Hoppa till huvudinnehåll

Industriområden i Vasa och Korsholm står nu redo för batterifabrik

Vy över området intill Vasa flygplats där en eller flera batterifabriker kan få plats.
Vy över området intill Vasa flygplats där en eller flera batterifabriker kan få plats. Vy över området intill Vasa flygplats där en eller flera batterifabriker kan få plats. Bild: Vaasa Parks Vasa,planläggning,batterifabrik

Planerna för storindustriområdet Långskogen i Vasa och Granholmsbacken i Korsholm har vunnit laga kraft. Det här innebär att områdena står redo ifall en batteriindustri vill etablera sig i området.

Planläggningen av områdena startade redan våren 2017 och på tisdagen vann detalj- och delgeneralplanerna för området laga kraft.

Storindustriområdet finns både i Korsholm (Granholmsbacken) och i Vasa (Långskogen).

Långskogen är namnet på området öster om flygplatsen, ett i huvudsak skogsområde som på den andra sidan avgränsas av järnvägen och Höstves by. Området gränsar även till järnvägen, och riksväg 3 och 8 finns i närheten.

Långskogens industriområde i Vasa, ännu obebyggt.
Långskogens industriområde i Vasa, ännu obebyggt. Långskogens industriområde i Vasa, ännu obebyggt. Vasa,industriområden,Långskogen

Batterifabrik det primära målet

Ett av de primära målen för planerna är att det ska vara möjligt att bygga en batterifabrik på området.

- Men ett önskemål med planen är också att göra det möjligt för anknytande funktioner och annan industri, såsom underleverantörer, att etablera sig på området, berättar Vasa stads planläggningsdirektör PäiviKorkealaakso och Korsholm kommuns planläggningschef Barbara Påfs.

Fyra större industrikvarter finns med i planerna. Det största kvartersområdet är 200 hektar stort och är beläget på båda sidorna om kommungränsen. Där är det tänkt att en batterifabrik ska kunna byggas.

Läs mera:

Generalplanläggare Annika Birell vid Långskogens industriområde i Vasa.

Finnes: 200 hektar stor tomt – Sökes: Batterifabrik

Industriområdet Långskogen i Vasa är nu klart vad planeringen beträffar. På området finns det som kallats Finlands största industritomt, och det är här man hoppas locka till sig en batterifabriksinvestering.

  • Tusentals demonstrerade i Bryssel mot FN:s migrationspakt

    Polisen använde både vattenkanoner och tårgas.

    Det blev oroligt i Bryssel på söndag, då tusentals demonstranter marscherade i protest mot Belgiens undertecknande av FN:s migrationspakt. Frågan har blivit en het potatis, och kan eventuellt fälla den belgiska regeringen.

  • EU-länderna nöjda med resultatet från klimatmötet i Katowice - små länder oroliga över det praktiska

    Avtalet kritiseras för att inte vara tillräckligt ambitiöst.

    Trots att förhandlingarna under klimatmötet i Katowice gled in på övertid och några länder satte sig på tvären lyckades man nå konsensus. Resultatet gjorde att många av deltagarna gratulerade sig själva. - Det är väldigt svårt att få nästan 200 länder att enas om ett så detaljrikt och specifikt avtal. Under de här förhållandena är varje litet framsteg en massiv framgång och i det här paketet finns tusentals små framsteg, säger Michail Kurtyka, ordförande för klimatkonferensen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten