Hoppa till huvudinnehåll

Han är 2.04 lång och har samma initialer som Michael Jordan - Finlandssvenska Mikael Jantunen är ett av våra stora basketlöften

Mikael Jantunen, Helsinki, 10.10.2018
Mikael Jantunen är ett av våra stora basketlöften Mikael Jantunen, Helsinki, 10.10.2018 Bild: Antti Haanpää / Yle basketboll

I dokumentärserien Basketlivet i Märsky får vi följa Mikael Jantunen och andra lovande basketspelares liv under ett läsår i idrottsgymnasiet. Hur balanserar de mellan läxor, träning och fritid och hur mycket skiljer sig skolgången från ett vanligt gymnasium?

En av de första sakerna man tänker på är skolmaten. Hur klarar sig en 100 kilo tung toppidrottare på korvsoppa och knäckebröd?

- Vi har samma skolmat som alla andra. Man får bara äta väldigt mycket, särskilt efter träningarna så man orkar med resten av skoldagen. Min största favorit är kanske inte vegedagen som vi har nuförtiden, men man vänjer sig vid det också. Jag är nog nöjd med skolmaten, säger Mikael.

Mikael Jantunen och Oliver Kivi framför en X3M plansch
Basketstjärnan Mikael Jantunen och Yle X3M:s programledare Oliver Kivi Mikael Jantunen och Oliver Kivi framför en X3M plansch oliver kivi

Basket en livsstil inte en uppoffring

En fördel på Märsky är också att eleverna får använda skolans träningsutrymmen efter skoltid. Då ödslar man inte tid på att ta sig fram och tillbaka till träningslokaler. Vilket är bra, för det blir inte så mycket fritid då man ska ta gymnasieexamen och bli basketproffs på samma gång. Men fritid utan basket bryr sig inte Mikael värst mycket om.

-Fester intresserar inte särskilt och basket är så roligt att det känns som fritid, säger Mikael.

Mikael Jantunen.
I somras gjorde Mikael Jantunen debut i herrlandslaget. Mikael Jantunen. Bild: Matti Raivio/All Over Press Finlands herrlandslag i basket,basketboll,Korgboll,Basket

Att dela planhalva med sina idoler

I somras spelade Mikael sin första match med herrlandslaget. Det var inte vad han hade föreställt sig då han först började med basket.

- Bara att träffa alla som jag sett upp till som yngre och att få spela tillsammans med dom var så fint. Och dom är alla så trevliga och det har varit lätt att komma in i laget när dom har tagit emot mig så bra.

Space Jam och Lauri Markkanen som inspiration

På somrarna händer det att Lauri Markkanen tränar på sin gamla skola och då tränar Mikael med honom ibland. Lauri har också kommit med goda råd vad gäller framtida karriär och val av universitet.

- Han har gett råd och berättat hur han själv tänkte då han flyttade till USA och han har sagt att jag alltid kan fråga om jag undrar över någonting, så han har varit väldigt hjälpsam.

En annan inspirationskälla är filmen Space Jam från 1997 med Michael Jordan och Looney Tunes karaktärerna. En film som Mikael måste se minst två gånger per år.

Michael Jordan i filmen Space Jam.
Filmen space jam har varit en inspirationskälla för många basketspelare. Michael Jordan i filmen Space Jam. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Michael Jordan,Space Jam

Mäkelärinteen lukio spottar ur sig toppbasketspelare på löpande band. Vad är historien bakom succékonceptet och hur ser vardagen ut för en som går på det prestigefyllda idrottsgymnasiet? I serien Basketlivet i Märsky får du följa med unga flickor och pojkar som alla kan vara nästa Lauri Markkanen.

Här är seriens första avsnitt. Resten hittar du på seriens arenasida.

Nyligen publicerat - X3M