Hoppa till huvudinnehåll

Lagförslaget om distansförsäljning av alkohol fördröjs - det oklara läget fortsätter

Mietoja 5,5 prosenttisia viinejä.
Mietoja 5,5 prosenttisia viinejä. Bild: Sasha Silvala / YLE viner,livsmedelsaffärer,minuthandel,alkohollag

Yle erfar att lagförslaget om distansförsäljning av alkohol inte kommer att behandlas av riksdagen före årsskiftet.

Lagförslaget fördröjs av komplexa juridiska frågor. Social- och hälsovårdsministeriet måste foga samman riksdagens ställningstagande i anslutning till att alkohollagen godkändes, Högsta domstolens avgörande i frågan om Alkotaxi, EU-lagstiftningen samt tolkningen av den nuvarande lagen.

Yle erfar att den första frågan som måste avgöras är om den nuvarande alkohollagen förbjuder distansförsäljning eller inte. Hittills har ministeriet ansett att lagen förbjuder distansförsäljning.

Trots den oklara situationen köper finländare alkohol från utländska webbaffärer.

Ska hela förslaget skrotas?

Det är också möjligt att lagförslaget inte blir klart under den här regeringsperioden och att den oklara situationen fortsätter.

Lagförslag som ska behandlas före riksdagsvalet den 14 april ska ges till riksdagen senast den 5 december. Regeringen kan ändå få lov av riksdagen att lämna in lagförslaget senare.

Riksdagen krävde i sitt ställningstagande att alkohollagen ska kompletteras med entydiga bestämmelser om distansförsäljning. De här bestämmelserna får inte äventyra Alkos ställning, finländska och utländska företag ska ha likadana verksamhetsförutsättningar och statens skatteintäkter måste tryggas.

Social- och hälsovårdsutskottets arbetsbörda orsakar också problem. Ett tjugotal lagförslag är ännu på väg till utskottet och en del av förslaget ska dessutom behandlas av grundlagsutskottet som är lika jäktat.

Det kan gå så att tiden inte räcker till för alla lagförslag och att regeringen måste välja vilka lagförslag som absolut måste godkännas före valet.

Kritik från EU

EU-kommissionen är negativ till Finlands planer på att förbjuda import av alkoholdrycker som köpts in via distansförsäljning. Lagförslaget och importförbudet strider mot rådande EU-direktiv, anser kommissionen.

Trots EU:s ståndpunkt meddelade familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (C) att lagberedningen går vidare.

Distansförsäljning av alkohol innebär att säljaren sköter både transport och skatter. Om man pratar om distansköp är det däremot köparen som ska ha hand om transport och skatter.

Läs mera:

Svenska Yles reporter testade: Det är enkelt att beställa en låda vin från ett annat EU-land – men är det lagligt?

Riksdagen funderar som bäst på om näthandel med alkohol ska tillåtas eller inte. Svenska Yles reporter Pekka Palmgren testade hur det fungerar.

Artikeln baseras på Yle Uutisets artikel som skrivits av Anne Orjala och Terhi Toivonen.