Hoppa till huvudinnehåll

Amerikansk gränspolis tog till tårgas mot migranter vid gränsen

Flera hundra centralamerikanska migranter försökte i natt ta sig in i USA vilket fick USA att tillfälligt stänga den livligt trafikerade gränsövergången San Ysidro som är belägen mellan Tijuana i Mexiko och San Diego i USA.

Gränspolisen tog till tårgas för att stoppa de migranter som försökte klättra över gränsstängslena.

USA:s president Donald Trump har tidigare hotat stänga hela gränsen mellan USA och Mexiko - om det uppstår en sådan situation att gränspolisen mister kontrollen och folk kommer till skada.

Tusentals migranter har samlats i Tijuana i hopp om att kunna ta sig in i USA.

Mexiko anklagar migranterna

Mexiko meddelar att de 500 migranter som med våld försökte ta sig in i USA kommer att utvisas ur Mexiko.

Landets inrikesminister Alfonso Navarrete beskyller dessa migranter för våldsamt beteende, både i Tijuana och på gränsövergången.

Största delen av migranterna hör till en omtalad flyktingkaravan som till stor del kommer från Honduras. Migranterna är på flykt från fattigdom och våld i sitt hemland och har tidigare sagt att de kommer att vänta i Tijuana tills de beviljas asyl.

Migranterna, som är uppe i tusental, har slagit läger på en sportstadion i Tijuana. När den mexikanska polisen försökte avbryta migranternas protester rusade flera av dem mot gränsen.

Flera av de 500 migranterna försökte klättra över stängslet vilket ledde till att amerikanska gränsmyndigheter besköt dem med tårgas medan mexikanska helikoptrar hovrade över området.

Migranterna försökte skydda sina ansikten från tårgasen. En del av dem gav upp försöket att ta sig in i USA.

Motstridiga uppgifter om migrantöverenskommelse

Washington Post rapporterade på lördagen om att den tillträdande mexikanska regeringen kommit överens med USA om att de migranter som vill söka asyl i USA vid landets södra gräns ska vänta i Mexiko under den tid som deras ansökan behandlas i USA.

Natten till söndagen rapporterade nyhetsbyrån Reuters, AP och flera mexikanska medier att det inte existerar något avtal av det här slaget.

- Det finns inget avtal av något slag mellan den tillträdande mexikanska regeringen och USA:s regering, skriver Mexikos tillträdande inrikesminister Olga Sánchez Cordero i ett uttalande.

President Donald Trump hade tidigare hänvisat till den här överenskommelsen på Twitter där han skrev att migranter vid den södra gränsen inte släpps in i USA innan de beviljats asyl av en amerikansk domstol.

Källor: Reuters, Washington Post, AFP

Läs mera:

Demonstranter drabbar samman med kravallpolis.

Hundratals protesterade mot "migrantkaravanen" i Tijuana – "Om USA stänger gränsen är det flyktingarnas fel"

Invånarna i den mexikanska gränsstaden samlades på söndagen vid en staty av aztekhärskaren Cuauhtémoc för att demonstrera mot de "beväpnade" migranterna från Centralamerika. USA:s president Donald Trump var inte sen med att ta det som ett mandat för sitt kraftiga motstånd mot migranterna.

Läs mera:

Flera hundra flyktingar från Centralamerika anlände till det amerikanska gränsstängslet mellan Tijuana och San Diego i Kalifornien

Hundratals centralamerikanska karavanflyktingar anlände till USA:s sydgräns

Flera hundra centralamerikanska karavanflyktingar har anlänt till USA:s sydgräns för att ansöka om asyl. Ett tiotal som klättrade över gränsstängslet i Tijuana greps omedelbart.

Läs mera:

Centralamerikanska migranter, främst från Honduras, stod i matkö i Tijuana på lördagen den 24.11.

I Mexiko förnekas uppgifterna om att man gått med på att bli väntrum för asylsökande

Mexikos tillträdande inrikesminister förnekar att det skulle finnas ett avtal med USA om att migranter som vill söka asyl i USA ska vänta i Mexiko tills asylprocessen är klar. Det trots rapport i Washington Post och nöjda tweetar från president Trump.

Tillägg 26.11.2018 Kl. 11.46 Video tillagd.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes