Hoppa till huvudinnehåll

Karlebyläkare: Kriget mot droger är förlorat i samhället men mycket kan göras på individplanet

Drogrelaterade redskap, injektionsspruta, sked med pulver.
Drogrelaterade redskap, injektionsspruta, sked med pulver. Bild: Mostphotos/Llev Dolgachov Droger

Kriget mot droger som helhet verkar vara förlorat i samhället men mycket kan göras för att underlätta situationen på individplanet. Det säger Anne Linna som är ansvarig läkare på Beroendecentret Porten i Karleby.

Beroendecentret har beviljats medel för ett treårigt projekt som kommer att syssla med uppsökande verksamhet bland drogberoende utanför tjänstetid, kvällar och helger.

Tre döda i överdoser hittills i år i Karleby

Uppgifter om att tre personer har dött i Karleby hittills i år på grund av överdoser har väckt berättigad uppmärksamhet. Det är betydligt fler än vanligt och på ett nationellt plan handlar det årligen om 160 dödsfall.

Inget av fallen i Karleby var klienter vid beroendecentret men det var känt att de använt droger i flera år.

Möjligen är det så att de inte kände till sammansättningen på drogerna, det är ett vanligt fenomen enligt Anne Linna.

- Våra klienter kommer frivilligt till oss, vi har 500 kontakter per månad och 250 kunder.

När det gäller avvänjningsprogram mot tunga droger är 30 personer i Karleby kopplade till sådana program för tillfället. Siffran har hållits stabil några år.

Nytt projekt 2019

Karleby och hela landskapet Mellersta Österbotten kommer att delta i projektet Enter som finansieras av Europeiska socialfonden med start 2019.

Beroendecentret fungerar i princip bara på tjänstetid men med projektpengarna kommer man att kunna ägna sig åt uppsökande verksamhet på kvällar och helger. Enter-projektet är treårigt.

- I södra Finland har liknande projekt funnits länge, så här långt norrut har vi inte fått finansiering förr, säger Anne Linna.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten