Hoppa till huvudinnehåll

Lokalt live: Barn i Terjärv skola dansar purpuri – 1800-talsdansen hålls vid liv i Karlebyregionen

I höst får skolelever i hela Kronoby chans att lära sig den gamla sällskapsdansen purpuri. Planen är att alla fjärdeklassister i kommunen ska pröva på slätvals, figuré och marsch i höst.

Purpuri har dansats på flera håll i Finland, men i olika varianter. Purpuridansen från Karlebynejden togs med i Museiverkets förteckning över immateriellt kulturarv i fjol. Dansen ingår också i Kronoby kommuns plan för kulturell fostran i skolorna.

Yle Österbotten sände live från Terjärv skola när eleverna fick pröva på dansen.

Blandning av många gamla danser

Dansen purpuri består av en serie olika dansdelar som dansas efter varann. De flesta delarna kommer från internationellt kända sällskapsdanser.

Ellen Furu och Linus Broberg dansar purpuri, Berit Haga instruerar.
Ellen Furu och Linus Broberg dansar purpuri, Berit Haga instruerar. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Terjärv,Kronoby,purpuri,furu

Purpurin bildar alltså en unik helhet av många danser och den förekommer i norra svenska Österbotten men också i till exempel Kristinestad och i Nyland och Åboland.

300 par i dansen

I Kronobypurpurin är utgångspunkten en fyrkant där dansarna sitter kring dansgolvet. Dansen leds av ett par och de kallas ofta stordansare. I purpurin ingår bland annat polonäs, hopptakt, slätvals, figuré och marsch.

Purpuri i Terjärv skola.
Purpuri i Terjärv skola. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist purpuri,Kronoby,Terjärv,terjärv skola

Dansen var vanlig i Karlebynejden från mitten av 1800-talet men blev ovanligare efter andra världskriget. På 1980-talet började eldsjälar inom traditionell dans återuppliva purpurin.

År 1987 arrangerades ett kronbröllop i Terjärv med brudpar och 1700 gäster. På bröllop under 1900-talets första hälft var det inte ovanligt att till och med 300 par dansade purpuri. Ju fler par som är med, desto längre tar dansen.

Från franskans potpurri

I dag samlas ungefär 30 personer varje månad för att dansa purpuri. Dansarna kommer från Karleby, Kronoby, Larsmo, Jakobstad och Pedersöre.

Namnet purpuri kommer troligen från Franska potpurri som dansserier kallades i Frankrike under 1700-talet. Borgare i Finland talade i början av 1800-talet om potpurri medan man sa purpuri på landsbygden.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten