Hoppa till huvudinnehåll

Företag flyttar från Formis i Ekenäs - hyresvärden ändå hoppfull

En bild på ett köpcentrum i Ekenäs som heter Formis. På köpcentret finns utmärkt vilka företag som verkar där.
Köpcentret är beläget i Fiskars gamla plastfabrik. En bild på ett köpcentrum i Ekenäs som heter Formis. På köpcentret finns utmärkt vilka företag som verkar där. Bild: Yle / Anna Björkqvist Ekenäs,Raseborg,handelscentra,Västnyland,affärer,köpcentrum formis

Ekenäs kommersiella centrum växer österut och allt fler företag flyttar dit. Köpcentret Formis vid Formansallén mister två hyresgäster då ett av gymmen och den stora elektronikaffären flyttar ut.

Tidigt på eftermiddagen är det lugnt inne i köpcentret Formis i Ekenäs. Någon äter lunch, medan en annan snabbt och målmedvetet kilar in i en av butikerna.

Ute på parkeringen skvallrar antalet bilar om att kontorslokalerna är i användning och att träningsivriga har tagit sig till huset.

En bild från insidan av ett köpcentrum. På bilden syns en rulltrappa och två affärer.
En bild från insidan av ett köpcentrum. På bilden syns en rulltrappa och två affärer. Bild: Yle / Anna Björkqvist Ekenäs,Raseborg,handelscentra,Västnyland,affärer,köpcentrum formis

Snart kan det ändå hända att parkeringen åtminstone tillfälligt blir lite tommare.

Gigantti flyttar in i affärshuset Stinsen medan gymmet Active Sport Club öppnar i den gamla Kasslerfabriken. De båda företagen kommer därmed att verka på Pehr Sommars Gata.

- Det är klart att det är beklagligt när en hyresgäst flyttar ut. I synnerhet Gigantti på första våningen som står för en stor hyresintäkt jämfört med vad gymmets lokaler i tredje våningen ger. Gigantti är också en ankarhyresgäst som drar kunder till sig, säger säger Lars Björklöf.

Han är styrelseordförande i Fastighets Ab Formansallén 2 som hyr ut lokalerna i huset.

- Men vi utgår från att det här lokaler går att hyra ut för någon motsvarande verksamhet. Vi har under åren haft kontakt med företag och vi kommer att kontakta dem på nytt, fortsätter han.

Lars Björklöf är vd för Andelsbanken Raseborg
Lars Björklöf är styrelseordförande i det bolag som hyr ut lokaler i Formis. Själva huset ägs av Andelsbanken Raseborg. De är också i beredskap att sälja fabriksbyggnaden. Lars Björklöf är vd för Andelsbanken Raseborg Bild: Yle/Annika Laaksonen privatekonomi

Några konkreta förhandlingar pågår inte just nu.

Hurdana företag är det som har varit intresserade?

- Delvis är det frågan om samma typ av verksamhet som tidigare och företag som behöver stora lokaler.

Att en matbutik skulle öppna i huset tror han är osannolikt, men teknikföretag kan det vara frågan om.

Är det lätt eller svårt att få företag till de här lokalerna?

- Den tredje våningen kan vara mera utmanande eftersom det för det första är på tredje våningen och för att det är frågan om ganska stora lokaler. Så av den orsaken kan det vara svårare, säger Björklöf.

Han anser ändå att huset har ett bra affärsläge eftersom det ligger bredvid en av infarterna till staden.

Drar österut

Gigantti kommer att flytta in i ett lokaler som är aningen större och som man själv äger.

- Vi kommer att förnya hela vår butiksinredning och det kommer att kräva stora satsningar. Därför valde vi att flytta till egna lokaler som är mer ändamålsenliga, säger köpman Mats Forsbäck på Gigantti.

De nya lokalerna passar bättre för affären rent logistiskt sett då varorna lastas av på samma plan som butiken finns.

Det kommer också att finnas fler parkeringsplatser jämfört med vid Formis där det ibland kan vara ont om plats närmast byggnaden.

Forsbäck är ändå noggrann med påpeka att Formis är en bra affärslokal och att det inte är därför som Gigantti lämnar byggnaden.

Köpcentrum sedan 80-talet

- Huset byggdes som en plastfabrik som Fiskars ägde. När fabriken lades ner blev huset småningom köpcentret Formis.

- Huset är skyddat.

- Huset är ungefär 5 200 kvadratmeter stort.

- Efter att företagen flyttar ut blir totalt omkring 2 100 kvadratmeter tomt.

- I dag verkar närmare 20 företag i huset. De använder sina lokaler som till exempel affärer, kontor eller träningslokaler.

- Huset är i tre våningar och har en parkering.

- Det finns möjlighet att bygga en fjärde våning. Där kunde man bygga till exempel bostäder.

Också i Active Sport Club fall handlar det om att ägarna nu äger sina nya, kommande lokaler.

- Staden växer österut och då vill vi också vara i de delarna. Vi får också mera plats och och mera parkeringsplatser för kunderna, säger styrelseordförande Johan Nordström på Active Sport Club.

En annan orsak är att det i nuläge finns två gym i Formis. Därför kändes det här som rätt tidpunkt att skaffa egna lokaler, förklarar han.

Det här innebär att allt fler företag etablerar sig nära och vid Genvägen och Pehr Sommars Gata. Sedan tidigare finns det flera olika varuhandelsbutiker i området.

De två företagen kommer att flytta ut från Formis under 2019, sannolikt under försommaren.

Redan etablerade företag

Ett av de företag som blir kvar i Formis är klädaffären Canny Fashion på andra våningen. Diana Mattsson, som arbetar i butiken, tror inte att de andra företagens flytt kommer att påverka butikens kundunderlag.

- Folk har lärt sig att hitta hit så kunderna kommer nog att handla hos oss. Men det är klart att om det finns flera företag i samma fastighet så gynnar det alla. Någon kanske ska till Gigantti och så kommer de upp och titta, säger hon.

En kvinna radar upp produkter i en butik i ett köpcentrum. Runt henne finns kläder.
Diana Mattsson har jobbat i butiken sen den öppnade för sex år sen. En kvinna radar upp produkter i en butik i ett köpcentrum. Runt henne finns kläder. Bild: Yle / Anna Björkqvist Ekenäs,Raseborg,handelscentra,Västnyland,affärer,klädaffärer,diana mattsson

Mattson tror att det kommer ta länge innan man ser hur de olika företagen har påverkat varandra, också efter flytten. Det beror på att många kunder kommer fortsätta besöka Formis av gammal vana, säger hon.

Canny Fashion öppnade sin Ekenäsbutik för sex år sen. I början hittade inte kunderna till butiken.

- Fastän här då fanns både Seppälä och Tiimari så tog det ändå två-tre år innan folk kommer ihåg var man finns, säger Mattson.

Nu är butiken mer etablerad i staden och därför tror hon inte att kunderna kommer minska desto mer.

Också tidigare då butiker har lämnat Formis har kunderna fortsatt att komma. Men det är klart att det blir tystare när fler butiker försvinner, förklarar hon.

- Det blir ju nog färre sådana kunder som inte har planerat att köpa kläder. De som spontant kommer och kikar minskar kanske lite, säger hon.

Kläder hänger på en klädstång utanför en butik.
Canny Fashion finns i både Karis och Ekenäs. I Ekenäs är lokalen 450 kvadratmeter stor. Kläder hänger på en klädstång utanför en butik. Bild: Yle / Anna Björkqvist Ekenäs,Raseborg,handelscentra,Västnyland,affärer,kläder,handel,försäljning,Klädbutik,köpcentrum formis

Canny Fashions ägare Sebastian Lindström har svårt att säga hur stor inverkan de andra företagen i affärscentret har på försäljningen.

- Vi hoppas att det går och att kunderna fortsätter komma. Det är ändå kunderna som väljer var de vill handla.

I nuläge ser han inte gågatan i Ekenäs som ett bättre alternativ.

- Det finns inte samma möjligheter i centrum som man skulle ha råd med, åtminstone inte i den här storleken som vi har nu.

Också i Ekenäs centrum står en del lokaler tomma.

Att företagen i Formis minskar är ändå inte ett så stort problem, anser han. För fysiska butiker är det snarare näthandeln som är en påverkande faktor.

- Allt håller på och förändras, kunderna väljer och vi anpassar oss enligt det, förklarar Lindström.

En bild på en skyld där det står uthyres. I glaset speglas en Giganttiskylt.
Vissa affärslokaler i Formis har redan en tid stått tomma. En bild på en skyld där det står uthyres. I glaset speglas en Giganttiskylt. Bild: Yle / Anna Björkqvist Ekenäs,Raseborg,handelscentra,Västnyland,affärer,uthyrning,affärslokaler,OP Gruppen,andelsbanken raseborg

Under åren har han sett en kraftig ökning i sin egen näthandelsförsäljning. Att sluta med butiksverksamhet har han ändå inga planer på just nu.

- Mycket ändrar hela tiden i affärshandeln. Plötsligt kan butiker igen bli populära.

I pizzerian i Formis tar man också de minskande antalet företag i huset med ro.

- Kanske antalet kunder minskar med 30 procent, men det kan vi inte ännu veta. Papino kommer ändå att fortsätta vara kvar här, vi har tillräckligt med egna kunder, säger ägaren Weria Hamarash.

Han menar att det inte är de andra företagen som ser till att restaurangen har kunder, även om företagen säkert gynnar varandra.

- Gigantti flyttar inte heller så långt bort, så vi får se hur det blir, säger han.

En man står framför kassan i en pizzeria i Ekenäs
Weria Hamarash äger pizzerian Papino i Formis. Han har inga planer på att flytta pizzerian till centrum utan hans kunder finns vid eller hittar till Formis. En man står framför kassan i en pizzeria i Ekenäs Bild: Yle / Anna Björkqvist Ekenäs,Raseborg,handelscentra,Västnyland,affärer,pizzeria,pizzerior,papino

Hamarash tror att Ekenäsborna kommer fortsätta komma till pizzerian. Det är främst de kunder som kommer till köpcentret från närliggande orter som kommer att minska ifall Giganttis lokal står tom.

Hamarash tror ändå att något annat företag kommer att hitta till Formis eftersom lokalerna är bra.

Några tysta år att vänta?

Alla företag som Yle Västnyland har talat med är nöjda med Formis som fastighet.

- Jag tycker om Formis, som är bland de bästa ställena i Ekenäs eftersom det inte finns några andra varuhus. Det finns en bra parkering och fina lokaler, säger Sebastian Lindström.

Tror ni att Formis finns kvar som köpcentrum också i framtiden?

- Det finns det säkert, säger Lindström.

- Det är ett fint, stort hus och det finns fina möjligheter, säger Mattsson.

- Jag hoppas att det skulle hitta något nytt hit till huset. Det skulle kanske behövas till den här staden, tillägger hon.

- Det kan hända att det att vara lite dött en tid men säkert kommer det på nytt, säger Johan Nordström.

En bild på ett köpcentrum i Ekenäs som heter Formis. På köpcentret finns utmärkt vilka företag som verkar där.
En bild på ett köpcentrum i Ekenäs som heter Formis. På köpcentret finns utmärkt vilka företag som verkar där. Bild: Yle / Anna Björkqvist Ekenäs,Raseborg,handelscentra,Västnyland,affärer,köpcentrum formis

Även hyresvärden Lars Björklöf ser en trygg framtid för köpcentret.

- Nog tror jag att det alltid kommer att finnas affärsverksamhet i Formis. Affärsläget är såpass gott att det inte finns några större utmaningar.

- Det är klart att när en stor hyresgäst flyttar ut så tar det en tid innan man får ytorna uthyrda på nytt. Men om det någonstans i Ekenäs ska bedrivas affärsverksamhet så är ju Formis nog en av de byggnaderna där man kommer att göra det.