Hoppa till huvudinnehåll

Flera krismöten runt om i världen med anledning av det spända läget mellan Ukraina och Ryssland – Natos Stoltenberg: "Ryssland måste förstå att handlingar har konsekvenser"

Natos:s generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Natos:s generalsekreterare Jens Stoltenberg. Bild: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ Nato,Jens Stoltenberg

Under måndagen har det på flera håll ordnats möten på olika håll med anledning av att Ryssland besköt och beslagtog tre fartyg som tillhör den ukrainska flottan mellan Svarta havet och Azovska sjön.

I Ukraina har president Petro Porosjenko skrivit under en lag om undantagstillstånd i landet. Den träder i kraft den 28.11. Undantagstillståndet ska vara i 30 dagar.

Också FN:s säkerhetsråd har samlats för att behandla frågan, och USA:s representant Nikki Haley fördömde Rysslands agerande.

Nikki Haley.
Nikki Haley. Nikki Haley. Bild: EPA-EFE/JUSTIN LANE Nikki Haley,FN,Säkerhetsrådet

– Det är en arrogant handling som det internationella samfundet bör fördöma, sade Haley.

Under säkerhetsrådets möte sade Hailey också att USA håller fast vid sanktionerna mot Ryssland och att om Ryssland fortsätter eskalera krisen genom liknande handlingar kommer det att göra läget värre.

Nato har också samlats till krismöte där också Ukraina är representerat. I samband med mötet ordnades en presskonferens där Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg fördömde Rysslands agerande.

– Vad vi såg i går är mycket allvarligt, sade Stoltenberg.

Stoltenberg sade också att Natoländerna uttryckte sitt fulla stöd för Ukrainas territoriella integritet.

– Det finns inget som berättigar att använda militära medel mot ukrainska fartyg och marinstyrkor. Vi uppmanar Ryssland att omedelbart släppa de ukrainska fartygen och deras besättning. Vi efterlyser också lugn och återhållsamhet, sade Stoltenberg.

Karta över Kertjsundet och Krimhaövön.
Tre ukrainska fartyg var på söndag på väg från Odessa till Mariupol då Ryssland lade beslag på dem vid Kertjsundet. Enligt Ryssland hade två ukrainska fartyg avgått från Berdjansk men ändrade kurs före sundet och återvände. Karta över Kertjsundet och Krimhaövön. Bild: Yle Krim,Kertj,Kertjsundet,Ukraina,Ryssland,kartor,Odessa,Azovska sjön,Svarta havet,Mariupol,Berdjansk

I Ryssland har utrikesminister Sergei Lavrov tidigare på måndagen sagt att Ukraina har agerat farligt och brutit mot internationella regler i Kertjsundet. Enligt Lavrov har de ukrainska fartygen utsatt andra fartyg i området för fara.

Källor: Reuters, BBC, Yle