Hoppa till huvudinnehåll

Ukrainas president Petro Porosjenko: "Vi riskerar att stå inför ett krig med Ryssland"

Ukrainas president Petro Porosjenko ledde det ukrainska säkerhetsrådets krismöte i Kiev på söndag kväll.
Petro Porosjenko. Ukrainas president Petro Porosjenko ledde det ukrainska säkerhetsrådets krismöte i Kiev på söndag kväll. Bild: EPA-EFE/MYKHAILO MARKIV / POOL Petro Porosjenko

Efter det ryska angreppet på ukrainska krigsfartyg i Krim kommenterar Ukrainas president Petro Porosjenko att Ukraina riskerar att stå inför ett fullskaligt krig med Ryssland.

Enligt Reuters kommenterade Porosjenko situationen i ett ukrainskt TV-program under tisdag kväll.

- Jag vill inte att någon tror att det här är ett roligt spel, säger Porosjenko.

Enligt president Porosjenko har Ryssland ökat på sin militära närvaro vid den ukrainska gränsen. Han berättade att antalet ryska pansarvagnar har tredubblats och att antalet ryska soldater har ökat dramatiskt.

Porosjenko kommenterade inte mängden ryska soldater, men berättade att kunskapen om den militära närvaron är baserad på lägesrapporter från området.

Den ukrainska marinens fartyg i Kertj
Den ukrainska marinens fartyg i Kertj. Den ukrainska marinens fartyg i Kertj Bild: Sergei Malgavko/TASS All Over Press Krim,Kertj,Kertjsundet,Ukraina,Ryssland

Ukraina införde undantagstillstånd

Porosjenko tror att Ukraina hotas av ett krig mot Ryssland. På måndagskvällen införde Ukraina undantagstillstånd i 30 dagar i områden som gränsar mot Ryssland.

Enligt presidentens hemsida är undantagstillståndet inte en krigsförklaring utan handlar enbart om att försvara Ukraina.

Ryska styrkor öppnade eld, bordade och uppbringade tre mindre ukrainska krigsfartyg vid Kertjsundet på söndagen.

Fartyget togs i beslag och besättningarna tillfångatogs. I dag har en del av den ukrainska besättningen visats på rysk TV och anklagas för att de ukrainska fartygen olovligen var inne på ryskt vatten.

Ukraina förnekar till att fartygen skulle ha varit olovligt på ryskt vatten.

Totalt har 24 besättningsmän fångats sedan söndagen. På tisdags kvällen fångade Krimdomtolen 12 män av den ukrainska besättningen. De anklagas för att ha olagligt korsat den ryska gränsen.

Källor: STT, Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes