Hoppa till huvudinnehåll

Finland följer noggrant med läget vid Kertjsundet - Ryssland säger att Ukraina försöker plocka politiska poäng

Den ukrainska marinens fartyg i Kertj
Den ukrainska marinens fartyg i Kertj Den ukrainska marinens fartyg i Kertj Bild: Sergei Malgavko/TASS All Over Press Krim,Kertj,Kertjsundet,Ukraina,Ryssland

President Sauli Niinistö säger i ett uttalande att statsledningen i Finland noggrant följer med händelserna vid Kertjsundet och att han har diskuterat frågan med statsminister Juha Sipilä (C) och utrikesminister Timo Soini (Blå)

För att det spända läget ska lätta borde Ryssland tillåta överenskommen fri passage för sjötrafik samt börja vidta åtgärder för att återbörda fartyg och besättningsmän till Ukraina, säger president Niinistö i sitt skriftliga uttalande.

Läget i området har länge varit instabilt och risken för eskalering är hög. Därför är det av avgörande betydelse att det internationella samfundet omedelbart reagerar på det som inträffat, anser presidenten.

Enligt Niinistö är den krissession som FN:s säkerhetsråd i dag håller nödvändig för att läget ska kunna stabiliseras med det snaraste. Det behövs också en oberoende internationell utredning av händelseförloppet, anser han.

Utrikesminister Timo Soini skriver på Utrikesministeriets Twitterkonto att läget är djupt bekymmersamt och att det nu är viktigt att undvika en upptrappning av situationen.

Vidare sägs det att den fria sjöfarten måste återställas och att Ukrainas självständighet och territoriella integritet måste respekteras.

Också andra länder kommenterar

Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen ger Ukraina fullt danskt stöd, och säger sig vara oroad över en upptrappning av situationen.

Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland säger att hennes land fördömer det som hon kallar rysk aggression. Hon uppmanar Moskva att återbörda de beslagtagna ukrainska fartygen.

Situationen i Kertjsundet skapar bekymmer, och Tyskland uppmanar både Ryssland och Ukraina att trappa ner sitt agerande, säger den tyska utrikesministern Heiko Maas.

Också Frankrikes utrikesministerium uppmanar Ryssland att frige
de ukrainska besättningsmännen och återbörda de beslagtagna fartygen så fort som möjligt.

Ukraina utesluter inte "Georgien-scenario"

Ukraina utesluter inte att Ryssland försöker skapa ett så mkallat Georgien-scanario i Kertjusundet, säger Ukrainas utrikesminister Pavlo Klimkin.

Med Georgien-scenario menar Klimkin att Ryssland utnyttjar en
mindre militär konfrontation för att inleda en storskalig offensiv liksom under Georgienkriget 2008.

Ryssland anklagar Ukraina för "farliga utspel"

Samtidigt anklagar det ryska utrikesministeriet Ukraina för att ha iscensatt en provokation i Kertjsundet för att skapa en ursäkt för ytterligare sanktioner mot Ryssland.

Enligt det ryska utrikesministeriet koordinerar Ukraina sina handlingar med USA och EU för att provocera fram en konflikt med Ryssland.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov anklagar Ukraina för att använda sig av "farliga utspel" i Kertjsundet.

Enligt Lavrov har Ukraina brutit mot internationella normer vilket har lett till hot mot normal rörlighet för fartyg i området.

Lavrov kallar händelserna för "en klar provokation" från ukrainsk sida. Han anklagar EU för ett "blint stöd" för Ukraina.

- Kievs sponsorer i väst borde lugna ner dem som försöker fiska efter politiska poäng med hjälp av militär hysteri, säger Lavrov och antyder att det som skett var planerat med tanke på presidentvalet i Ukraina nästa år.

Källor: Reuters, AFP, AP, Tass