Hoppa till huvudinnehåll

Sjöbevakarna i Borgå trivs på sin flytande station vid Kuggen: "Den rör på sig ibland men alla har vant sig"

Sjöbevakningsstationen Kuggen vid Emsalö bro.
Sjöbevakningsstationen Kuggen vid Emsalö bro. Sjöbevakningsstationen Kuggen vid Emsalö bro. Bild: Yle / Leo Gammals Sjöbevakningen (Finland),Gränsbevakningsväsendet,bevakning,Borgå,flottar,Station,Ponton,kontor,kuggen i borgå

För tre år sen började sjöbevakarnas arbete i pontonen vid Kuggen intill Emsalöbron. Personalen har börjat vänja sig vid vardagen i det flytande tvåvåningshuset.

Sjöbevakningsstationen är 230 kvadratmeter stor. I övre våningen finns ett samlingsrum och kök, inkvartering för fyra personer och ett kontor där Gränsbevakningsväsendets sjöbevakare håller koll på kustlinjen.

Sjöbevakningsstationen Kuggens vardagsrum.
Vardagsrummet med myssoffa. Sjöbevakningsstationen Kuggens vardagsrum. Bild: Yle / Leo Gammals Sjöbevakningen (Finland),Gränsbevakningsväsendet,bevakning,Borgå,flottar,Station,Ponton,kuggen i borgå

Den här dagen i november skiner solen klart över Emsalöfjärden och det är nästan vindstilla. Pontonen sitter stadigt fast i kajen.

- Nog rör den helt klart på sig när det är antingen hård och byig vind från sydväst eller när båtar kör förbi som drar större vågor. Men det är ingen som klagar, alla har vant sig vid det, säger en av sjöbevakarna.

Själva boendet och övernattningarna underlättas av att ganska många av sjöbevakarna bor i Borgå. De sover hemma och kan jobba hemifrån.

I nedre våningen finns ett litet gym, omklädningsrum, grovingång, torkrum, dusch och bastu.

Sjöbevakningsstationen Kuggens gym.
Kuggens gym. Sjöbevakningsstationen Kuggens gym. Bild: Yle / Leo Gammals Sjöbevakningen (Finland),Gränsbevakningsväsendet,bevakning,Borgå,flottar,Station,Ponton,kontor,gym,kuggen i borgå

En klar fördel med Kuggen och läget är att båtarna kan förtöjas intill pontonen och landområdet kring stationen är litet.

Stationen är samtidigt självförsörjande. Elektriciteten tas från land, men flotten har egen avloppstank och golvvärme med vattencirkulation.

Bruksvattnet på stationen tillverkas av havsvatten som manskapet tycker att kanske renas lite för bra så att det smakar avjoniserat batterievatten.

Sjöbevakningsstationen Kuggens matsal och kök..
Kuggens matsal och kök. Sjöbevakningsstationen Kuggens matsal och kök.. Bild: Yle / Leo Gammals Sjöbevakningen (Finland),Gränsbevakningsväsendet,bevakning,Borgå,flottar,Station,Ponton,kontor,kuggen i borgå

Inga större skillnader från Glosholm

Sjöbevakarna har inte upplevt större skillnader mellan att jobba vid Kuggsundet än förut när stationen låg på Glosholm.

- Responstiden till vissa ställen blir en aning längre. Det är annorlunda i det avseendet att vi är ganska innerskärs. Vi har båtfarleden rakt framför oss och gör det lite oroligare än det var där det inte rörde sig så mycket båtar rakt framför fönstret. Men själva arbetet har inte förändrats.

Sjukvårdare Fältledare Miika Hokkanen framför datorer i Kuggen.
Sjukvårdare Miika Hokkanen vid datorn i sjöbevakningsstationens kontor. Sjukvårdare Fältledare Miika Hokkanen framför datorer i Kuggen. Bild: Yle / Leo Gammals Sjöbevakningen (Finland),Gränsbevakningsväsendet,bevakning,Borgå,flottar,Station,Ponton,kontor,miika hokkanen

I kontoret finns ett antal skärmar med kartor. Den tekniska övervakningen sker främst från ledningscentralen i Helsingfors.

Stationen är sedan tiden på Glosholm en patrullerande station som övervakar gränsen och skärgården.

När sjöbevakningsstationen vid Kuggen byggdes för tre år sedan fanns en tanke på att pontonen skulle vara mobil och kunna flyttas nära olycksområdet om det sker en oljeolycka.

- I teorin är det möjligt att ta ut den, men i praktiken är den fast i land. Man tar inte ut den för skojs skull och övervakar Lovisaviken ett veckoslut. Den måste bogseras och förankras och den är inte planerad att vara i vågor på öppna havet.

Servicehus vid sjöbevakningsstationen i Borgå.
Utsikt över Emsalöfjärden. Servicehus vid sjöbevakningsstationen i Borgå. Bild: Yle / Leo Gammals Sjöbevakningen (Finland),Gränsbevakningsväsendet,bevakning,Borgå,flottar,Station,Ponton,kuggen i borgå

Stationen har däremot fått en ny och större båt som bland annat är speciellt utrustad för oljebekämpning i den yttersta skärgården. Den är för tillfället vid en annan station men återvänder inom kort.

Båten kan fungera som bas på olycksplatsen och försörjas med materiel och proviant för besättningen som kan bo på båten i flera dygn.

Trots en varm och livlig sommar med mycket båttrafik utförde sjöbevakarna i huvudsak rutinuppdrag som roderfylleri och kontrollerade säkerheten ombord.

Många båtförare i sjönöd behövde bogsering på grund av grundstötningar eller motorstopp.

Brinnande sommarstugor

Förr kunde sommargäster ringa in efter att de hade sett något underligt, till exempel en säl som förväxlats med en ubåt. I dag är det kvällssolen som spelar spratt.

Solnedgång i Åbolands skärgård med solen glittrande på vågsvall.
Solnedgången kan lura betraktaren. Solnedgång i Åbolands skärgård med solen glittrande på vågsvall. Bild: Yle/Linus Hoffman Houtskär,skärgårdens ringväg

- Vi får meddelanden om att någon strandbastu brinner. Det händer på sommaren när kvällssolen går ner och det orange solskenet speglas från stora fönster. Det ser helt ut som en bastu skulle brinna inuti förutom att det inte kommer nån rök.

En arbetsdag i november

Vintertid lugnar det ner sig. Sjöbevakarna patrullerar rutinmässigt i den östnyländska skärgården.

Gränsen övervakas, men manskapet håller också koll på förändringar i skärgården, till exempel båtar som har försvunnit från stranden.

I samband med patrullerande övervakar sjöbevakningen också fågeljakten i skärgården och tjuvfisket, ibland tillsammans med fiskeövervakarna.

Klädskåp med gränsbevakares uniformer och tjänstekläder.
Klädskåp med tjänstekläder. Klädskåp med gränsbevakares uniformer och tjänstekläder. Bild: Yle / Leo Gammals Sjöbevakningen (Finland),Gränsbevakningsväsendet,bevakning,Borgå,flottar,Station,Ponton,kontor,uniform,kuggen i borgå

När det fryser till kommer terrängtrafikövervakning på isen av snöskotrar, fyrhjulingar och bilar.

Räddningsövningar hör också till vardagen. Nu övar sjöbevakarna speciellt att rädda människor som går genom isen eller faller i kallt vatten. Räddningsövningar i vatten har blivit vanligare under de senaste åren.

sjöbevakarnas båt vid glosholm borgå
Patrullbåten förankrad vid Glosholm. sjöbevakarnas båt vid glosholm borgå Bild: Yle/Stefan Härus sjöbevakningsstation

Vintern innebär också utbildningar av olika slag. Stationen besöks nu av sjukvårdare och yttre befäl Miika Hokkanen från HUS som den här veckan kontrollerar utryckningsrutiner vid flera gräns- och sjöbevakningsstationer.

Det finns en strävan efter att alla stationer skulle ha liknande utbildning och gemensamma rutiner under till exempel räddningsoperationer.

Då skulle det samtidigt vara lättare för personal från andra stationer att vid behov rycka in om rutinerna och arbetssätten är de samma.

Sjöbevakningsstationen Kuggens omklädningsrum..
Kuggens omklädningsrum. Sjöbevakningsstationen Kuggens omklädningsrum.. Bild: Yle / Leo Gammals Sjöbevakningen (Finland),Gränsbevakningsväsendet,bevakning,Borgå,flottar,Station,Ponton,kontor,kuggen i borgå

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland