Hoppa till huvudinnehåll

"Det känns hemskt att skickas hem med abortpiller i fickan" - Annika har gått igenom tre missfall

Mjukisängel
Mjukisängel Bild: © Scott Dumas / Alamy Stock Photo missfall,Ängel,leksaker,babyer,barnfamiljer

Annika Ljungberg har varit med om tre missfall. Hon upplevde alla tre gånger väldigt olika och önskar att sjukvårdspersonalen bättre skulle möta mamman i situationen. Ett missfall är ofta tungt mentalt och i vissa fall också fysiskt smärtsamt.

Sitt första missfall fick Annika då hon var 19 år gammal. Hon gjorde ett positivt graviditetstest men började blöda efter några veckor.

Efter en pinande ovetskap och flera undersökningar blev det klart att graviditeten hade slutat i missfall.

Andra gången blev hon gravid flera år senare, året var 2016.

- Vi var jätteglada tillsammans med min man för att vi äntligen skulle få ett barn, minns Annika.

En gravid kvinna blir undersökt med ultraljud.
En gravid kvinna blir undersökt med ultraljud. Bild: YLE/Isabella mattsson mödravård,fertilitetsbehandling

Då de i tolfte graviditetsveckan gick på ultraljudsundersökning visade det sig att det inte fanns något foster i livmodern.

Helt tom var livmodern inte och kroppen var alldeles tydligt gravid, men det som borde ha varit ett sex centimeter stort foster var bara en otydlig klump på två millimeter.

- Det var antingen frågan om en ofostrig graviditet eller fördröjt missfall, berättar hon.

En ofostrig graviditet betyder att ägget befruktats och moderkakan utvecklats, men fostret har aldrig utvecklats. Ett fördröjt missfall betyder att fostret dött men kroppen inte genast stött det ifrån sig.

Förlossningsvärkar i flera timmar

Efter ultraljudsundersökningen fick Annika ta en medicin som tömde livmodern och det blev mycket smärtsamt för henne.

- Jag fick fyra piller med mig hem och blev uppmanad att ta dem på morgonen. Dessutom fick jag värkmedicin eftersom det ibland kunde göra ont, sade de på mottagningen.

Då man föder barn kommer sammandragningarna med några minuters mellanrum, men för Annika var smärtan konstant i flera timmar.

Smärtan blev så svår att hon fick ta sig till akuten med taxi för att få smärtstillande.

- Den taxiresan är den värsta jag har varit med om, suckar hon.

Annika Ljungberg
Annika Ljungberg Annika Ljungberg Bild: Annika Ljungberg / Yle Yle Vega,annika ljungberg

Moderskapskortet väcker känslor

Annika sitter under vårt samtal och fingrar på moderskapskortet från 2016. Vissa av anteckningarna har hälsovårdaren skrivit in, bland annat beräknat datum när babyn skulle födas.

Men sedan har Annika själv fyllt i egna kommentarer om vad hon gick igenom under missfallet - när hon började blöda, klockslaget när hennes man ringde taxin, när hon fick den smärtstillande sprutan, vilken medicinering hon fick.

Hon har också skrivit in när graviditetstestet igen var negativt och det var möjligt att försöka på nytt.

- Visst blir jag rörd då jag tittar i det här kortet och mina tankar går till alla som upplever samma saker.

Ett halvår efter sitt andra missfall var Annika och hennes man gravida på nytt. Då hann det gå sju veckor innan hon fick ett missfall igen.

- Jag blödde i fem veckor och undrade om jag hade någon infektion eller vad som riktigt var på tok. Men det visade sig vara missfall igen.

Det tog två månader innan kroppen slutatde producera graviditetshormoner och graviditetstestet visade negativt igen.

Vården har inte resurser att bemöta alla missfallsmammor på rätt sätt

Det har uppskattats att upp till en tredjedel av alla graviditeter avbryts av sig själv och merparten av missfall sker alldeles i början av graviditeten då kvinnan fortfarande är omedveten om sin graviditet.

Därför är tillförlitlig statistik svår att samla in.

Årligen vårdas 17 000 missfallspatienter i Finland.

- Skulle sjukvården ha en annan inställning till missfallen skulle det vara lättare för oss mammor, konstaterar Annika. Men vi är ju så många som får missfall så det finns väl inte resurser.

Piller mot depression.
Piller mot depression. Bild: Aleksandr Davydov depression,medicin

Annikas minns att det kändes väldigt jobbigt att i samband med den andra misslyckade graviditeten bli hemskickad med piller som förorsakade svåra smärtor. Medicinen är den samma som då man gör en abort.

- Det känns helt orimligt att man förutsätts vara ensam hemma med svåra smärtor som varar i timmar. Sådant här borde skötas på en mottagning.

Föräldrarna ensamma med sin sorg

Den psykiska sorgen kom som en chock för Annika och hennes man. De åkte förväntansfulla på ultraljudsundersökningen för att höra babyns hjärtljud för första gången, men fick veta att det inte fanns någon baby.

- Senare processade jag egentligen inte sorgen över missfallet utan var bara oändligt glad över att inte längre ha ont, berättar Annika.

Som det är nu blir föräldrarna väldigt ensamma med sin sorg. Man hör inte längre till mödrarådgivningen då man inte längre är gravid, men erbjuds heller inte automatiskt någon efterkontroll på mödrapolikliniken.

Man uppmanas göra ett negativt graviditetstest för att försäkra sig om att missfallet är undanstökat.

För Annikas del råkade det sig så bra att hon efter det tredje missfallet hade en bokad tid till rådgivningen så hon gick dit trots att hon inte längre var gravid.

Att få prata med hälsovårdaren som hon var bekant med upplevde hon som en mycket positiv sak.

- Också den här gången överskuggades sorgen av det fysiska jag gick igenom.

Om mamman känner sig bortglömd från vårdens sida efter ett missfall, så ägnas sällan en tanke åt pappan i sammanhanget.

- Vi har diskuterat missfallen mycket med min man. Han har gått igenom precis samma saker som jag, förutom den fysiska biten. berättar Annika.

Raskaana olevan naisen vatsa.
Raskaana olevan naisen vatsa. Bild: Tiina Jutila / Yle graviditet,Graviditetstoxikos,graviditetsillamående,förlossning,Spädbarn,befruktning,fertilitetsbehandling

Oron närvarande hela tiden under graviditeten

Efter varje missfall har Annika naturligtvis varit rädd då hon igen har blivit gravid. Hon har oroat sig över om också den följande graviditeten kommer att sluta i missfall.

Efter det andra missfallet räknade hon aldrig ut när den beräknade tiden för följande nedkomst var, så att inte den dagen skulle kännas så tung om allting inte skulle gå väl.

Annika blev gravid en fjärde gång.

Hon berättar att det var svårt att njuta av den pågående graviditeten då man inte visste hur det skulle sluta.

- Men jag försökte vara glad för varje dag jag var gravid. Varje dag var ett steg i rätt riktning.

Hon har inte funderat så mycket kring orsakerna till de tre missfallen hon haft. Men då hon fjärde gången var gravid visste hon att om det igen slutar i missfall får hon genomgå undersökningar om varför graviditeterna inte lyckas.

Den fjärde graviditeten gick bra och idag är Annika och hennes man föräldrar till en flicka, som nu är ett år gammal.

Önskemål till sjukvården

Till sjukvården skickar hon två önskemål då det gäller vården av mammor som får missfall:

- Det skulle gärna få finnas ett telefonnummer dit man kan ringa då man misstänker missfall.

- Även om personalen sköter om flera missfallsmammor varje vecka så kunde de ta den lilla extra stunden och förklara i lugn och ro vad som händer och att möta patienten. Det är ändå en omvälvande händelse för patienten.

Diskussion kring missfall i Yle Vega onsdag 28.11 - delta med din egen historia

Onsdagen den 28 november kl. 17.30 diskuterar vi missfall i Yle Vega tillsammans med läkaren Niklas Simberg och barnmorskan Oona Nyytäjä.

Skriv gärna till oss hur du har upplevt ditt/dina missfall. Din berättelse kan komma att läsas upp i sändningen och eventuellt också ingå i en webbartikel där vi samlar era berättelser. Du kan vara helt anonym.

Hur upplevde du ditt missfall

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP