Hoppa till huvudinnehåll

Dohouk Tehmaz är nöjd med Borgås invandrartjänster

bild på en flicka
Dohouk Tehmaz talar flytande svenska trots att hon bott i Finland i bara ett och ett halvt år. bild på en flicka Bild: Yle/Hedvig Sandell Borgå,Invandrartjänster

Invandrartjänsterna och vuxensocialarbetet i Borgå har flyttat in i nya lokaler i WSOY-huset. Flytten till ära höll de öppet hus på torsdag eftermiddag.

Det är liv och rörelse i Borgå invandrartjänsters nya lokaler när Yle Östnyland besöker dem. Två män spelar musik, andra dansar och sjunger med. Det är glada miner.

En av de glada minerna är Dohouk Tehmazs. Hon är 15 år gammal och har bott i Borgå sedan september. I Finland har hon bott i ett och ett halvt år.

– Jag och min familj flydde ifrån kriget i Syrien. Min mamma och syster flyttade först till Finland. Ett halvt år senare kom jag, min pappa och min bror hit, berättar Tehmaz.

bild på samling
Det bjöds på godheter i invandrartjänsternas nya lokaler på torsdag eftermiddag. bild på samling Bild: Yle/Hedvig Sandell Borgå,Dohouk Tehmaz

Från Jakobstad till Borgå

Familjen bosatte sig först i Jakobstad. Senare bar det av mot Borgå.

Tehmaz tycker att det har gått bra att komma till Borgå som invandrare.

– Det är en fin stad och människorna här är snälla.

Hon tycker att både Borgå och Jakobstad är bra städer att bo i. Fördelen med Jakobstad, menar hon, är att där finns fler svenskspråkiga. Hon tycker ändå lite mer om Borgå.

– Borgå är lite bättre eftersom jag har fått vänner här. Det hade jag inte i Jakobstad, säger hon.

Tehmaz berättar att det tog henne en månad att få nya vänner i Borgå. Hon går i Strömborgska skolan och det är via skolan hon har funnit vänner.

bild på en familj
Föräldrarna Ghalia Akkash och Armand Haji med sina barn Iman Haji och Snleiman Haji var på plats i invandrartjänsternas nyöppnade lokaler. bild på en familj Bild: Yle/Hedvig Sandell Borgå,Dohouk Tehmaz

Talar flytande svenska

Trots att Tehmaz bara har bott i Finland i ett och ett halvt år talar hon ändå flytande svenska.

– Jag lärde mig engelska i Grekland och därför var det lätt att lära sig svenska. Finska är däremot jättesvårt, men jag lär mig.

Tehmaz, som har bott i Borgå i tre månader, har inget att klaga på när det kommer till stadens invandrartjänster.

– Allt fungerar jättebra. Man får den hjälp man behöver och alla är jättesnälla, säger hon.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland