Hoppa till huvudinnehåll

Premiärhelgen i Ruka lämnade mycket att önska – Yle Sportens skidexpert: ”Någon utöver Niskanen och Pärmäkoski borde ha stigit fram”

Krista Pärmäkoski.
Krista Pärmäkoskis femte plats i sprinten var den bästa finländska placeringen i Ruka. Krista Pärmäkoski. Bild: Yle / Tomi Hänninen Krista Pärmäkoski

Enstaka topp-10-placeringar av Krista Pärmäkoski och Iivo Niskanen, men utöver det lyste de finländska framgångarna med sin frånvaro då världscupen på skidor körde igång i Ruka. Ingen brådska, men ändå lite oroande, summerar Glenn Lindholm.

Det borde ha gått bättre. Så kunde man summera världscuphelgen i Ruka ur finländarnas perspektiv.

I nordisk kombination var Leevi Mutrus 14:e plats den bästa finländska noteringen på individuell nivå. I backhoppning var Jarkko Määttäs 29:e plats på söndagen den bästa av en blåvit hoppare.

Längdåkningen bjöd på snäppet bättre resultat – men endast av förhandsfavoriterna Iivo Niskanen (7:a på 15 km klassiskt) och Krista Pärmäkoski (5:a i sprint och 6:a på 10 km klassiskt).

– Det positiva var kanske det att våra stjärnor – Krista Pärmäkoski och Iivo Niskanen – stundvis höll världsklass här på normaldistanserna. Det att det inte höll riktigt ända till slut kan man ge förlåtelse för. De är ännu inne i ett byggnadsskede och bygget är helt klart inte färdigt ännu.

– Men de hör fortfarande till de allra bästa i världen så vi kan förvänta oss en riktigt bra säsong av dem, summerar Yle Sportens expertkommentator Glenn Lindholm.

Glenn Lindholm vid OS i Pyeongchang.
Glenn Lindholm. Glenn Lindholm vid OS i Pyeongchang. Bild: Yle Glenn Lindholm

Följdfrågan då naturligtvis: Vad var mindre bra?

– Helhetsinsatsen. Både i sprint och normaldistans. Den var inte tillräckligt bra, trots att man fortfarande håller på med att bygga och många fortfarande är inne i en tuff träningsperiod. Men att vi får så pass få världscuppoäng är inte bra och att det bara är två åkare som mäter sig mot världstoppen är inte bättre.

– Jag skulle gärna ha sett att någon till skulle ha klämt till med något extra det här veckoslutet. Så blev det inte den här gången, tyvärr.

Bakom Pärmäkoski var Laura Mononen bästa finländska på en 25:e plats. Kerttu Niskanen slutade 30:a på söndagen. I sprint tog sig endast Andrea Julin och Johanna Matintalo sig ens till tävlingen.

På herrsidan var det Ristomatti Hakola som stod ut med sin semifinalplats i sprint och 17:e plats på söndagen. Antti Ojansivu var den tredje finländaren som plockade världscuppoäng på 15 km klassist med sin 28:e plats.

"Förväntar mig att de ska prestera på sin högsta egna nivå"

Härnäst väntar tre raka tävlingshelger i världscupen. Expertkommentator Lindholm vill inte sätta ribban allt för högt för de finländska åkarna.

– Jag förväntar mig att våra landslagsåkare ska prestera på sin högsta egna nivå. Det räcker riktigt långt. I Finland kan vi göra så här eftersom vi inte har samma bredd som i till exempel Ryssland eller Norge, där är man som åkare tvungen att vara i toppform direkt för att bli uttagen till världscupen på grund av att konkurrensen är så pass hård.

– Som helhet vet jag att finländarna kan gå framåt, det kommer att hjälpa då de lättar på träningen. Det har de inte gjort ännu. Huvudmålet för det finländska landslaget är helt klart VM i Seefeld så med tanke på det är det ingen brådska ännu. Lite orolig är jag ändå för att ingen här i Ruka visade att de hade gått framåt, avslutar han.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport