Hoppa till huvudinnehåll

Oslipade talangen Emma Aarnio imponerar i Sverige: ”Hon kan bli hur bra som helst”

Emma Aarnio har slagit igenom med dunder och brak i den högsta serien i Sverige. Flytten från storklubben Skuru IK till VästeråsIrsta HF har blivit en fullträff och Aarnio nosar på ledningen i skytteligan då knappt halva grundserien är spelad.

Emma Aarnio lämnade Kyrkslätt och Finland sommaren 2015 för att gå i Midsommarkransens handbollsgymnasium i Stockholm. Samtidigt bytte den då 15-åriga Aarnio ut trygga Kyrkslätt IF mot Skuru IK:s organisation.

Efter två år i utvecklingslaget Nacka HK var det meningen att Aarnio skulle försöka ta en plats i Skurus elitlag men en axeloperation satt punkt för planerna. Det blev endast ett inhopp under vårsäsongen i SHE (högsta damserien i Sverige) och framtidsplanerna fick en törn då Skuru inte erbjöd någon fortsättning.

Då klev VästeråsIrsta HF in i bilden vilket var startskottet för den positivaste spelarutvecklingen inom finländsk damhandboll på 20 år.

Väckte intresse i juniorturnering

Att Emma Aarnio flyttade från Skuru till just Västerås var ändå ingen slump.

Emma Aarnio i VästeråsIrsta hösten 2018.
Claes Orest tror stark på Emma Aarnio som handbollsspelare. Emma Aarnio i VästeråsIrsta hösten 2018. Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,VästeråsIrsta HF (damer),emma aarnio

– Mitt första minne av Emma är från 2014. Vi har en turnering som heter Irstablixten och mina 97-födda tjejer spelade final mot Kyrkslätt. Det var en liten tjej som hade nummer 99 på ryggen och var född samma år. Hon var väldigt bra trots att hon var två år yngre än resten. Vi lyckades vinna men hon var duktig så henne kommer jag ihåg, berättar VästeråsIrstas assisterande tränare Claes Orest då Yle Sporten hälsar på i Västmanland.

Även lagets tränare och sportchef Frenne Båverud medger att klubben haft ögonen på Aarnio en längre tid.

VästeråsIrstas tränare Frenne Båverud hösten 2018.
Frenne Båverud känner till Aarnios styrkor och svagheter. VästeråsIrstas tränare Frenne Båverud hösten 2018. Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,VästeråsIrsta HF (damer),Frenne Båverud

– Vi fick upp ögonen för henne i ett tidigt skede. Hon var en av Skurus bättre spelare i utvecklingslaget och en nagel i ögat för våra juniorlag. En spelare som man förutspådde att bli duktig men ingen spelare som vi skulle kunna ta från deras verksamhet. Hon var skadad ifjol och vi hörde att hon inte var aktuell för en fortsättning i Skuru så vi tog chansen och det slog väl ut.

Ingen större dramatik bakom flytten

Efter sina tre år i utkanten av Stockholm var det dags för Aarnio att ta följande steg i karriären. En flytt som väckte blandade känslor.

– Tråkigt på det sättet att jag varit där länge och tyckt om verksamheten och känt mig bekväm. Jag förstod ändå situationen och det var som det var, säger Aarnio och hänvisar till axelskadan.

Emma Aarnio i VästeråsIrsta hösten 2018.
Emma Aarnio flyttade från Skuru till Västerås för att få mer speltid. Emma Aarnio i VästeråsIrsta hösten 2018. Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,VästeråsIrsta HF (damer),emma aarnio

– Men allt har fungerat bra i Västerås och vi har ett roligt gäng som trivs tillsammans. Så flytten förde också med sig en massa positivt.

Aarnios sjuka vänsteraxel opererades i maj 2017 och tillbaka på handbollsplanen var hon först i januari 2018. Därmed fanns det inte alltför mycket tid att imponera på Skurus nya tränare Mats Kardell.

– Jag hade ett långt prat med Emma efter förra säsongen. Jag sa att jag tycker att det är dags för henne att gå någonstans där hon erbjuds speltid. Fortsätter hon att utvecklas så här vet man aldrig om jag ringer henne i framtiden. Jag tycker det är jätteroligt att Emma och Frida Rosell, som är utlånad från oss till Västerås, gör bra ifrån sig.

Skuru IK:s tränare Mats Kardell hösten 2018.
Mats Kardell är glad över Emma Aarnios fina takter hos ligakonkurrenten. Skuru IK:s tränare Mats Kardell hösten 2018. Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,Skuru IK

– Jag tycker att hon gjorde helt rätt då hon tog följande steg. Hon skulle inte ha fått lika mycket speltid och ansvar hos oss, konstaterar tabelltvåan Skurus meriterade tränare.

Delade meningar om Emmas start i nya klubben

SHE har tagit ett EM-uppehåll fram till veckan före jul. Höörs HK toppar serien före de övriga medaljkandidaterna Skuru och Sävehof. VästeråsIrsta har haft en pigg start och ligger femma efter nio spelade omgångar som resulterat i sex segrar och tre förluster.

För Emma Aarnio har det även fungerat på det individuella planet. 19-åringen har stått för 49 fullträffar och 23 målgivande passningar. Hon ligger endast två mål ifrån Höörs Mikaela Mässing och Skurus Alexandra Bjärrenholt som delar på skytteligaledningen.

Emma Aarnio i VästeråsIrsta hösten 2018.
Emma Aarnio har fått en större roll än hon förväntade sig. Emma Aarnio i VästeråsIrsta hösten 2018. Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,VästeråsIrsta HF (damer),emma aarnio

– Nog är jag lite överraskad då det gått så bra. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig då hela förra säsongen var att komma tillbaka efter skadan. Dessutom är det min första säsong i den högsta serien. Med tanke på att allt är nytt tycker jag att det har gått över förväntningarna.

Vad tycker du om den uppmärksamhet du fått efter den fina inledningen?

– Några i klassen har sagt att de läst om mig i tidningen, det är så klart lite roligt. Det gäller ändå att hålla fokus på det väsentliga och inte lägga för mycket krut på vad det skrivits i tidningen och vem som sagt vad, säger Aarnio som studerar till fysioterapeut vid Mälardalens högskola.

Emma Aarnio i VästeråsIrsta hösten 2018.
Det har varit en hel del glada miner efter höstens matcher i SHE. Emma Aarnio i VästeråsIrsta hösten 2018. Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,VästeråsIrsta HF (damer),emma aarnio

Frenne Båverud, är du överraskad att Emma anpassat sig så snabbt?

– Ja och nej. Hon har visat från början att hon har kvalitéerna. Det har ändå gått lite upp och ner fast hon fortsatt att göra mycket mål. Det finns mycket att jobba med men hon har definitivt höjt nivån på vårt lag med sin målfarlighet.

Även lagkompisarna är imponerade över Aarnios framfart i den svartvita VästeråsIrsta-tröjan.

Emma Aarnio i VästeråsIrsta hösten 2018.
Viktorias och Emmas samarbete i försvaret har utvecklats i rätt riktning. Emma Aarnio i VästeråsIrsta hösten 2018. Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,VästeråsIrsta HF (damer),viktoria högström unell

– Jag tyckte man såg redan under försäsongen att hon skulle ta för sig med riktigt snygga skott i kryssen. Hon har hållit en jämn och hög nivå i samtliga matcher. Det är ganska ovanligt då man kommer och spelar sin första säsong i högsta serien. Hon har inte haft någon dipp som många yngre spelare kan ha, berättar lagkaptenen Viktoria Högström Unell.

– Man kan ibland säga att första året är lite av en smekmånad, men med tanke på det skyttet som hon visat upp börjar konkurrenterna redan nu ha siktet inställt på henne. Det gäller bara för henne att fortsätta som hon gjort så tror jag inte att de kan stoppa henne, säger Högström Unell som tillsammans med Aarnio bildat lagets mittförsvar i de flesta matcherna.

Landslagskollegan Ellen Voutilainen som försöker slå in sig i Skurus tuffa trupp är inne på samma linje.

– Jag är inte alls överraskad. Det var ett bra steg för henne att ta. Hon har visat vilken kapacitet hon har som handbollsspelare. Det är också roligt för finländsk handboll att vi börjar visa framfötterna och att vi har spelare som verkligen klarar sig i den svenska ligan.

Ellen Voutilainen i Skuru IK hösten 2018.
Ellen Voutilainen är glad över att en finländsk spelare har slagit igenom på allvar i Sverige. Ellen Voutilainen i Skuru IK hösten 2018. Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,Skuru IK Handboll,ellen voutilainen

Styrkan ligger i anfallsspelet

49 mål på nio matcher talar sitt tydliga språk. Att hennes främsta vapen finns på den offensiva planhalvan är ingen hemlighet.

– Du kan vara bra på att skjuta men du ger upp så fort du missar några skott, men Emma fortsätter verkligen. Hon har en större spets offensivt än defensivt men vi har genom åren varit bra på att utbilda spelare bakåt. Så jag hoppas vi kommer att få en väldigt bra Emma Aarnio om några år, säger Frenne Båverud som gärna analyserar sin bästa målskytts förehavanden på planen.

Emma Aarnio i VästeråsIrsta hösten 2018.
Frenne Båverud vill hjälpa Emma Aarnio att bli en ännu bättre målskytt. Emma Aarnio i VästeråsIrsta hösten 2018. Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,VästeråsIrsta HF (damer),emma aarnio

– Det finns en hel del outnyttjad potential. Hon skjuter bra och smart. Överlag väldigt mycket snygga mål, de sitter ofta klockrent i krysset. Jag märker det då jag samlar ihop klipp och videosnuttar på våra matcher.

Men visst finns det utrymme för utveckling vad skottet beträffar.

– Hon måste tänka på avståndet till försvaret och andra typer av skott. Hon är inte jättelång fast hon är en stor spelare så hoppas hon lär sig skjuta mer avancerade skott.

Försvarsspelet i skick före följande flytt

Framåt har det fungerat i de flesta av lagets nio matcher. I försvarsspelet vänjer hon sig med att spela trea, det vill säga i mitten, och där finns ännu saker att jobba med.

Emma Aarnio i VästeråsIrsta hösten 2018.
Emma Aarnio har försvarat både som tvåa och trea i sin nya klubb. Emma Aarnio i VästeråsIrsta hösten 2018. Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,VästeråsIrsta HF (damer),emma aarnio

– Det finns mycket att förbättra, men det går framåt hela tiden. Jag är ändå medveten om att det är ett delområde som måste bli bättre. Jag jobbar med det och Frenne hjälper till på träningarna.

– På kort sikt gäller det att i lugn och ro bygga upp fysiken och bli bättre i försvarsspelet, både kollektivt och individuellt. Sen när de sakerna börjar falla på sin plats ska hon vidare från Sverige, säger Båverud.

Hur optimistiska ska vänner av finländsk handboll vara gällande Emmas framtid?

– Om hon kan jobba upp sina svagare sidor hoppas jag att vi inte är ändstationen. Men på vilken nivå och hur bra hon blir bestämmer hon själv. Rent inställningsmässigt finns inga hinder. Kvaliteten att skjuta och att vara där då det ska avgöras finns.

Emma Aarnio fyllde 19 år i slutet av september så det gäller att ha lite is i magen. Något huvudpersonen är fullt medveten om.

Hur tror du att du skulle klara dig just nu i ett topplag i Sverige eller Danmark?

– Jag skulle inte klara mig ännu mest på grund av fysiken. Sen saknas det också rutin. Det gäller att spela åtminstone några år i Sverige före det är dags att blicka vidare.

Emma Aarnio i VästeråsIrsta hösten 2018.
Stämningen inom Västeråslaget är god, framför allt då laget ligger på den övre tabellhalvan. Emma Aarnio i VästeråsIrsta hösten 2018. Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,VästeråsIrsta HF (damer),emma aarnio

Men hur är det med drömmar om att någon dag spela i en europeisk toppliga?

– Så klart finns det ibland sådana tankar i bakhuvudet. Då jag kollar på någon Champions League-match tänker jag att där skulle det vara häftigt att spela. Att få uppleva deras vardag. Men samtidigt måste jag komma ihåg det dagliga arbetet här i Västerås.

Även Claes Orest, som imponerades av Emma Aarnio redan 2014, tror att den högsta ligan i Sverige är en perfekt plats för att slipa på de berömda detaljerna.

– Hon har alla chanser att gå vidare från Sverige till Europa men jag tycker att hon ska spela minst 2–3 år i SHE. Det krävs ännu mycket jobb.

– Om man ser på till exempel Sävehof är de väldigt bra här hemma men det är jävligt tufft då man kommer ut till Champions League, det är en stor skillnad. Men jag tror hon har alla chanser.

Emma Aarnio i VästeråsIrsta hösten 2018.
Aarnios primära mål är att etablera sig i den högsta serien i Sverige. Emma Aarnio i VästeråsIrsta hösten 2018. Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,VästeråsIrsta HF (damer),viktoria högström unell

Orests sista intervjusvar sänker åtminstone inte på väntevärdet gällande Emma Aarnios handbollsframtid.

– Det är ju en talang, en oslipad talang som kan bli hur bra som helst.

VästeråsIrsta HF spelar sin följande match i SHE den 20 december. Då väntar en stentuff bortamatch mot tabelltvåan Skuru IK.

Träffa Emma Aarnio och de övriga Västeråsprofilerna i Sportmagasinet den 28 november kl. 19 i Yle Fem. I samma program möter vi längdskidåkaren Johanna Matintalo och skidskytten Jonne Kähkönen.