Hoppa till huvudinnehåll

Lärkkullas nya musikallinje har kört i gång - nu får eleverna sitt elddop på konsert som de själva planerat

Kristoffer Holmberg, Emilia Ekström, Kreetta Kiviniemi och Markus Vestersund ute på en gata.
Läraren Kristoffer Holmberg och eleverna Emilia Ekström, Kreetta Kiviniemi och Markus Vestersund. Kristoffer Holmberg, Emilia Ekström, Kreetta Kiviniemi och Markus Vestersund ute på en gata. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,kreetta kiviniemi

Efter en intensiv höst på Lärkkullas musikallinje bjuder eleverna på en konsert på Karelia i Ekenäs. På programmet står smakprov både från kända och mindre kända musikaler.

I höstas startade folkakademin Lärkkulla i Karis sin nya musikallinje, som riktar sig till dem som drömmer om att bli en musikalartist.

- Utbildningen ger ingen titel, men den ger lärdom för livet och är en förberedande utbildning för dem som vill fortsätta studera i Finland eller Sverige, säger läraren Kristoffer Holmberg.

Det var många som sökte till utbildningen och tre killar och elva tjejer blev antagna. Hittills har allt löpt mer eller mindre som planerat, fortsätter Holmberg.

- Det har varit en del jobb att få system på utbildningen och få vardagen att rulla. Men det har gått bra och som vi tänkte.

Eleverna hjälper varandra

Dagarna är späckade med olika övningar och det kan vara ganska intensivt. På morgonen kan det vara balett och efter lunch är det jazz och sedan nutidsdans, säger Markus Vestersund från Jakobstad.

- Och på kvällen kan man hjälpa någon annat att öva. Vi hjälper varandra jättemycket, förklarar han.

Eleverna har olika bakgrund, men de har allihopa något slags erfarenhet av att uppträda. Markus Vestersund har studerat till musiker i Jakobstad och samarbetat en hel del med yrkeshögskolan Novia.

- Det var där jag hittade mitt hem på scenen och det är där jag ser mig i framtiden, säger han.

Mål att kunna allt

Kreetta Kiviniemi har sysslat med musikaler sedan år 2012 och hon var med i Raseborgs sommarteater i somras. Det var en av hennes regissörer som anmälde henne till Lärkkulla.

Emilia Ekström har för sin del uppträtt som soloartist och varit med i amatörteater. Hon sökte till musikallinjen eftersom hon alltid har drömt om att få göra musikal.

- Jag visste inte vad jag kunde förvänta mig av utbildningen. Men man ser tydligt hur hårt folk arbetar och hur de utvecklas, säger hon.

- Vi har alla olika bakgrund och ingen är färdig. Men alla har målet att bli triple thread, alltså att bli sångare, skådespelare och dansare, fortsätter Markus Vestersund.

Konsert på Karelia

Lärkkulla musikallinje kommer inte att sätta upp någon musikal inom ramen för utbildningen. Det tar helt enkelt för mycket tid och resurser, säger Kristoffer Holmberg.

Men onsdagen den 5.12 kan man få ett smakprov på vad eleverna har lärt sig under hösten. Då kommer de nämligen att uppträda på Karelia i Ekenäs. Kvällen har de döpt till “An Evening of Musicals”.

Ett hus i Ekenäs som är Kulturhuset Karelia.
Konserten sker på Karelia i Ekenäs. Ett hus i Ekenäs som är Kulturhuset Karelia. Bild: Marica Hildén / Yle Raseborg,karelia kulturhus

Där kommer det att bjudas på sång, dans och skådespeleri. Musiken kommer från både kända och mindre kända musikaler.

- Vi har valt ut låtar som passar olika personer, det ska kännas naturligt att framföra just den låten, säger Emilia Ekström.

Eleverna bidrar med egen prägel

Bland annat blir det låtar från musikalerna Mamma Mia, Cabaret och La cage aux folles.

När det gäller musikaler kan det vara väldigt stränga regler för hur de ska sättas upp: man får inte ändra på någon replik, säger Kristoffer Holmberg.

Men på musikalkvällen på Lärkkulla gäller inte lika strikta regler.

- Vi har improviserat ihop monologerna och vi sätter vår egen prägel på konserten, säger Ekström.