Hoppa till huvudinnehåll

I Lovisa besöks julhemmen för stämning och dekorationstips - Inga Pauna bjuder på hemstickad jul i advent

Inga Pauna från Lovisa
Inga Pauna med familj öppnar sitt hem till jul. Inga Pauna från Lovisa Bild: Yle/Leo Gammals jul,Lovisa,lovisa julhem

Lovisa förstärker sin identitet som julstad från år till år. De privata julhemmen är en unik tradition där många söker dekorationstips och lugn.

Familjen Inga Pauna, Risto Ranta och sonen Niilo har deltagit i Lovisa historiska hus sedan starten, men det är första gången de öppnar sitt hem för allmänheten i advent.

- Vi var med i Lovisa historiska hus i höstas och en av våra stamkunder undrade varför vi inte är med bland julhemmen. Ja, varför inte, tänkte jag. Så fick jag resten av familjen övertalad och här är vi, säger Pauna.

Tomtar på en trästege.
Tomtarna vaktar huset under julen. Tomtar på en trästege. Bild: Yle/Leo Gammals jul,Lovisa,dekorationer

Inför det första veckoslutet i december vaknar marthan i Inga Pauna till liv.

- Jag tycker om att arbeta med händerna. Jag har redan stickat ett par vantar och sockor. Jag ska också hämta några av våra lokala hantverkares produkter hit. Tanken är att ge intrycket av en riktigt hemstickad jul.

Jag har redan stickat ett par vantar och sockor. Tanken är att ge intrycket av en riktigt hemstickad jul― Inga Pauna

Hemmet på Mariegatan dekoreras sparsamt till jul. Det är stämningen med dofterna, färgerna och julens symboliska värden som är viktigast för familjen.

Lovisa som julstad

Det är 12:e gången Lovisa stad ställer i ordning för en genuin småstadsjul.

- Det som är helt nytt för i år är att vi bygger upp en julvärld i ett skyltfönster. Det avslöjas vid julöppningen. Där kommer att finnas färger och ljus och säkert också en julgubbe, säger turistsekreterare Lilian Järvinen.

Staden har låtit sig inspireras av varuhuset Stockmanns kända julfönster i Helsingfors.

Lilian Järvinen och Jaana Laine från Lovisa stad.
Turistsekreterare Lilian Järvinen och marknadsföringssakkunnig Jaana Laine Lilian Järvinen och Jaana Laine från Lovisa stad. Bild: Yle/Leo Gammals jul,Lovisa,lovisa julhem

Julvärlden i hörnet av Drottninggatan och Brandensteinsgatan avtäcks fredagen den 30 november i samband med julöppningen då stadsdirektören Jan D. Oker-Blom utlyser julfreden.

Det var stadens kommunikations- och marknadsföringsteam som kläckte idéen om julvärlden.

Teamet med sakkunnige Jaana Laine i spetsen har också uppdaterat marknadsföringen kring Lovisa jul.

Det syns bland annat i en påkostad jultidning som har delats ut till hushåll i bland annat Lovisa, Borgå, Lappträsk och Pyttis, men också i utvalda områden i Helsingfors, Kotka, Kouvola och Lahtis.

Kimmo Lonka.
Kimmo Lonkas julvärld är också öppen på veckosluten. Kimmo Lonka. Bild: Yle/Sofia Strömgård jul,julprydnader,hem,Lovisa,kimmo lonka

Vid sidan om tidningen och en specifik webbplats är turistbyrån ute på en så kallad pop up-turné i några köpcentrum i Helsingfors och Kouvola.

Lugnet viktigare än kommersen

Trots att staden önskar fler besökare och 22 bussgrupper redan hört sig för om program och inkvartering under de aktuella helgerna betonar Lilian Järvinen lugn framom julhets.

- Jag tror att andra julstäder satsar på att man ska gå på marknader och köpa. Här är nog julhemmen den främsta grejen och marknaderna en tilläggsprodukt.

Traditionella julhem är en sed som bara finns i Lovisa. I år öppnar 18 privata hem sina dörrar, fyra av dem i Strömfors och ett i Pernå kyrkoby.

- Det är stämningen man söker och för att nappa idéer för sin egen jul. Det där med att ha någonting att göra före den riktiga julen. Man kommer hit för att lugna ner sig, träffa vänner och nya bekantskaper, säger Järvinen.

Lilian Järvinen
Turistsekreterare Lilian Järvinen. Lilian Järvinen Bild: Yle/Leo Gammals jul,Lovisa,turistsekreterare Lilian Järvinen

Julruschen är en utmaning

Lovisa jul börjar planeras genast efter sommarsäsongen. Då skissar man upp vad som ska hända och vem som är med, plockar ihop evenemangsinfo och planerar broschyrer.

I fjol räknade staden med att omkring 10 000 personer besökte Lovisa med omnejd i samband med marknaderna och julhemmen. Hemmen besöktes uppskattningsvis av cirka 2 500 personer.

Kimmo Lonka i en soffa.
Kimmo Lonka tar vara på julfriden. Kimmo Lonka i en soffa. Bild: Yle/Sofia Strömgård julprydnader,hem,jul,Lovisa,kimmon joulumaailma

Lilian Järvinen rekommenderar besökare att minska på stressen genom att dela upp sin tid.

Du kan tillbringa halva dagen på julmarknad utanför centrum och andra halvan på museum, barnaktiviteter eller besöka julhem. Det är också möjligt att dela upp besöken på flera dagar.

Stadens guider uppmanas också att dela upp besökarna i mindre grupper på tio till tjugo personer när de besöker hemmen.

- De ligger ganska nära varandra och då kan man bra dela på grupper så att man inte behöver gå med alla 55 personer på en gång. Du ger kanske en timme tid och då hinner man besöka tre-fyra hem på den tiden, säger Järvinen.

Koristellussa kuusessa palaa kaksi kynttilää
Koristellussa kuusessa palaa kaksi kynttilää Bild: Susanna Välimäki julprydnader

Vid kaffebordet i hemmet Auringon puolella (På solsidan) på Mariegatan betonar både Lilian Järvinen och Inga Pauna de lugnar ner sig fastän många besökare skulle titta in samtidigt. Också barnen växlar ner.

- Gästerna har förväntningar både på huset i sig och på värdarna som de gärna träffar. Vårt tema är nog mötet med människor, vår gästfrihet och en ömsesidig vänlighet, säger Pauna.

Pauna tror och önskar att man får mera tid för gästerna än i samband med Lovisa gamla hus. Ett av familjens motton är att ge tid till sig själv.

- Jag tror också att besökarna kommer för att uttryckligen få julstämning. De kommer för att få inspiration och undrar hur man kan dekorera i gamla hus. Och så söker de alternativ till de stora köpcentren.

Inga Pauna från Lovisa
Inga Pauna har visat hemmet för allmänheten i många år. Inga Pauna från Lovisa Bild: Yle/Leo Gammals jul,Lovisa,lovisa julhem

Förutom en rundvandring i huset, gott från köket och en pratstund med värdparet berättar Risto Ranta anekdoter ur parets egna bok uppe i andra våningen.

Boken är en sorts dagbok över skomakarens gamla hus från 1800-talet som paret köpte i halvrisigt skick och renoverade mestadels på egen hand.

När besökarna som tittat in tackar för sig får de med sig en betraktelse om gemenskap och julen som en ljusglimt i decembermörkret som Inga har skrivit enkom för i år.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland