Hoppa till huvudinnehåll

Polisen gjorde jättetillslag mot Deutsche Bank - letar efter bevis för penningtvätt

Deutsche Bank
Deutsche Bank Bild: EPA/FRANK RUMPENHORST ekonomiska brott

Polisen i Tyskland har gjort razzior mot flera av storbanken Deutsche Banks kontor i Frankfurt-området i jakt på bevis för misstankar om penningtvätt.

Tillslaget är en följd av avslöjandena i den så kallade Panamaläckan år 2016.

170 poliser och utredare från det tyska åklagarämbetet deltog i tillslaget mot Deutsche Banks huvudkontor. Totalt omfattades 6 kontor av räderna.

Deutsche Bank misstänks ha hjälpt sina kunder att grunda företag i skatteparadis. Pengar med brottsligt ursprung ska ha kanaliserats till företagen.

Enligt New York Times ska det handla om 311 miljoner euro som kanaliserades till Brittiska Jungfruöarna.

Anställda kan ha blundat för olagligheter

Utredarna är speciellt intresserade av två anställda i åldern 50 respektive 46 år, och ett stort antal äldre bankanställda. De misstänks för att inte ha rapporterat vidare misstankar om penningtvätt, trots att bevisen var uppenbara.

Deutsche Bank hör till de hundratals finansinstitut vars namn dök upp i Panamadokumenten. Dokumenten läckte från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama. Firman hjälpte i flera decennier till att grunda skatteparadisbolag.

Deutsche Bank sade i ett pressmeddelande i dag att polisen har gjort husrannsakan på några kontor och att orsaken kan härledas till Panamaläckan. Banken säger sig samarbeta med polisen i det här ärendet.

Samtidigt har Deutsche Bank också kopplats ihop med penningtvättsmisstankarna i Danske Banks Estlandsfilial. Den tyska finansinspektionen har inlett en utredning om de eventuella kopplingarna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes