Hoppa till huvudinnehåll

Nico Rosberg kritiserar Ferraris taktik: "Borde stöda den chaufför som kämpar om VM-titeln"

Nico Rosberg tittar på Lewis Hamilton, 2016.
Nico Rosberg prisar sin gamla kollega. Nico Rosberg tittar på Lewis Hamilton, 2016. Bild: XPB Images / All Over Press Lewis Hamilton,Nico Rosberg

Formel 1-världsmästaren anno 2016 Nico Rosberg kritiserar Ferraristallets taktik i F1-serien.
– Ferrari körde för jämnt med bägge chaufförerna, fastän Kimi inte längre ens var med i mästerskapskampen, säger Rosberg och syftar på Ferrariduon Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen.

Den förre världsmästaren säger på sin Youtubekanal att Mercedeschauffören Lewis Hamilton njöt av hela stallets förtroende hela säsongen, men att Sebastian Vettel inte hade samma villkorslösa stöd hos Ferrari.

Enligt Rosberg måste Ferrari se över sin strategi inför nästa säsong. Nu slog Mercedes laget med hästlängder på den punkten.

Kimi Räikkönen och Sebastian Vettel, Ferrari, våren 2015.
För jämn satsning på Kimi och Sebastian, säger Nico Rosberg. Kimi Räikkönen och Sebastian Vettel, Ferrari, våren 2015. Bild: EPA / All Over Press vettel

– Lewis hade hela tiden stallets stöd bakom sig medan Sebastian inte hade det hela tiden. Ferrari körde för jämnt med bägge chaufförerna, fastän Kimi inte längre ens var med i mästerskapskampen.

– Tycker att Ferrari borde gå igenom sin strategi och stöda den chaufför som kämpar om VM-titeln, säger Rosberg på sin Youtubekanal.

– Både stallet (Ferrari) och Sebastian gjorde för många misstag under säsongen. Sebastian måste se över sitt åkande: nu blev det för många risker och för många misstag, säger Rosberg.

I samma veva prisar han Lewis Hamiltons säsong.

– Lewis var fenomenal, han klarade pressen och gjorde allt rätt under andra halvan av säsongen.

Lewis Hamilton visar med sina fingrar att han vunnit fem VM-titlar.
En värdig mästare. Lewis Hamilton visar med sina fingrar att han vunnit fem VM-titlar. Bild: xpbimages.com Formel 1,Lewis Hamilton

Bland annat var Rosberg imponerad över att Hamilton vann de två sista loppen trots att mästerskapet redan var bärgat.

– Han har lärt sig från tidigare år att det inte är bra att avsluta säsongen svagt. Det har varit bra att se att han utvecklats på den punkten.

Det säsongsavslutande loppet i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten var, trots att det inte blev seger, också ett steg i rätt riktning för Vettel.

– Det var viktigt för Sebastian att avsluta sin säsong med en andra plats, för hans självförtroende är inte bra efter en svår säsong där både han och stallet gjorde många misstag.

– Han gjorde ett bra race även om han inte var tillräckligt snabb för att klara Lewis.