Hoppa till huvudinnehåll

Nancy Pelosi blir talman i USA igen - uppror bland demokrater rann ut i sanden

Nancy Pelosi blev år 2007 år den första kvinnliga talmannen i den amerikanska kongressen
Nancy Pelosi blev år 2007 den första kvinnliga talmannen i den amerikanska kongressen. Nancy Pelosi blev år 2007 år den första kvinnliga talmannen i den amerikanska kongressen Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW Nancy Pelosi,USA

Nancy Pelosi, den demokratiska ledaren i det amerikanska representanthuset, kommer att bli talman igen.

Det blev klart då demokraterna utsåg sin talmanskandidat i det nya representanthuset, som inleder sitt arbete efter årsskiftet.

203 demokratiska ledamöter stödde Pelosi medan 32 röstade mot.

Demokraterna vann 40 nya mandat i representanthuset i mellanårsvalet nyligen och får en majoritet i kongressens underhus för första gången sedan år 2010.

Den nya talmannen utses formellt den tredje januari då kongressen inleder sitt arbete.

Första kvinnliga talmannen

Den 78-åriga Nancy Pelosi valdes till talman redan år 2007, då hon var den första kvinnan någonsin på talmansposten i USA.

Pelosi stötte på en del motstånd efter mellanårsvalet då mer konservativa demokrater i representanthuset hotade att ersätta henne.

Deras revolt ledde ändå ingenvart och det blev klart i början av veckan att de upproriska ledamöterna inte hade tillräckligt med stöd för att utse en annan talman än Pelosi som är känd som en liberal politiker från sin hemstad San Francisco.

Nancy Pelosi är känd som en framgångsrik och viljestark taktiker i representanthuset där hon har suttit sedan år 1987
Nancy Pelosi är känd som en framgångsrik och viljestark taktiker i representanthuset där hon har suttit sedan år 1987 Nancy Pelosi är känd som en framgångsrik och viljestark taktiker i representanthuset där hon har suttit sedan år 1987 Bild: EPA-EFE/ERIK S. LESSER Nancy Pelosi,USA

- Jag är stolt över att än en gång få tjänstgöra som demokraternas kandidat för talmansposten. Har jag motståndare? Visst, men jag räknar med att få starkt stöd i omröstningen i januari, jublade Pelosi efter valet.

Pelosi har råd att förlora högst 17 demokratiska ledamöter i talmansvalet i januari eftersom ingen republikan röstar för henne. Som det ser ut nu så kommer knappast 18 demokrater att rösta mot henne.

Konservativt uppror

Det var konservativa, främst manliga demokrater som ville ersätta Pelosi, men de fick aldrig tillräckligt stort stöd och de hittade inte heller någon trovärdig motkandidat mot Pelosi, som är känd som en mästertaktiker i kongressen.

Republikanerna har i åratal använt Pelosi som sin främsta måltavla, och attackerna trappades upp igen efter att president Barack Obama lämnade Vita huset.

Pelosi som kommer från en inflytelserik politikerfamilj på den amerikanska östkusten och har suttit i representanthuset ända sedan år 1987. Hon har varit demokraternas ledare sedan år 2003.

Just nu har hon inte de 218 röster som krävs― Seth Moulton, konservativ demokratisk upprorsledare

Många, särskilt yngre demokrater, har länge krävt nytt blod bland partiets ledare i representanthuset där de nuvarande ledarna snart börjar bli 80 år gamla.

Kraven har stärkts efter mellanårsvalet där många yngre, särskilt kvinnliga demokratiska politiker, valdes till kongressen.

Nancy Pelosi blir snart talman i kongressen medan hennes partikamrat Chuck Schumer är demokratisk minoritetsledare i senaten
Nancy Pelosi blir snart talman i kongressen medan hennes partikamrat Chuck Schumer är demokratisk minoritetsledare i senaten Nancy Pelosi blir snart talman i kongressen medan hennes partikamrat Chuck Schumer är demokratisk minoritetsledare i senaten Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW Nancy Pelosi,Chuck Schumer,USA

Brokig samling demokrater

Medan så gott som alla republikaner i representanthuset är äldre vita män så består demokraternas ledamöter av en brokig samling män och kvinnor av vilka många är unga, relativt oerfarna och framstegsvänliga politiker.

Den relativt konservativa demokratiska ledamoten Seth Moulton som ledde proteströrelsen mot Pelosi, hävdar ändå att hon inte ännu har säkrat tillräckligt med röster för att bli vald redan i första omgången i talmansvalet.

- Just nu har hon inte de 218 röster som krävs, hävdar Moulton.

De allra flesta bedömare tror ändå inte att det stämmer när det verkligen kommer till kritan den 3 januari nästa år.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes