Hoppa till huvudinnehåll

Gör bostadsaffären på en kvart? Ett nytt digitalt system gör det möjligt

En nyckelknippa i ett hörn på ett bord.
En nyckelknippa i ett hörn på ett bord. Bild: Kimmo Hiltunen / Yle bostadsaktiebolag,bostäder,bolån,bostadsförmedling,Nyckel

Bostadshandeln kan småningom bli helt och hållet digital. Ett antal banker, fastighetsmäklare, teknikföretag och myndigheter har tillsammans utvecklat ett digitalt system för handel med bostadsaktier, Dias.

Systemet ska tas i bruk i början av nästa år. Enligt initiativtagarna innebär digitaliseringen att bostadsaffärerna blir smidigare, snabbare, tillförlitligare och mer transparenta.

En bostadsaffär kan ske på en kvart, säger produktchef Carin Pokka på Aktia Bank.

- I framtiden sker försäljningsprocessen ända fram till själva undertecknandet av affären helt och hållet elektroniskt. Det minskar det manuella arbetet med aktiebrev, pantförbindelser och andra dokument.

Följ med processen i realtid

Efter affären överförs aktiebreven automatiskt till det elektroniska registret på Lantmäteriverket, säger hon. De inblandade i affären kan också följa med hur affären framskrider i realtid.

En förutsättning för digitala bostadsaffärer är att husbolagens aktieförteckningar är digitaliserade och ägaruppgifterna finns hos Lantmäteriverket.

Till en början kan digitala affärer göras med aktier i nya bostadsbolag, men småningom digitaliseras också aktierna i gamla husbolag. Den processen inleds i vår.

Bostadspriserna sjunker

Enligt den senaste statistiken från Statistikcentralen är bostadspriserna på väg ner. I huvudstadsregionen är nedgången från september till oktober 1,3 procent och i övriga landet 0,8 procent.

I oktober 2018 var det genomsnittliga kvadratmeterpriset på gamla aktielägenheter 3 625 euro i huvudstadsregionen och 1 631 euro i övriga Finland.

I Helsingfors var det genomsnittliga kvadratmeterpriser 4 195 euro och i Uleåborg 1 801 euro.

Om man jämför med läget för ett år sedan har priserna ändå gått upp med 3 procent i huvudstadsregionen och ner med 2 procent på annat håll i landet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes