Hoppa till huvudinnehåll

Stridsövningen Sapeli 2 intar Borgå i slutet av veckan – 1000 personer deltar

Soldat.
Arkivbild från stridsövning 2013 i Ekenäs. Soldat. Bild: Yle/ Bubi Asplund Raseborg,Ekenäs,stridsövning

Försvarsmakten ordnar en stridsövning i Borgå mellan den 30 november och 2 december. Övningen tar plats i centrum av Borgå samt i Ånäs, Östermalm, Tolkis och Emsalö.

Stridsövningen Sapeli 2 pågår mellan 6 på morgonen och 22 på kvällen. Det övande truppförbandet är Gardesjägarregementet. I övningen deltar trupper från Kustbrigaden och Nylands brigad.

Beväringar, reservister och anställda vid Försvarsmakten deltar i övningen, totalt handlar det om ungefär 1000 personer.

För de beväringar som utbildas för manskapsuppgifter och som inledde sin tjänstgöring i juli samt för de beväringschefer som inledde sin tjänstgöring i januari är övningen Sapeli slutkrigsövningen.

Övningen kan förorsaka buller

Huvudmålsättningen för övningen är att utveckla beredskapen och mäta truppernas prestationsförmåga när det gäller försvaret av Nyland.

Trupperna övar sig i att agera i krävande förhållanden och taktiska situationer i bebyggelse och skogsterräng tillsammans med andra trupper och marinen.

Gardesjägarregementets kommendör överste Petteri Tervonen leder övningen.

Trupperna har stridsutrustning och använder övningsammunition. Personalen är klädd i gula reflexvästar. Övningen kan förorsaka buller i närheten av övningsplatserna dagligen från kl. 7.00–22.00.

Det är möjligt att följa med övningen i sociala medier: #sapeli

Stridsövningen pågår också i Askola, Esbo, Hangö, Helsingfors, Kyrkslätt, Borgå, Tusby och Vanda mellan 26.11 och 3.12.2018.