Hoppa till huvudinnehåll

Arvsskatten blir kvar - regeringspartierna begraver Christian Pundars medborgarinitiativ i tysthet

Christian Pundars står i en talarstol med blommor i förgrunden.
Christian Pundars. Christian Pundars står i en talarstol med blommor i förgrunden. Bild: Privat arvsskatt,Svenska folkpartiet i Finland

Medborgarinitiativet om att slopa arvs- och gåvoskatten ledde inte till några åtgärder. Riksdagens finansutskott beslöt idag efter omröstning att begrava förslaget utan att låta riksdagen rösta om det. Oppositionen anklagar regeringen för dubbelspel.

Riksdagens finansutskott beslöt idag att medborgarinitiativet om att avskaffa arvs- och gåvoskatten begravs. Utskottet ger inte ett betänkande, vilket innebär att riksdagen inte får rösta om initiativet.

Det var regeringspartiernas representanter i utskottet som röstade mot ett betänkande. Oppositionen anklagar nu regerinspartierna för ett dubbelspel.

- Vi är mot att avskaffa arvsskatten, men vi anser att alla medborgarinitiativ ska få ett betänkande. Det är själva idén med medborgarinitiativ. Det går inte an att regeringen bara plockar ut de initiativ som passar dem, säger Timo Harakka (SDP)

Enligt Harakka valde Centern och Samlingspartiet att begrava initiativet eftersom en omröstning i plenum skulle ha varit pinsam för dem.

- Den klara majoriteten skulle ha röstat mot förslaget att avskaffa arvsskatten. Men det skulle ha inneburit problem för Centern och Samlingspartiet som har en dubbel strategi: att både vilja avskaffa och bevara arvsskatten, säger Harakka.

Timo Kalli, ordförande för Centerns riksdagsgrupp
Timo Kalli, ordförande för Centerns riksdagsgrupp Bild: Yle timo kalli

Enligt finansutskottets ordförande Timo Kalli (C) är frågan om att slopa arvs- och gåvoskatten så svår och mångfasetterad att regeringen bestämde sig för att inte ta sig an ärendet i slutet av sin mandatperiod.

Enligt Kalli hade det varit oansvarigt låta riksdagen rösta om att avskaffa arvsskatten helt och hållet.

- Enligt regeringens budgetförslag inbringar arvs- och gåvoskatten över 700 miljoner nästa år. Hur man ska täppa till ett sådant hål och om man verkligen vill avskaffa arvsskatten måste bli en fråga för nästa regering och för regeringsförhandlingarna, säger Kalli.

Enligt Kalli finns det inga principiella skäl att låta riksdagen rösta om förslaget eftersom inget parti ändå är redo att slopa skatten helt just nu.

- Då vi behandlat ärendet har inte ett enda parti varit redo att slopa arvs- och gåvoskatten, säger Kalli.

Kalli har särskilt svårt att förstå Socialdemokraternas kritik.

- Det är förstås oppositionens uppgift att kritisera regeringen. Men i fråga om arvsskatten vill de ju själva höja den. Vi har ändå sänkt den i början av regeringsperioden, säger Kalli.

Medborgarinitiativet samlade 57 000 namn

Medborgarinitiativet som samlade drygt 57 000 underskrifter krävde att arvs- och gåvoskatten ska avskaffas. Enligt initiativtagaren Christian Pundars (SFP) är skatten orättvis och tvingar ofta arvingar att sälja egendom.

Pundars är besviken över finansutskottets beslut att förkasta hans initiativ.

- Alla medborgarinitiativ borde få en rättvis behandling i plenum. Det kan hända att händelsen påverkar hur folk ser på medborgarinitiativ då de röstas ner bakom stängda dörrar, säger Pundars.

Pundars är ändå övertygad om att initiativet har väckt en diskussion som fortsätter.

- Om några månader har vi en ny regering och vem vet vad som kan hända. Kanske frågan dyker upp i valdebatten eller dylikt, säger han.

Bild på en skattedeklaration och några sedlar.
Bild på en skattedeklaration och några sedlar. Bild: Mika Hokkanen / Yle beskattning,skatt

Besvikelse över beslutet

Svenska Folkpartiets Joakim Strand som talat varmt för att avskaffa arvsskatten är besviken.

- De här initiativen borde få en seriös behandling från början till slut. Det är det som är pointen med dem, att man inte ska kunna stoppa upp vissa saker här i huset, säger Strand.

- Det är inte länge tills vi har en ny regering. Det blir svårt både för de som sitter i den och de som sitter i opposition om regeringen börjar handplocka de medborgarinitiativ som passar den, tillägger Strand.

Artikeln är uppdaterad med kommentarer av Christian Pundars och kommentar av Timo Kalli.

Läs mera:

Regeringspartierna: Inte realistiskt att avlägsna gåvo- och arvsskatten i ett enda slag

Ett medborgarinitiativ där man kräver ett slut på arvs- och gåvoskatten har spräckt gränsen för de 50 000 underteckningar som behövs för att riksdagen ska ta upp frågan till behandling. Regeringspartierna har ändå inte bråttom med att avlägsna skatten just nu.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes