Hoppa till huvudinnehåll

Pikade Trumps prat om räfsning och avstår rött kött – Markkanen vill ta ställning: "Mer än en person som spelar basket"

Lauri Markkanen.
Lauri Markkanen väntar fortfarande på sin säsongsdebut. Lauri Markkanen. Bild: EPA Lauri Markkanen,Chicago Bulls

Lauri Markkanen ratar rött kött, sätter ljus på klimatförändringen och erbjuder sig att räfsa. Chicago Bulls-finländaren är aktiv trots att han fortfarande inte har spelat en match i höst. I en Yle-intervju berättar han om sitt engagemang utanför basketen och den tunga skadeperioden.

Starten på NBA-säsongen har varit en pina för Lauri Markkanen. Anledningen är enkel. Den armbågsskada som han fick i slutet av september har stoppat honom från spel i Chicago Bulls.

– Det har varit tufft. Jag har haft skador tidigare, men det här är den längsta frånvaron från basketen. Det har varit väldigt frustrerande. Jag har försökt vara positiv och försökt göra saker som gör mig bättre, säger han till Yle Urheilu.

Efter den starka debutsäsongen i NBA var han redo att ta nästa kliv när säsongen skulle starta.

– Jag var i mitt livs bästa form. Jag var snabbare och starkare och kasten satt.

"Laget behöver mig"

Nu närmar sig Markkanen en comeback. Han tränar för fullt, men känner sig lite osäker.

– Jag kommer inte att vara i samma skick som jag var före skadan direkt. Det är annorlunda att spela matcher. Jag kommer att vara rostig.

– Man jag hoppas att det går bra direkt. Laget behöver mig.

Lauri Markkanen skjuter.
Lauri Markkanen närmar sig NBA-comeback. Lauri Markkanen skjuter. Bild: Lehtikuva Lauri Markkanen,Basket,NBA,Chicago Bulls

Det kan man lugnt säga. Inför veckans fyra matcher långa bortaturné är Bulls ett av NBA:s sämsta lag. Tidningen Chicago Sun Times beskriver säongsstarten som en ”katastrof” och Markkanens skada är en delorsak.

Förhoppningarna på finländaren är högra. Han säger att den höga armen fortfarande känns lite svagare än den vänstra.

– Det är spännande att få tillbaka Lauri i uppställningen. Alla känner så, säger tränaren Fred Hoiberg.

– Det är ett faktum att vi haft det tufft, säger Markkanen.

Visar sitt engagemang

Trots att Markkanen inte har kunnat spela matcher har han varit aktiv. 21-åringen har under de senaste dagarna visat engagemang för klimatförändringarna.

I ett Instagram-inlägg skriver han att det är dags att ta ansvar och fatta rätt beslut. I ett annat skriver han att hans första beslut är att avstå från rött kött.

Skip Instagram post

Skip Instagram post

Han samarbetar med det finländska oljebolaget Neste.

– Jag lägger inte bara upp sådant som människor vill se. Jag försöker ta fram min personlighet. Jag vill inte att folk tror att jag bara är en person som springer omkring och spelar basket.

Ett annat uppmärksammat inlägg kom för knappt två veckor sedan när skogsbränderna i Kalifornien spred sig. USA:s president Donald Trump berömde Finlands skogsskötsel. Räfsning blev ett stort samtalsämne i sociala medier och då publicerade Markkanen en bild där han står med en räfsa i handen.

– Jag fick gå till några butiker innan jag hittade en räfsa, säger Markkanen.

Skip Instagram post

Läs också

Nyligen publicerat - Sport