Hoppa till huvudinnehåll

Polisen varnar för lösenordsfiske i Österbotten

Händer som skriver på en dator.
Händer som skriver på en dator. Bild: Andrey Popov data,hacker,Laptop,internet,Hacking,Spy,Lösenord,Virus

Polisen i Österbotten varnar för både e-post och telefonsamtal som utger sig vara från vanliga banker och frågar efter kontaktinformation och nyckeltalskort. Polisen och bankerna frågar aldrig efter inloggningsuppgifter via telefon.

I november har det kommit in ovanligt många anmälningar till polisen i Österbotten om att pengar försvunnit på grund av lösenordsfiske.

Fisket går till så att e-post skickas ut till offren i POP-Bankens namn. Där efterfrågas kontaktinformation och man uppmanas även att göra en systemuppdatering via en länk.

Därefter följer ett telefonsamtal från en person som uppger sig ringa från samma bank. Personen frågar då efter nyckeltalskortens koder.

Liknande har även gjorts i S-Bankens och Sparbankens namn.

Man kan känna igen e-posten genom avsändarens adress, som slutar med "@cepadnigeria.org". Språket och stavningen är också något bristfälllig.

Inga banker frågar efter inloggningsuppgifter via telefon

Polisen påminner om att ingen bank fungerar på det här sättet och säger att man inte ska öppna några länkar, eller uppge några uppgifter.

Ifall ens bankuppgifter hamnar i fel händer kan man råka ut för allvarliga ekonomiska förluster. Lösenordsfiskarna kan använda informationen för eget bruk, eller sälja den vidare för kriminella ändamål.

Polisen uppmanar även allmänheten att se efter sina äldre släktingar så att de inte skickar iväg några uppgifter.

Man bör även se till att ens bankkonto är blockerat från att göra överföringar utomlands, ifall man inte är i behov av sådana.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten