Hoppa till huvudinnehåll

Esbos historiska drag: River fyra hela höghus och kastar ut Monica och 700 andra hyresgäster - ”Det känns som vi skulle vara sämre människor”

Esbo har gått in för en ansiktslyftning på ett sätt som knappast någonsin har skådats i finländsk förortshistoria. Hyreskvarteret vid Kirstiåsen i Södrik har varit stadens problembarn i åratal och i folkmun kallats för slum. Nu ska området byggas om.

Åtgärderna är drastiska. Fyra höghus rivs med början år 2019 och närmare 700 hyresgäster tvingas flytta ut.

Först i tur står invånarna vid Kirstiåsen 4. Deras hyresavtal har redan sagts upp och nu har de ett halvt år på sig att hitta ny bostad innan huset rivs.

Monica Klaus bor i Kirstiåsen 6 och hon står näst i tur. Uppsägningsbrevet väntas dimpa ner genom brevinkastet vilken dag som helst. Klaus är pensionär och lever så gott som på folkpension. Hon får tårar i ögonen när hon beskriver läget.

- Det känns förfärligt och omänskligt, helt enkelt, säger Klaus.

"Katastrofalt"

Hyresvärden Espoon Asunnot har lovat att erbjuda en lägenhet någonstans i Esbo ifall Klaus skickar in en ansökan efter att hyreskontraktet har sagts upp. Men det är ont om tid. Sex månader efter uppsägningen kommer hennes hus att vara jämnat med marken.

- Vi har ju bara ett halvt år tid på oss att flytta bort och ingen garanti för att faktiskt få en ny bostad, vilket egentligen borde garanteras. Men vi är så många hundra som drabbas att staden inte har möjlighet. Det är ganska katastrofalt, säger Klaus.

Hon syftar på ett löfte som många hyresgäster talar om, nämligen att staden tidigare skulle ha lovat erbjuda alla en ersättande bostad inom området.

Numera, efter att planerna har levt i tio år, har löftet ändrat form. Espoon Asunnot lovar erbjuda en bostad och det kommer sannolikt inte att ligga inom Esbo centrums område, utan någon annanstans i Esbo. Om man inte tar emot den så får man ordna bostad själv.

De drabbade är Esbobor som på grund av låga inkomster har rätt till hyresbostäder med låga hyror. Det kan bli svårt att hitta motsvarande hyresnivå någon annanstans i Esbo. En del av invånarna är dessutom i dåligt skick. Situationen är mycket svår för många.

- Vi är många pensionärer här som är rörelsehindrade och inte har möjlighet att varken flytta eller bära något. Vi kanske tvingas flytta till en åker någonstans utan bussförbindelser, hälsostation, apotek och butik, säger Monica Klaus.

bild på en person
Jari Rautakoski blir illa till mods när han tänker på rivningen av Kirstibacka 6. Han flyttade till kvarteret som barn. bild på en person Bild: Sandra Crawford/Yle Esbo,person,kirstiåsen

Hyresvärden: Vi gör vårt bästa

På Espoon Asunnot har direktören för kundrelationer, Lotta Funck, full förståelse för invånarnas ängslan.

- Vi känner till invånarnas oro och kommer att göra vårt bästa för att försöka hitta en lämplig bostad för alla, men endast tiden kan utvisa hur det blir, säger Funck.

bild på en person
Lotta Funck. bild på en person Bild: Mikael Crawford Esbo,Lotta Funck

Varför man inte längre kan garantera alla en bostad inom närområdet förklarar hon med ändrade planer.

- I ett tidigare skede hette det ännu att en del av husen vid Kirstiåsen skulle bevaras och renoveras. Nu när det blev så att alla de fyra husen rivs så har vi ingen möjlighet att infria det gamla löftet mera, säger Funck.

bild på en person
Det känns inte bra när man inte vet var man hamnar, säger Anneli Makkonen, ordförande för boendekommittén vid Kirstiåsen. bild på en person Bild: Sandra Crawford/Yle Esbo,Anneli Makkonen

Ett mål: förebygga segregation

De tre första hyreshusen på Kirstiåsen rivs under åren 2019 och 2020 och det fjärde, Kirstibacka 6, rivs senare. Totalt river Esbo i sitt miljonprojekt 250 hyreslägenheter från början av 1970-talet.

I stället bygger man dubbelt så många nya lägenheter – såväl hyres- som studentbostäder, olika former av stödda bostäder och privata lägenheter.

I bland annat Danmark och Sverige har man gått in för motsvarande projekt i förorter som har blivit segregerade och där man bland annat har haft problem med gängkriminalitet.

Också i Kirstiåsens kvarter skedde en form av segregation på 1990-talet. Det var mest invandrare som flyttade in och invånare med rötter i Finland som flyttade ut ur området.

Projektledaren för utvecklandet av området kring Esbo centrum vill ogärna jämföra Esbo centrum med nordiska skräckexempel, men medger ändå att man genom projektet förebygger segregation i Esbo.

- Visst kan man säga att vi förebygger segregation. Men de huvudsakliga orsakerna till projektet är väl ändå att husen kräver renovering och att vi på detta vis vill piffa upp 70-talsmiljön här i Södrikområdet, säger Mikko Kivinen från Esbo.

bild på en person
Mikko Kivinen vid Esbo stad bild på en person Bild: Sandra Crawford/Yle Esbo,mikko Kivinen

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes