Hoppa till huvudinnehåll

Nu är det klart - Prakticum och Inveon blir ett

Lastbil utanför skola.
Lastbil utanför skola. Bild: Yle/Mikael Kokkola yrkesläroanstalter,inveon

Samkommunstyrelsen för yrkesinstitutet Inveon har klubbat igenom fusionen av Inveon och yrkesinstitutet Prakticum. Den nya utbildningsanordnaren tar över i januari 2020.

Samkommunstyrelsen godkände överlåtelseavtalet enhälligt under vad som vice ordförande Mia Heijnsbroek-Wirén (SFP) beskriver som ett synnerligen kort och effektivt möte.

- Efter en så här lång match är jag väldigt glad över att vi äntligen är i mål, säger Heijnsbroek-Wirén.

Enligt Heijnsbroek-Wirén har man lyckats lösa de praktiska problem som tidigare satte käppar i hjulen.

- Det har inte gjorts några förändringar i avtalet, men det behövdes mer information så att alla är på kartan, säger Heijnsbroek-Wirén.

Bland annat hotades ett antal jobb i Borgå då Prakticum inte velat ta över all personal vid Inveon.

Mia Heijnsbroek-Wirén
Mia Heijnsbroek-Wirén är stadsstyrelsens ordförande i Lovisa och vice ordförande i Inveons styrelse. Mia Heijnsbroek-Wirén Bild: Yle/ Fredrika Sundén Mia Heijnsbroek-Wirén,Svenska folkpartiet i Finland,porträtt

Nu ser det ut som att den personalen övergår i Borgå stads tjänst.

Man har också ansett att lokalerna för Inveons linjer inom bil-, maskin- och metallbranschen på Yrkesvägen kommer att vara allt för små.

Enligt Prakticum motsvarar lokalerna utbildningens krav, och det finns möjlighet att utvidga vid behov.

2020 gäller det

Den nya utbildningsanordnaren ska ta över verksamheten i januari 2020.

- Framtidsskolan måste börja med planeringen av ombyggandet av utrymmena så de är ändamålsenliga och verksamheten kan komma igång, säger Heijnsbroek-Wirén.

Enligt Heijnsbroek-Wirén har det varit en mycket lång process som nu nått sin ände.

- Det bästa med det här beslutet är att ungdomarna får tillit och förtroende till att veta hur studierna på svenska inom andra stadiets yrkesutbildning kommer att se ut i framtiden. Jag är själv oerhört glad över det här. Processen har varit lång och det har stundvis känts som att man jobbar mot väderkvarnar.

Det kan ju bara bli bättre. Vi har varit i en situation där mycket har varit osäkert

Vissa har också varit oroliga för att en fusion kunde leda till att studieplatserna skulle flytta från Borgå till Helsingfors. Heijnsbroek-Wirén verkar inte oroad över framtiden för yrkesutbildningen i östra Nyland.

- Det kan ju bara bli bättre. Vi har varit i en situation där mycket har varit osäkert. Det är inte bra för personalen, och de studerande röstar ju snabbt med fötterna. De vill ha kontinuitet och en utbildning som möter dagens krav. Jag litar starkt på att framtidsskolan har en vilja att utveckla yrkesutbildningen i östra Nyland, säger hon.

Heijnsbroek-Wirén nämner att man den senaste tiden diskuterat kollektivtrafiken en hel del, särskilt hur svårt det är för studerande i den östligaste delen av regionen, alltså Lovisa och Lappträsk, att nå studieplatsen.

- Jag hoppas vi kan börja diskutera utvecklingen av den svenska utbildningen i Lovisa också. Det har funnits sådana diskussioner, och jag hoppas vi nu börjar visionera och se framåt, säger Heijnsbroek-Wirén.

Läs också