Hoppa till huvudinnehåll

Elin Qvist från Grankulla är Finlands lucia 2018 – "Jag hoppas kunna sprida ljus och kärlek till så många som möjligt"

Elin Qvist.
Elin Qvist. Bild: Marcus Rosenlund Finlands Lucia,elin qvist

Omröstningen är avslutad och rösterna är räknade. Elin Qvist fick flest röster när folket valde Finlands lucia 2018.

Qvist går först i ledet ner för Helsingfors domkyrkas trappor på Luciadagen den 13 december.

Elin Qvist är 19 år och kommer från Grankulla. Hon studerar första året på Svenska Handelshögskolan i Helsingfors och vikarierar ibland som lärare i lågstadiet Granhult.

Vi nådde den lyckliga nya lucian per telefon:

Grattis till Finlands nya lucia! Hur känns det?

- Just nu känns det helt ofattbart. När jag fick höra nyheten, var det nästan som man höll på att svimma, så förvånad var jag.

Var befann du dig när du hörde nyheten?

- Jag satt faktiskt i tåget, haha . Jag blev faktiskt så glad. Alla luciakandidater i år har varit så fina, så jag hade inte alls förväntat mig att det skulle vara just jag som får äran att bära kronan i år.

Vad betyder det för dig, att bli lucia?

- Ända sedan jag var liten har det alltid varit en dröm att få vara med i luciatåget. Jag var jättetacksam. Jag sökte också till luciakören, så oberoende skulle jag ha fått bli tärna, vilket jag redan var supertacksam över. Det betyder jättemycket för mig att få vara med och skapa stämning i människors vardag den här vintern. Jag hoppas att jag kan sprida ljus och kärlek till så många som möjligt.

Jag har hört att din mamma också har varit lucia, stämmer det?

- Hon har varit Jakobstads lucia. I vår familj finns det flera som har varit luciakandidater och uppträtt som lucia på ett eller annat håll.

En hurdan roll anser du att lucia har i dagens samhälle?

- Många tänker att det är en gammal tradition, men jag tycker att den fortfarande är otroligt viktig. Det finns mycket mörker i dagens värld, till exempel med tanke på de utsatta barnfamiljerna, som luciainsamlingen går till, och så diskuteras ju flyktingkrisen. Det finns säkert många som inte känner sig riktigt hemma i dagens Finland.

- Jag tror att en tradition som lucia - där budskapet är att vi ska vara ödmjuka och generösa mot varandra, och ta hand om varandra - det kan bidra med ljus till människors vardag och visa kärlek till varandra och inkludera alla i gemenskapen.

Hur har höstens Luciakandidatkampanj varit?

- Den har varit jätteroligt. Mycket jobb, så klart, men det har varit väldigt roligt. Man har fått så fin respons, och redan själva kampanjen har varit så otroligt rolig, att få lära känna alla kandidater.

Hur känns det inför Luciadagen, december den 13:e, och att få sjunga inför en jättepublik?

- Väldigt spännande! Nervöst, såklart, men också otroligt härligt. Det kommer säkert att vara ett av de finaste tillfällena i mitt liv och något jag kommer att hålla med mig i hjärta för evigt.

Hur kommer du nu att börja förbereda dig?

- Jag kommer säkert att sjunga mycket. Och öva på att inte snubbla på klänningen!. Men det kommer nog att gå bra, jag har så fina tärnor och luciamammor som stöder mig i det här uppdraget. Det kommer att bli hur bra som helst.

5 SNABBA MED ÅRETS LUCIA

Julgubbe eller jultomte?

- Jultomte.

Skinka eller lutfisk?

- Lutfisk.

Pepparkakor eller lussebullar?

- Pepparkakor.

Prylar eller upplevelser till julklapp?

- Upplevelser.

Levande ljus eller julbelysning?

- Levande ljus.

Årets luciainsamling går till utsatta barnfamiljer

Lucia är frontfigur för luciainsamlingen, vars medel går till att stöda utsatta barnfamiljer. Fjolårets Luciainsamling gjorde rekord med att samla in 164 000 euro. Årets insamling pågår till och med 31.1.2019.

Tillsammans med sina tärnor gör lucia närmare 100 besök i december och januari, bland annat på sjukhus, äldreboenden, hos president Sauli Niinistö och i riksdagen.

Elin Qvist kröns till Finlands Lucia i Helsingfors domkyrka torsdagen den 13.12 klockan 17 av professor emeritus Sixten Korkman. Efter det åker luciakortegen genom Helsingfors centrum.

Lucia uppträder också på Centralgatans Luciamarknad i Centralgatan lördagen den 8.12 klockan 11–13.

Finlands Lucia är ett samarbete mellan Folkhälsan, Hufvudstadsbladet och Svenska Yle.

Artikeln uppdaterad 12:40 med bakgrundsinformation och Elin Qvists intervju.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes