Hoppa till huvudinnehåll

Spelarna tjänar 20 000 euro om året – snittlönen i fotbollsligan ligger långt efter övriga Norden

Juha Pirinen, HJK.
Juha Pirinens HJK tog ett nytt fotbollsguld den här säsongen. Juha Pirinen, HJK. Bild: Matti Raivio/All Over Press HJK Helsingfors,Juha Pirinen,Fotbollsligan

En ny utredning visar att löneförhållandena i den inhemska fotbollsligan inte är speciellt bra. Spelare i Finland tjänar mycket mindre än i andra nordiska länder. Samma utredning visar också att FC Barcelona betalar en historiskt hög snittlön den här säsongen.

En färsk utredning gjord av Sporting Intelligence visar kalla fakta. Spelare i den inhemska fotbollsligan tjänar inga stora pengar.

I den årliga löneutredningen Global Sports Salaries Survey (GSSS), som har gjorts sedan 2010, framgår det att snittlönen per år i Finlands högsta fotbollsliga ligger på 19 800 euro. Det ger en månadslön på 1650 euro.

I en undersökning som Helsingin Sanomat gjorde för några år sedan låg årslönen på ungefär 23 000 euro, men i samma text står det också att enligt spelarföreningens egen utredning låg lönen på 17 520 euro.

Bäst betalt i England

Enligt de färska siffrorna ligger den finländska ligan på 33:e plats av de europeiska högstaserierna.

Bäst betalt har man i engelska Premier League. Där ligger snittlönen på nästan 3,4 miljoner euro. Tvåa på listan är spanska ligan med nästan 2,5 miljoner euro i årslön i genomsnitt.

Bland de nordiska ligorna är danska ligan etta med drygt 135 000 euro. Sverige ligger tvåa med knappt 100 000 euro och Norge är trea med ungefär 75 000 euro i snitt.

Hoppa över Twitterpostning

Spanskt i topp

På lagnivå visar utredningen att FC Barcelona är den idrottsklubb i världen där en spelare tjänar mest. Snittlönen på årsnivå ligger på nästan 10,5 miljoner pund (ungefär 11,3 miljoner euro). Det är första gången som något lag har en snittlön på över tio miljoner pund.

Enligt GSSS lyfter bara Lionel Messi ensam snittinkomsten rejält. Hans nya kontrakt med Barcelona ger över 56 miljoner euro per år.

I utredningen ingår bara själva lönen. Spelarnas egna inkomster från sponsorer finns inte med i siffrorna.

Tvåa på laglistan är Barcelonas rival Real Madrid. Efter det kommer sex NBA-klubbar innan Juventus och Manchester United fullbordar topp tio-listan.

Läs om utredningen här.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport