Hoppa till huvudinnehåll

Undersökning: Finland värst när det kommer till rasistiskt våld och trakasserier mot afrikanskbördiga - två av tre har trakasserats i Finland

Kaasuvuoto maahanmuuttajien koulutuskeskuksessa, Mannerheimintie 160, Helsinki
Kaasuvuoto maahanmuuttajien koulutuskeskuksessa, Mannerheimintie 160, Helsinki Bild: Jani Saikko flyktingar

I de västeuropeiska EU-länderna upplever personer med afrikanska rötter mest rasistiska trakasserier i Finland.

Bland annat The Guardian rapporterar om undersökningen, som är gjord av Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter (FRA) och omfattar tolv länder.

Av dessa tolv länder toppar Finland listan när det gäller uppfattad rasistisk diskriminering samt kränkande kommentarer och gester.

De övriga länderna i undersökningen är Irland, Österrike, Luxemburg, Tyskland, Danmark, Malta, Sverige, Frankrike, Italien, Storbritannien och Portugal.

Under de senaste åren har 63 procent av de svarande i Finland upplevt trakasserier, den överlägset högsta siffran i undersökningen. 14 procent har utsatts för rasistiska fysiska övergrepp.

Som trakasseri räknas bland annat förolämpande gester, kommentarer och hot.

Den minsta mängden upplevda rasistiska trakasserier registrerades på Malta med 20 procent, följt av Storbritannien med 21 procent.

EU måste ta itu med rasismen

Ungefär en tredjedel av personer med afrikanskt ursprung som svarat på enkäten i över ett dussin EU-länder har upplevt någon form av rasistiska trakasserier under de senaste fem åren.

- Mörkhyade personer inom EU är fortfarande offer för en bred och oacceptabel nivå av diskriminering och trakasserier helt enkelt på grund av hudfärg, säger FRA:s direktör Michael O’Flaherty, i ett uttalande.

Enligt O’Flaherty måste EU-länderna ta itu med rasismen och notera att rasistisk diskriminering och trakasserier är vanliga.

I undersökningen deltog 5 800 personer, varav de flesta var första eller andra generationens invandrare från Afrika.

Källor: FRA, The Guardian

Läs också