Hoppa till huvudinnehåll

Insight landade på Mars - jubel i kontrollrummet över första suddiga bilden

Första bilden från sonden Insight på Mars.
Första bilden från sonden Insight på Mars. Bild: EPA-EFE/NASA Mars (planeter),InSight (Rymdsond)

Den amerikanska rymdsonden Insight har landat på Mars yta.
Det skedde sex minuter före tio på kvällen, finländsk tid.

I den amerikanska rymdstyrelsen Nasas laboratorium i närheten av Los Angeles jublade och applåderade personalen. Det är från kontrollrummet där som hela operationen styrs.

Efter det har de första bilderna sänts från Mars. Experterna jublade över bilden. Amatörerna såg mest lite damm och smuts på en fotolins.

Jubel i Jet Propulsion Lab i Pasadena i Kalifornien i USA efter att sonden Insight landade på Mars.
Jubel i Jet Propulsion Lab i Pasadena i Kalifornien. Jubel i Jet Propulsion Lab i Pasadena i Kalifornien i USA efter att sonden Insight landade på Mars. Mars (planeter),InSight (Rymdsond),Jet Propulsion Laboratory,Kris Bruvold

All information till och från Mars förmedlas med ungefär åtta minuters
fördröjning.

Amerikansk glädje

Vicepresident Mike Pence har redan hunnit uttrycka sin glädje över den lyckade landningen. Han är ordförande för den amerikanska delegation som har ansvar för rymdprogrammen. Hälsningen förmedlades i Nasas direkta tv-sändning.

Pence ansvarar för det amerikanska rymdprogrammet som innehåller både planer på permanent boende på månen och slutligen också på Mars.

Både Pence och president Trump talar också för en utveckling av en rymdstyrka – Spaceforce – för att behålla amerikanskt ledarskap i rymden.

Två års arbete

Insight-projektet på Mars är planerat att vara i två år. Efter landningen ska man nu vänta på att dammet lägger sig kring Insight.

Därefter ska solpanelerna veckla ut sig för att ge energi åt alla de maskiner som ska mäta och analysera den nya information som väntas från planeten Mars.

Bland annat planerar man att borra ett hål på cirka 5 meter och utföra seismiska utredningar. Man vill bland annat utreda hur berggrunden har utvecklats och om det finns is eller vatten på Mars.

Källor: Nasa, CNBC

Läs mera:

Live: Nu landar Insight på Mars

Ett halvt års resa är slut. På måndag kväll landar forskningsroboten Insight på Mars. Det är sex år sedan den senaste Marslandningen.
Forskarna i Kalifornien väntar ivrigt på forskningsdata om de innersta hemligheterna på Mars.

Läs också