Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Stor explosion i Kina, koldioxidutsläppen ökar igen, Ukraina befarar krig med Ryssland

Räddningsarbetare jobbar efter stor explosion i Kina.
Räddningsarbetare jobbar efter stor explosion i Kina. Bild: CCTV Kina,Zhangjiakou,explosioner

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Utrikes

I Kina har över 20 personer dött i en stor explosion nära en fabrik i staden Zhangjiakou. Tiotals bilar förstördes och flera byggnader skadades. Zhangjiakou ska stå värd för vinter-OS år 2022 tillsammans med Kinas huvudstad Peking.

Ukrainas president Petro Porosjenko befarar att hans land kan hamna i ett fullskaligt krig med Ryssland. Enligt Porosjenko har Ryssland ökat sin militära närvaro vid den ukrainska gränsen.

Koldioxidutsläppen har ökat runt om i världen för första gången på fyra år. Det visar en rapport från FN. Utsläppen började öka när tillväxten i världsekonomin började ta fart år 2017.

Inrikes

Esbo river fyra höghus, vilket tvingar hundratals hyresgäster att flytta ut. Men trots tidigare löften om att hyresgästerna ska få ersättande bostäder till rimligt pris i närheten ser det ut som om många måste flytta långt bort eller ta en betydligt dyrare lägenhet.

Finland vill bli världsbäst på informationspolitik. Regeringen tror att det kan gynna medborgarna och ge Finland en konkurrensfördel om det finns gemensamma spelregler och politiska beslut kring information och data.

Väder

Det är uppehåll i nästan hela landet, bara i Lappland förekommer lokalt snöbyar. Temperaturen på dagen, minus 3 till minus 8. Det varnas för hård, sydvästlig vind på Bottniska viken, Finska viken, Norra Östersjön, Ålands hav och Skärgårdshavet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes