Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Krisen kring Azovska sjön är ingen överraskning men den är mycket allvarlig

Kerstin Kronvalls analysstämpel på bild av ukrainska fartyg i ryska territorialvatten.
Kerstin Kronvalls analysstämpel på bild av ukrainska fartyg i ryska territorialvatten. Bild: Sputnik / Lehtikuva Ryssland,Ukraina

Åter en gång anklagar Ryssland och Ukraina varandra för provokationer och hävdar att motparten kränker internationella avtal.

Även om det skärpta läget kring Azovska sjön eskalerade snabbt under söndagen kom det inte som någon överraskning.

Det har sedan i våras stått klart att något skulle hända. Ända sedan Ryssland öppnade den nitton kilometer långa bron från det ryska fastlandet till Krimhalvön har en skärpt konflikt nämligen legat i luften.

Trafiken över Kertjsundet har försvårats

Ryska granskningar av fartyg på väg genom Kertjsundet mellan Svarta havet och Azovska sjön har väckt irritation eftersom de har gjort trafiken mycket långsam.

Ukraina har uppfattat granskningarna som en blockad av trafiken med avsikt att försämra de ukrainska hamnarnas
verksamhetsmöjligheter. Ukraina har två viktiga hamnar vid Azovska sjön: Berdjansk och Mariupol.

I fredags sa den ryske vice utrikesministern Grigorij Karasin i en intervju i tidningen Kommersant att Ryssland måste kontrollera trafiken eftersom tatarer på Krim och ukrainska extremister, enligt Karasin, planerar terrorattacker mot Krim-bron.

Beskyllningar om provokation

Ukraina säger sig på förhand ha informerat Ryssland om förflyttningen av de två krigsfartygen ”Berdjansk” och ”Nikopol” samt bogserbåten ”Jany Kapu” från Odessa väster om Krimhalvön till Mariupol i Azovska sjön öster om Krim.

De ryska myndigheterna vidkänner inget sådant utan hävdar att fartygen kränkte ryskt territorialvatten i avsikt att provocera fram ryska försvarsåtgärder.

Ryssland har fört in de tre beslagtagna ukrainska krigsfartygen till hamnen i staden Kertj och kommer nu att grundligt undersöka dem. Det är troligt att Ryssland efter det hävdar sig har funnit bevis på att Ukraina inte bara hade för avsikt att flytta fartygen utan att de var en del av en planerad attack mot Ryssland.

Hårda ord och undantagstillstånd

Marija Zacharova som är talesman för det ryska utrikesministeriet skrev på sin Facebook-sida att Ukraina utövar banditism och sedan beskyller Ryssland för aggression.

Då Ukraina samtidigt har försatt sin militär i full beredskap och landets nationella säkerhetsråd tillsammans med president Petro Porosjenko vill införa undantagstillstånd är det tydliga bevis på hur allvarligt läget är just nu.

Det ukrainska parlamentet måste fatta beslut om undantagstillstånd. Det är emellertid osäkert om parlamentet, som är djupt oenigt om det mesta, ska godkänna det.

I Ukrainas huvudstad Kiev har det förekommit demonstrationer utanför Rysslands ambassad.

Säkerhetsrådet förlamat

Både Ukraina och Ryssland har bett FN:s säkerhetsråd behandla konflikten och säkerhetsrådet samlas på måndag eftermiddag.

Dessvärre kommer det antagligen att gå som det brukar och säkerhetsrådet får inte till stånd något beslut. Det finns nämligen alltid något land som lägger in veto.

Det innebär att inga internationella beslut gäller läget för dagen i östra Ukraina och Ryssland i praktiken kan bestämma hur situationen utvecklas.

Även om Ukrainas militär är försatt i full beredskap är det inte troligt att den går till anfall eftersom Rysslands stridskraft är så mycket starkare än Ukrainas.

Läs mera:

Ryssland har beskjutit och beslagtagit ukrainska fartyg - se ryskt fartyg ramma ukrainsk båt

Ryssland har bekräftat att man öppnade eld mot tre av den ukrainska flottans fartyg i Kertjsundet och att man beslagtagit dem. Åtminstone tre ukrainska besättningsmän skadades. FN:s säkerhetsråd har kallats till krismöte och Ukraina har infört undantagstillstånd.

Läs mera:

Ryssland blockerar Kertjsundet efter kollision - fraktfartyg ligger tvärs över faret - Ryssland besköt ukrainska fartyg

Ryssland har blockerat den enda infarten till Azovska sjön för all fartygstrafik efter en kollision mellan ett ryskt och ett ukrainskt fartyg. Ett fraktfartyg har lagts på tvären vid den nybyggda bron till Krimhalvön. Ryssland öppnade eld mot ukrainska fartyg varvid två besättningsmän skadades. Både EU och Nato manar parterna till lugn.