perspektiv var största fokus riktat på Kimi Räikkönen, som gjorde sitt sista lopp i Ferrari. Men det blev mer eller mindre ett fiasko då han tvingades avbryta i det sjunde varvet. Hur tråkigt var det att det gick så här?

– Det är förstås otroligt tråkigt att han inte kunde slutföra loppet. Men de som känner Kimi vet nog att han bara tog det med en axelryckning. Han brukar veta att det är sådant som händer. Han har glömt det i morgon.

– Men jag tycker det var synd. Han var värd att i bästa fall få komma på pallen igen. Han skulle ha varit värd hyllningen han fått av publiken. När man gick och tittade runt inne i Abu Dhabi under helgen så fanns det många Kimi Räikkönen-fans på plats. Inte bara finländare utan från hela världen.

Tror du då att han hade haft kapacitet att utmana förarna som låg före honom i det skedet?

– Ja, Kimi är en racerförare ut i fingerspetsarna. Han hade definitivt kunnat utmana dem. Hur det hade gått får vi tyvärr aldrig veta. Nu är tiden i Ferrari historia och nu är han Sauber-förare.

Tävlingens andra finländare gick för seger, det medgav Valtteri Bottas själv före loppet, men också hans lopp gick motigt. Varför?

– Tyvärr sitter jag inte på detaljerna, men mycket pekar på att det var däcken som tog slut. Han fick gå in i depån efter sammanstötningen med Red Bull-föraren. Det kan vara att bilen skadades mer än så också.

Läs mera:

Enorma besvikelsen: Kimi Räikkönen tvingades bryta i sista tävlingen för Ferrari – Bottas skrev mindre smickrande historia

Kimi Räikkönens sista lopp för Ferrari blev ett fiasko. Bilen sade upp kontraktet i slutet av det sjätte varvet och Räikkönen parkerade bilen på målrakan. Före det hade Nico Hülkenbergs bil vurpat farligt och fattat eld.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport