Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland har beskjutit och beslagtagit ukrainska fartyg - se ryskt fartyg ramma ukrainsk båt

Ryssland har bekräftat att man öppnade eld mot tre av den ukrainska flottans fartyg i Kertjsundet och att man beslagtagit dem. Enligt Ryssland skadades tre ukrainska besättningsmän.

FN:s säkerhetsråd har kallats till krismöte och Ukraina har under måndagskvällen godkänt presidentens förslag att införa undantagstillstånd i 30 dagar i landet.

Också Nato kommer efter en ukrainsk vädjan att hålla ett krismöte med ukrainska myndigheter på ambassadörsnivå vid Natos högkvarter i Bryssel.

Höga representanter för Tyskland, Ryssland och Frankrike kommer för sin del att träffas i Berlin för att försöka lätta på den spänning som har uppstått mellan Moskva och Kiev, säger en talesman för det tyska utrikesministeriet.

Ryssland blockerade strategiskt sund

Under söndagen stoppade Ryssland en bogserbåt och två mindre örlogsfartyg tillhörande den ukrainska flottan, då de försökte passera genom Kertjsundet mot Azovska sjön och den ukrainska hamnstaden Mariupol.

Karta över Krim och Kertjsundet.
Karta över Krim och Kertjsundet. Bild: Yle kartor,Krim,Kertj,Kertjsundet

Natten till måndagen bekräftade alltså den ryska säkerhetstjänsten FSB att man "använt vapen" för att stoppa dem och att de tre fartygen tagits i beslag, eftersom de "illegalt tagit sig in på ryskt territorialvatten, ignorerat alla varningar och utfört farliga manövrar".

Enligt FSB skadades tre ukrainska besättningsmän i incidenten och de har fått vård för sina skador. Deras skador är inte livshotande, enligt Ryssland.

Ukraina har uppgett att man hade informerat Ryssland om de här fartygens rörelser i förväg. Enligt tidigare avtal så delar Ryssland och Ukraina den territoriella rätten över Kertjsundet och Azovska sjön.

Sedan Ryssland annekterade Krimhalvön 2014 och speciellt under och efter det ryska brobygget över Kertjsundet så har Ryssland gradvis utökat sin kontroll över sundet och över tillgången till Azovska sjön.

Porosjenko vill införa undantagslagar

Både Ukraina och Ryssland har begärt att FN:s säkerhetsråd ska samlas till ett extra möte på grund av det skärpta läget mellan de två länderna.

Enligt USA:s FN-ambassadör Nikki Haley ska säkerhetsrådet samlas till krismöte klockan 11 lokal tid, 18 finsk tid.

Ukrainas president Petro Porosjenko sammankallade sitt säkerhetsråd till krismöte i huvudstaden Kiev på söndag kväll.

I dag undertecknade president Porosjenko ett dekret om 60 dagars undantagstillstånd på grund av det spända läget kring Azovska sjön.

Undantagstillståndet måste godkännas av parlamentet innan det träder i kraft.

Under måndag kväll godkände det ukrainska parlamentet ett undantagstillstånd på 30 dagar. Porosjenko ändrade också sitt förslag under dagen från 60 till 30 dagar som godkändes av parlamentet.

Det var oroligt utanför ryska ambassaden i Kiev på söndag kväll. Flera ukrainska demonstranter samlades utanför ambassaden.
Det var oroligt utanför ryska ambassaden i Kiev på söndag kväll. Flera ukrainska demonstranter samlades utanför ambassaden. Det var oroligt utanför ryska ambassaden i Kiev på söndag kväll. Flera ukrainska demonstranter samlades utanför ambassaden. Bild: AFP / Lehtikuva Kiev,demonstrationer

Enligt exempelvis nyhetsbyrån AFP är det inte alls säkert att det ukrainska parlamentet kommer att gå med på hans förslag.

Porosjenko underströk att undantagstillstånd ingalunda betyder att Ukraina skulle planera några anfall mot Ryssland, utan man vill fortfarande "befria det ukrainska territoriet med politiska och diplomatiska medel".


Källor: Reuters, AFP, AP, Tass

Artikeln uppdaterades 21.51 med information att det ukrainska parlamentet har godkänt ett undantagstillstånd på 30 dagar.

Läs mera:

Ryssland blockerar Kertjsundet efter kollision - fraktfartyg ligger tvärs över faret - Ryssland besköt ukrainska fartyg

Ryssland har blockerat den enda infarten till Azovska sjön för all fartygstrafik efter en kollision mellan ett ryskt och ett ukrainskt fartyg. Ett fraktfartyg har lagts på tvären vid den nybyggda bron till Krimhalvön. Ryssland öppnade eld mot ukrainska fartyg varvid två besättningsmän skadades. Både EU och Nato manar parterna till lugn.