Hoppa till huvudinnehåll

Norska myndigheter: Fortfarande osäkert vad som orsakade fregattolyckan

KNM Helge Ingstad
Fregatten Helge Ingstad och tankfartyget Sola TS. KNM Helge Ingstad Bild: AFP / Lehtikuva fregatt,Norge

Norska myndigheter har inte kunnat klarlägga vad som orsakade fartygsolyckan tidigare i november. Händelseförloppet är ännu oförklarat och man vet inte hur fregatten kom att kollidera med ett tankfartyg.

Fregatten Helge Ingstad och tankfartyget Sola TS kolliderade då tankfartyget var på väg ut ur oljehamnen Sture-terminalen.

Fregatten förlorade styret och drev in på land med 137 personer ombord. Sju personer skadades.

Den norska olycksutredningscentralen, SHT, meddelade att de ville ge en kort uppdatering och konstaterade att olyckan som inträffade var “invecklad”.

Videon visar tankfartyget Sola TS som kastar loss vid Stureterminalen. Det är norska NRK som först publicerade videon.

Svårt att skilja på ljusen i mörkret

SHT anser att det var svårt för besättningen på fregatten att skilja mellan ljusen från fartyget och ljusen från terminalen, skriver NRK.

Det här innebar att besättningen troligen fick intrycket om att lamporna tillhörde ett stationärt föremål, säger Dag Sverre Liseth, chef för sjöfartsavdelningen på SHT, till NRK.

Enligt rapporten var besättningen på fregatten inte medvetna om att de pratade med tanken via radion. Besättningen trodde att de hade kontakt med ett av de fartyg som de följde på radarn.

Besättningen meddelade att de inte kunde svänga mot styrbord av rädsla för att de skulle åka på grund. Det var först då de upptäckte att de var på en kollisionskurs och då var det för sent att undvika olyckan.

Liseth påpekar att de inte ännu fattat ett beslut om ifall något i händelseförloppet brutit mot lagen.

Den slutliga olycksrapporten kommer att vara färdig inom ett år efter olyckan.