Hoppa till huvudinnehåll

Kaisa Mäkäräinens jakt på fjärde titeln och Jenny Fellmans världscupdebut – snart dags för skidskyttepremiär på Yles kanaler

Kaisa Mäkäräinen med kristallkulan.
Kaisa Mäkäräinen har vunnit den totala världscupen 2010–11, 2013–14 och senast 2017-18. Kaisa Mäkäräinen med kristallkulan. Bild: All Over Press Kaisa Mäkäräinen

Från Pokljuka i december till Oslo i slutet av mars med VM i Östersund där emellan som given höjdpunkt: premiären i världscupen i skidskytte väntar bakom hörnet och trots att den folkkära trefaldiga världscupvinnaren Kaisa Mäkäräinen fortfarande ådrar sig det största intresset finns det en pikant åländsk krydda med i årets dukning.

I april kom beskedet att en av Yles stora publiksporter, skidskyttet, fortsätter i utbudet fram till slutet på våren 2022.

Under slutet av säsongen 2017-2018 när Kaisa Mäkäräinen jagade kristallkulan såg som bäst en miljon finländare på sändningen i Yle TV2.

Den nya tävlingssäsongens första anhalt är Pokljuka i Slovenien, där det hela smyger igång med mixed-tävlingar redan nu på söndag.

Åtta åkare med i Pokljuka

Finlands trupp i Slovenien består av åtta åkare, fyra damer och fyra herrar.

Förutom fixstjärnorna Mari Eder och Kaisa Mäkäräinen tävlar också Venla Lehtonen och åländska Jenny Fellman bland damerna.

Fellman gör i Slovenien sina första lopp i världscupen medan Kaisa Mäkäräinen redan gjort 313 starter i den världscup hon vunnit tre gånger.

På sitt Instagram-konto gladde sig Fellman åt världscup-resan efter ett lyckat Kontiolahti-veckoslut med två segrar i D22-klassen.

– Säsongen är igång och helgen överträffade alla förväntningar. Om drygt två veckor får jag ställa mig på startlinjen i världscupen för första gången, och de blir kul som fan på ren svenska, skrev Fellman då.

Mäkäräinens senaste totalseger kom efter dramatik i sista loppet säsongen 2017-2018.

Till Yle berättade hon tidigare i november att sommaren varit svårt.

– Jag har inte klart av att göra hårda träningar riktigt som förr. Nu behöver jag lite tävlingar och hårda träningar för att se om farten uppenbarar sig, sade Mäkäräinen då.

Jenny Fellman, junior-VM 2017.
Jenny Fellman gör sig redo för världscupdebut. Jenny Fellman, junior-VM 2017. Bild: imago/Aleksandar Djorovic/All Over Press skidskytte,jenny fellman

Finlands herrkvartett i Pokljuka består av Tuomas Grönman, Olli Hiidensalo, Jaakko Ranta och Tero Seppälä.

VM på svensk mark i Östersund

Innan årsskiftet tävlar man ännu i Hochfilzen och Nove Mesto och under 2019 hinner världscupcirkusen ännu landa i Oberhof och Ruhpolding (Tyskland), Antholz (Italien) samt Salt Lake City (USA) och Canmore (USA) innan VM-tävlingarna i Östersund.

Bänkidrottsfavorit?

Världscupen i skidskytte
77.7% (219 röster)
Världscupen i längdskidåkning
22.3% (63 röster)
Antal avgivna röster: 282

Efter VM avrundas världscupen med tre tävlingsdagar vid Holmenkollen (Norge).

Yle Sportens skidskytteröst är som vanligt Magnus Eklöv, som hörs i samtliga sändningar under säsongen.

Magnus Eklöv.
Skidskytterösten Magnus Eklöv. Magnus Eklöv. Bild: YLE magnus eklöv

Skidskytte, Yles sändningar från Pokljuka-veckan

  • söndag 2 december, Sprintstafett mixed, 13.45 – 14.30 i Yle TV2, på Arenan 12.55 – 14.05
  • söndag 2 december, mixstafett, 15.30 – 16.50 i Yle TV2
  • onsdag 5 december, normaldistans herr, 15.05 – 17.00 i Yle TV2
  • torsdag 6 december, normaldistans dam, 15.05 – 16.55 i Yle TV2
  • fredag 7 december, sprint herr, 15.10 – 16.30 i Yle TV2
  • lördag 8 december, sprint dam, 15.10 – 16.30 i Yle TV2
  • söndag 9 december, jaktstart herr, 12.40 – 13.25 i Yle TV2
  • söndag 9 december, jaktstart dam, 15.40 – 16.25 i Yle TV2

Läs mera:

Här är första åländska landslagsåkaren i skidgrenar – Jenny Fellman får ofta frågan om det finns snö på Åland

Jenny Fellman valdes i våras till A-landslaget i skidskytte. Hon blev därmed den första från Åland att ingå i A-landslaget i skidgrenar. Går allt som smort åker hon världscup redan den här säsongen. Jag har sett vad som krävs för att nå toppen, säger Fellman i Sportmagasinet.

Läs mera:

Åländska Jenny Fellmans panghelg i Kontiolahti: Dubbla segrar och plats i världscupen i skidskytte

Två gp-tävlingar i D22-klassen i Kontiolahti – lika många segrar. Nu är Jenny Fellman från IF Åland dessutom uttagen till världscupspremiären. Det känns superkul, säger skidskytten själv till Nya Åland.

Läs mera:

Kaisa Mäkäräinen efter motiga sommaren: Det här blir definitivt inte enklare med åren

Kaisa Mäkäräinen har haft allehanda problem med de hårdaste träningspassen i sommar och förväntar sig inga stordåd under inledningen av skidskyttesäsongen. Det räcker inte med en eller två träningar för att reda upp det, säger Mäkäräinen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport