Hoppa till huvudinnehåll

Den nya Kvarkenfärjan byggs i Europa – två varv tävlar om beställningen

Så ska den nya Kvarkenfärjan se ut enligt en design daterad 12.7.2018.
Så är det tänkt att den nya Kvarkenfärjan ska se ut då den är färdig. Så ska den nya Kvarkenfärjan se ut enligt en design daterad 12.7.2018. Bild: Kvarken Link Kvarken,Wasaline

Vilket varv som får bygga den nya Kvarkenfärjan klarnar i medlet av december säger Kvarken Links vd Bertil Hammarstedt till Yle Åboland.

- Jag kan bekräfta att vi nu förhandlar med två europeiska varv och går igenom deras erbjudanden i detalj, säger Hammarstedt. Inga asiatiska varv är längre aktuella, säger Hammarstedt.

Ursprungligen förhandlade Kvarken Link med fyra varv om vem som får bygga det nya fartyget som ska trafikera mellan Vasa och Umeå.

Raumovarvet kan ligga bra till

Yle Åboland har tidigare skrivit om att varvet i Raumo kan ligga bra till och det har spekulerats att det är där som det nya fartygets ska byggas.

- Vi har aldrig nämnt Raumo utan vi förhandlar nu med två europeiska varv men vem det är kan jag inte gå in på nu, säger Hammarstedt.

Kvarken Link hoppas att det nya fartyget kan göra sin jungfrufärd i maj 2021.

- Det varv som klarar av att bygga enligt den tidtabell vi kräver får beställningen. Men det är mycket specifikationer och detaljer som vi ännu ska gå igenom innan vi tar ett beslut, säger Hammarstedt

Läs också