Hoppa till huvudinnehåll

Kim Berg: Möjligt att vi har ett färdigt fusionsavtal på tisdag

Kim Berg.
Kim Berg. Bild: Yle/Kati Enkvist. berg

Fusionsförhandlingarna mellan Korsholm och Vasa tog ett rejält kliv framåt under torsdagens möte. Men än har man inte ett färdigt fusionsavtal att presentera.

- Vi kom väldigt mycket framåt, men det finns fortfarande vissa saker som vi vill utarbeta, konstaterar ledningsgruppens ordförande Kim Berg.

- Det är väldigt viktigt att komma ihåg att både avtalet och bilagan är juridiska dokument och man måste väldigt noggrannt utforma vad man skriver i dem. Det finns vissa formuleringar som fortfarande är öppna.

Berg säger att det var ett väldigt produktivt och positivt möte med bra diskussioner.

- En väldigt bra sak var att vi kom väldigt nära att hitta en lösning i bildningsnämndsfrågan, det vill säga ifall vi ska ha en finskspråkig och en svenskspråkig nämnd eller en gemensam nämnd med en finskspråkig och en svenskspråkig sektion under nämnden.

Kan ha ett färdigt avtal på tisdag

Den gemensamma ledningsgruppen håller sitt nästa möte på tisdag och då kanske man redan hittat en lösning.

- Allt är möjligt. Om vi plötsligt hittar gemensamma formuleringar till texter så kan det hända. Vi hoppas att vi får avtalet färdigt på tisdag.

Berg är också fortfarande hoppfull om att den ursprungliga tidtabellen för en möjlig fusion håller.

- Det finns alla möjligheter att fusionen träder i kraft 2020. Det viktigaste är nu att vi får avtalet till kommun- och stadsstyrelserna i december. Det är vår egentliga deadline.

- Men vi ska också ha ett avtal som både Korsholms kommunfullmäktige och Vasa stadsfullmäktige kan godkänna.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten