Hoppa till huvudinnehåll

Finland ute efter revansch då VM-kvalet börjar: ”Tufft men samtidigt möjligt”

Finland-Slovakien 9.3.2016
Alexandra Roos tror på lagets chanser i kvalet. Finland-Slovakien 9.3.2016 Bild: Yle/Janne Karinkanta Alexandra Roos,handboll,yle sporten,Finlands damlandslag i handboll

I slutet av veckan går Finlands handbollsdamer in i VM-kvalet. Tre matcher på tre dagar väntar och endast gruppvinnaren går vidare till nästa fas av kvalet. Om vi får till en fullträff så ska vi kunna göra jämna matcher, säger chefstränaren Tommy Suoraniemi till Yle Sporten.

Senast Finlands handbollsdamer spelade tävlingsmatcher var för nästan ett och ett halvt år sedan då man åkte på två raka förluster i förkvalet till EM. Sedan dess har laget bara spelat träningsmatcher men till veckoslutet är det skarpt läge igen.

Tre matcher på tre dagar väntar då laget spelar i den första fasen av kvalet till VM i Japan 2019. Färöarna, Schweiz och Lettland står för motståndet och endast gruppvinnaren går vidare.

– Det känns som att vi har väldigt bra chanser och det ska bli roligt att se vad det här laget kan prestera mot jämnt motstånd. Det kommer att bli tufft att gå vidare men samtidigt möjligt. Vi möter mindre handbollsländer, Färöarna förlorade vi mot förra gången och vi har respekt för det laget.

– Vi måste höja vår lägsta nivå. När vi spelar bra så är vi riktigt bra och kan mäta oss med länder som Kroatien och Kina. När den låga nivån kommer fram så är vi efter de flesta länder, säger rutinerade Alexandra Roos till Yle Sporten.

Chefstränaren vill se spelmässiga framsteg

Chefstränaren Tommy Suoraniemi har i det här skedet inte tänkt så mycket på vilka resultat han skulle vara nöjd med. I stället handlar det mer om prestationerna.

– Vi ska känna att vi spelmässigt närmar oss de här lagen. Färöarna tycker jag att vi ska ha en bra chans mot. Schweiz och Lettland har gjort ganska så bra resultat de senaste åren men jag känner ändå att om vi får till en fullträff så ska vi kunna göra jämna matcher mot dem, säger Suoraniemi.

Tommy Suoraniemi.
Tommy Suoraniemi. Tommy Suoraniemi. Bild: Yle/Janne Karinkanta handboll,Tommy Suoraniemi,Finlands damlandslag i handboll

Hur mycket hinner ni jobba med landslaget?

– Det är väldigt lite tid man har med laget så den individuella utvecklingen kan man inte påverka så mycket. Det handlar om att få ihop gruppen och jobba med lagspelet. Det är klart att man skulle vilja träffas mycket mer men vi har våra regler med vilka veckor som finns tillgängliga för landslaget och vi får jobba utgående från de förutsättningarna, säger han.

Klubblagsspel i Sverige höjer nivån på landslaget

Det är till stor del bekanta namn som återfinns i truppen till kvalmatcherna. Jessika Gammals och Inka Jäntti missar matcherna på grund av skador och då får nya spelare kliva in. Ellen Norrgrann som spelar i Nacka HK i Sverige och Jessi Laasio som tillhör KyIF är nu med i landslaget.

– Det är en ganska ung trupp men vi är på väg någonstans och det är bra. Vi har ett långsiktigt mål och jag tycker vi har tagit stora steg under åren med Tommy, säger Lotta Kulju.

Lotta Kulju, Finland-Slovakien 9.3.2016
Lotta Kulju. Lotta Kulju, Finland-Slovakien 9.3.2016 Bild: Yle/Janne Karinkanta yle sporten,handboll,Finska handboll,Finlands damlandslag i handboll

Kulju är en av åtta spelare som till vardags återfinns i klubbar i Sverige.

– Det är roligt att många väljer att åka utomlands för att utmana sig själva. Det är bra att många vågar testa det. Nivån är mycket högre i Sverige och det är tuffare, mer fartfyllt och kräver bättre fysik. Allt är lite bättre, säger hon.

Finlands matchprogram i kvalet:

Fredag 30.11 klockan 17.30 Färöarna – Finland
Lördag 1.12 klockan 20.00 Finland – Schweiz
Söndag 2.12 klockan 13.00 Litauen – Finland

Läs också

Nyligen publicerat - Sport