Hoppa till huvudinnehåll

Experten prisar världscupdebutantens snabbhet, Jenny Fellman drömmer själv om VM på hemmaplan: "Skulle vara hur coolt som helst

Jenny Fellman.
Från Åland till världscupsdebut i Pokljuka, Jenny Fellman. Jenny Fellman. Bild: Yle skidskytte,jenny fellman

Vapnet är det första Jenny Fellman packar ner, när hon idag åker iväg från Östersund för att göra debut i världscupen i skidskytte i Pokljuka. Det är klart att det är dit man strävar, men att det skulle komma redan första helgen hade jag nog inte trott, säger hon till Yle Sporten.

När Yle Sporten når 21-åriga åländskan Jenny Fellman är hon mitt i packandet inför ett nytt kapitel i sin skidskyttekarriär.

Hon har varit bosatt i svenska Östersund sen fem år tillbaka, men kommer att spendera en dryg vecka i Slovenien för att göra debut som en av fyra finska damer i skidskyttelandslaget.

– Jag är faktiskt inte så farligt nervös ännu, jag känner mig ganska lugn. Det är svårt att veta vad som komma skall riktigt då det är första gången man är med. Än så länge känns det bara kul att få komma iväg på tävlingarna och se vad som väntar, säger hon.

"Vågade inte drömma"

Yle Sportens skidskyttereferent Magnus Eklöv konstaterade inför premiärveckoslutet att Fellmans medverkan är en enormt stor sensation.

– Jag tror inte att hon innan säsongen ens hade drömt om att få den chansen. Hon valdes till landslagsringen som sista åkare i somras, men hösten har gått så pass bra för åländskan och nu får hon chansen att vara med, förklarar Eklöv.

Jenny Fellman håller med.

– Det har han nog delvis rätt i. Det är klart att det är dit man strävar, men att det skulle komma redan första helgen hade jag nog inte trott. Det känns jätteroligt att få chansen och oavsett hur det går får jag jättemycket erfarenhet med mig därifrån och vet vad som gäller mot de som är bäst i världen, säger hon.

Skidskyttestadion i Pokljuka.
Skidskyttestadion i Pokljuka. Skidskyttestadion i Pokljuka. Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press skidskytte,stadion,Rudno polje,Pokljuka

En av de snabbaste på skidor

Att det är just erfarenhet som är det Fellman främst saknar för tillfället är i sig inget stort problem.

Kaisa Mäkäräinen åkte till exempel bara två starter under hela sin första världscupsäsong.

– Hon (Fellman) är en av de snabbaste damerna i finska laget på skidor efter Mäkäräinen och Eder, så det är skidfarten som är det stora plus hon har, säger Eklöv.

– Liggande skytte fungerar, men det är stående skyttet där de största problemen finns. Får hon det säkert och hittar jämnheten och positionen kan det bli bra, granskningstävlingarna visade åtminstone att hon är på god väg, avrundar han.

Drömmer om VM på hemmaplan

Jenny Fellman är fortfarande junior, hennes sista säsong som junior innehåller vad kalendern beträffar också ett junior-VM.

Men får hon bara själv välja är det ett helt annat VM som intresserar.

– Visst finns junior-VM med i bilden och det är alltid roligt att mäta sig med de åkare som man är jämngammal med.

Men...

– Jag har bott i Östersund sen fem år tillbaka så att åka VM här är ju en dröm, men det är många duktiga tjejer i landslagsleden som slåss om platserna dit. Att vara med där skulle vara hur coolt som helst, säger Fellman.

Först är det ändå tävlingsveckoslutet i Pokljuka som gäller för Fellman, som inte ställer några placeringsmål för sig själv.

– Det är nog främst den egna prestationen man fokuserar på. Att få känna att skidåkningen fungerar bra och att skyttet stämmer. Det krävs ett toppenskytte för att ens få någon framskjuten placering alls.

– De flesta jag tävlar mot är både äldre än mig och har flera års träning i ryggen och de spelar en roll i det hela. Jag fokuserar på mitt eget jobb och det skall bli spännande att se hur man kan mäta sig, säger Fellman innan samtalet avslutas.

Jenny Fellman, junior-VM 2017.
Snabb på skidor, Jenny Fellman. Jenny Fellman, junior-VM 2017. Bild: imago/Aleksandar Djorovic/All Over Press skidskytte,jenny fellman

Glömmer inte vapnet

Eftersom hon är mitt i packandet får den sista frågan fokusera på logistiken.

Vad är det första du packar ner när du nu åker iväg mot Tyskland och sen vidare?

– Det är väl vapnet då, jag får hoppas jag kommer ihåg att ta med det till Slovenien. Lyckligtvis har jag en viss vana av att packa så jag vet vad jag behöver ta med mig, skrattar Fellman.

Yle sänder samtliga tävlingar från världscupen i skidskytte med svenskt referat.

Läs mera:

Kaisa Mäkäräinen med kristallkulan.

Kaisa Mäkäräinens jakt på fjärde titeln och Jenny Fellmans världscupdebut – snart dags för skidskyttepremiär på Yles kanaler

Från Pokljuka i december till Oslo i slutet av mars med VM i Östersund där emellan som given höjdpunkt: premiären i världscupen i skidskytte väntar bakom hörnet och trots att den folkkära trefaldiga världscupvinnaren Kaisa Mäkäräinen fortfarande ådrar sig det största intresset finns det en pikant åländsk krydda med i årets dukning.


Läs mera:

Här är första åländska landslagsåkaren i skidgrenar – Jenny Fellman får ofta frågan om det finns snö på Åland

Jenny Fellman valdes i våras till A-landslaget i skidskytte. Hon blev därmed den första från Åland att ingå i A-landslaget i skidgrenar. Går allt som smort åker hon världscup redan den här säsongen. Jag har sett vad som krävs för att nå toppen, säger Fellman i Sportmagasinet.

Läs mera:

Jenny Fellman, junior-VM 2017.

Åländska Jenny Fellmans panghelg i Kontiolahti: Dubbla segrar och plats i världscupen i skidskytte

Två gp-tävlingar i D22-klassen i Kontiolahti – lika många segrar. Nu är Jenny Fellman från IF Åland dessutom uttagen till världscupspremiären. Det känns superkul, säger skidskytten själv till Nya Åland.

Läs mera:

Kaisa Mäkäräinen småler och ser lite frusen ut.

Kaisa Mäkäräinen efter motiga sommaren: Det här blir definitivt inte enklare med åren

Kaisa Mäkäräinen har haft allehanda problem med de hårdaste träningspassen i sommar och förväntar sig inga stordåd under inledningen av skidskyttesäsongen. Det räcker inte med en eller två träningar för att reda upp det, säger Mäkäräinen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport