Hoppa till huvudinnehåll

I Mexiko förnekas uppgifterna om att man gått med på att bli väntrum för asylsökande

Centralamerikanska migranter, främst från Honduras, stod i matkö i Tijuana på lördagen den 24.11.
Centralamerikanska migranter, främst från Honduras, stod i matkö i Tijuana på lördagen den 24.11. Centralamerikanska migranter, främst från Honduras, stod i matkö i Tijuana på lördagen den 24.11. Bild: AFP / Lehtikuva Mexiko,migrant

Mexikos tillträdande inrikesminister förnekar att det skulle finnas ett avtal med USA om att migranter som vill söka asyl i USA ska vänta i Mexiko tills asylprocessen är klar. Det trots rapport i Washington Post och nöjda tweetar från president Trump.

Washington Post rapporterade på lördagen om att den tillträdande mexikanska regeringen kommit överens med USA om att de migranter som vill söka asyl i USA vid landets södra gräns ska vänta i Mexiko under den tid som deras ansökan behandlas i USA.

Washington Post hänvisade direkt till en egen intervju med Mexikos tillträdande inrikesminister Olga Sánchez Cordero som sade att det här handlar om en lösning på "kort sikt".

President Donald Trump tycktes också hänvisa till den här överenskommelsen på Twitter där han skrev att migranter vid den södra gränsen inte kommer att släppas in i USA innan de beviljats asyl av en amerikansk domstol.

Hoppa över Twitterpostning


Hoppa över Twitterpostning

"Alla stannar i Mexiko", skrev Trump. "Om det av någon anledning blir nödvändigt kommer vi att STÄNGA vår södra gräns. Det finns inte en chans att USA, efter decennier av missbruk, kommer att finna sig i den här kostsamma och farliga situationen", tillade han.

Finns "inget avtal av något slag"

Natten till söndagen rapporterade nyhetsbyrån Reuters, AP och flera mexikanska medier - också med hänvisning till Olga Sanchez att det inte existerar något avtal av det här slaget.

"Det finns inget avtal av något slag mellan den tillträdande mexikanska regeringen och USA:s regering", skriver Sanchez i ett uttalande.

Sanchez säger till Reuters att den tillträdande mexikanska regeringen har samtalat med amerikanska representanter, men att mexikanerna inte heller kan sluta några avtal med USA innan den här regeringen verkligen tillträtt den 1 december.

Sanchez utesluter också att Mexiko skulle gå med på att bli ett så kallat "säkert tredje land" för de centralamerikanska migranterna.

  Olga Sanchez de Cordero
Minister Olga Sanchez de Cordero Olga Sanchez de Cordero Bild: EPA-EFE/JOSE MENDEZ Mexiko,Olga Sánchez Cordero

Sanchez förklarade inte hur det kommer sig att Washington Post citerat henne som de gjort.

Källor: AP, Reuters, Yle

Läs mera:

Härbärge för migranter i sportcentret Benito Juarez i Tijuana, Mexico 22.11. 2018

WP: Mexiko och USA överens om att Mexiko blir väntrum för asylsökande

USA och Mexiko är överens om att alla asylsökanden som kommer via Mexiko ska stanna i Mexiko under den tid som deras ansökan behandlas i USA, uppger The Washington Post.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes