Hoppa till huvudinnehåll

Råttor jagas i avloppsrör i Skata i Jakobstad

Råtta dricker ur en vattentunna.
Råttorna ska kartläggas med kameror i avloppsrören. Råtta dricker ur en vattentunna. Bild: Mostphotos/Urs flueeler Råtta,skadedjur,gnagare,råttor,dricka

Råttor har blivit ett problem i stadsdelen Skata i Jakobstad. Nu kartläggs problemet med kameror i avloppsrören, och sedan skrider bekämpningsföretaget till lämpliga åtgärder för att bli kvitt råttorna

Tekniska verkets chef, Rune Hagström i Jakobstad, fick de första påstötarna om råttor i stadsdelen Skata för ett par år sedan.

Efter att flera tagit kontakt för samma ärende togs beslutet om att försöka kartlägga omfattningen av problemet.

- Vi har fått tillräckligt många förfrågningar och därför beställde vi en utredning, säger Rune Hagström.

Vy över Norrmalmsgatan i Skata med gymnasiet i bakgrunden
Råttor har blivit ett problem i trähusområdet Skata i Jakobstad. Vy över Norrmalmsgatan i Skata med gymnasiet i bakgrunden Bild: Yle/Kjell Vikman stadsdel mellan broarna

Filmning av avloppsrören är första skedet

Tre kameror kommer att placeras ut i avloppsrören på strategiska ställen i Skata så att råttornas rörelser och mängden råttor kan registreras.

Kamerorna kommer att flyttas mellan olika avloppsbrunnar. Avloppsrören i Skata är gamla och delvis gjorda i betong.

- Det har egentligen ingen betydelse för råttförekomsten om avloppsrören är gamla eller nya, säger distriktschef Tapio Isola vid bekämpningsföretaget, Anticimex, som utför arbetet.

Avlivning genom elstötar eller mekaniskt

Råttorna avlivas på markytan genom en speciell fångstlåda som ger dödande elstötar åt råttorna. I avloppsrören sker avlivandet genom en fälla som har en vass spets som dödar råttorna.

Kartläggningen kommer att ta 2-3 veckor i anspråk. Invånarna uppmanas också att sluta mata fåglar och att se till att avfallskärlen är hela.

Läs också