Hoppa till huvudinnehåll

Finlandssvenska Joy Wolfram tar plats på Forbes lista över lovande entreprenörer - ”Många ledare inom vetenskap är äldre män - listan är ett bra sätt att inspirera unga kvinnor”

Joy Wolfram arbetar i sitt labb
Mycket inom forskningen går inte så som man tror, men man får inte ge upp, menar Joy Wolfram Joy Wolfram arbetar i sitt labb Bild: Joy Wolfram Joy Wolfram

Affärstidningen Forbes prestigefyllda lista med unga, lovande entreprenörer innehåller ännu en gång ett finlandssvenskt bidrag.

Forbes sammanställer varje år en lista på människor i samhället som på olika sätt varit framstående inom sitt fält - det kan vara fråga om allt från spelindustrin till affärsvärlden till social verksamhet. Listan är känd under namnet Forbes 30 under 30 och har sammanställts varje år sedan 2011.

De utvalda på 2019 års lista presenterades nyligen, och en av de här unga framtidsstjärnorna är finlandssvenska Joy Wolfram.

Wolfram är 29 år gammal och leder ett nanomedicinskt labb vid Mayo Clinic i Florida, med fokus på nanoteknik inom medicinsk forskning. Hennes arbete är inriktat på cancerforskning och nanoteknik som ett sätt att leverera mediciner effektivare till kroppen.

- Jag fick höra det när folk började skicka gratulationer via bland annat Linkedin. Några timmar senare skickade Forbes ett e-mail.

Wolfram är en av 30 i kategorin Hälsa, och på den amerikanska listan. Det finns liknande listor sammanställda även för Europa och Asien.

Det är jätteviktigt, tycker jag att man kommunicerar om vetenskap, att man berättar om hur viktig den här forskningen är

Joy är faktiskt inte den enda i familjen Wolfram som kvalat till Forbes 30 under 30. Systern Jenny Wolfram, grundare av företaget Brandbastion, figurerade förra året under kategorin Media på den europeiska listan.

Att Joy Wolfram nu också finns med i Forbes rullor, kom för henne som en positiv överraskning.

- Jag är glatt överraskad, berättar Joy Wolfram, det är jättesvårt att komma med på den här listan, särskilt i USA och Kanada.

Internationell finlandssvensk

Wolfram är född i Finland och är finlandssvensk, men numera har hon bott mera utomlands än i Finland. Wolfram har länge vetat att hon ville bli forskare, berättar hon. Faktiskt redan sedan barnsben. Efter ett besök hos veterinären då familjens hund behövde vård, fick hon tillfälle att pröva på att odla bakteriekulturer hemma.

- Veterinären lät mig ta hem ett par skålar för bakterieodling som jag sedan odlade kylskåpsbakterier i. Det var helt fantastiskt att se former och färger på saker som växte efter ett par dagar i de här skålarna.

Det vetenskapliga lockade, och då flera av hennes vänner hade närstående som fått cancer började Wolfram fundera på möjligheterna att kombinera forskningsintresset med något som kunde hjälpa folk.

kuvituskuva syöpäsoluista
Cancerforskningen går frustrerande långsamt framåt, även om framsteg ständigt görs kuvituskuva syöpäsoluista Bild: AOP cancer,leukemi,cell

Hon studerade till kandidat och magister vid Helsingfors universitet, och bedrev sedan cancerforskning vid Karolinska sjukhuset i Sverige innan hon gick fortsatte på samma bana vid universitetet i Toronto, Kanada.

- Det var jätteintressant, men jag blev frustrerad av att man har satsat så mycket pengar och resurser sedan 1950-talet, och trots det är det fortfarande folk som dör i cancer varje dag.

Det här fick Wolfram att börja snegla på nanomedicin som ett alternativ, och efter en tids studier i Kina landade hon så småningom på Mayo Clinic i Florida i USA, där hon nu arbetar aktivt med ett antal olika projekt.

Att bli del av den utvalda gruppen på Forbes lista genererar förmodligen flera inbjudningar att vara talare på diverse evenemang och ger en del synlighet, tror hon.

- Det är jätteviktigt, tycker jag att man kommunicerar om vetenskap, att man berättar om hur viktig den här forskningen är, säger hon. Dessutom är ju många ledare inom vetenskap äldre män, och jag tror att en sådan här lista är ett bra sätt att inspirera unga kvinnor, och förändra den här stereotypa bilden.

Läs också