Hoppa till huvudinnehåll

Pyssla roliga smycken med hobbylera – ett gäng lussebullar i miniatyr lyser upp i mörkret

Vilket julbakverk är din favorit? Varför inte göra små juliga bakverk i hobbylera och förvandla dem till smycken? Här kommer inspiration till smått och gott att göra tillsammans och ge bort i julklapp eller smycka dig själv med till jul.

Julstjärnor, pepparkakor eller något annat bakverk passar precis lika bra. Jag valde lussebullar för att de är både enkla och roliga och för att den ätbara lussebullen har lite roliga sägner och historier som man kan förundras över.

Du kan göra armband, halsband, broscher, hårspännen, diadem, slipsnålar, manchettknappar, stiftörhängen, hängande örhängen och ringar av olika slag. Jag gjorde små bullfat på en gammal knapp. De är nätta både som ringar eller som bidrag till miniatyrjulbordet i dockhuset eller vid nissedörren.

Hand smyckad med ring och armband med lussekatter tar en lussebulle
Hand smyckad med ring och armband med lussekatter tar en lussebulle Bild: Yle/ Lee Esselström lussekatt,Strömsö,smycken,pyssel

Du behöver:

 • olika färgers hobbylera som härdas i ugn, (gult, vitt, brunt, svart till lussebullar)
 • hobbylack
 • brun akrylfärg
 • pincett, nålar, kniv och andra verktyg för att arbeta med leran
 • smyckestillbehör i metall t.ex. halskedja, pinne med ögla, armbandshake och ögla, örhängeskrokar, örhängesdelar till stiftörhängen, ringstomme, hårspännesstomme, broschnål, slipsnålsstomme etc.
 • metallim eller superlim
 • knappar att ha som lussebullsfat

Gör så här:

 1. För att få rätt nyans på leran kombinerar man flera olika färger och knådar ihop dem. Leran är extremt hård i början så man får värma och mjuka upp den med händerna. Ta en stor bit gult och lite mindre vitt och väldigt lite brunt och knåda tills leran är helt jämn i färgen. Räkna med att det tar ca 10-15 minuter att knåda färgen jämn.
 2. Rulla ut leran till lagom tjocka längder för den storleks lussebullar du vill göra.
 3. Skär en lämplig bit och runda båda ändorna med fingrarna innan du formar till önskad lussebullsform.
 4. Blanda brun och svart lera till russinen.
 5. Hobbylera i mörkbrunt och gult som formas till S
  Hobbylera i mörkbrunt och gult som formas till S Bild: Yle/ Lee Esselström lussekatt,smycken,pyssel,Strömsö
 6. Forma russin som passar storleken på dina lussebullar. Till de allra minsta bullarna behövs bara en extremt liten smula. Jag satte den på rätt plats med hjälp av en nål.
 7. Smycken gjorda av miniatyrlussebullar i hobbylera där en metallögla trycks in i en liten s-formad bulle
  Smycken gjorda av miniatyrlussebullar i hobbylera där en metallögla trycks in i en liten s-formad bulle Bild: Yle/ Lee Esselström lussekatt,smycken,pyssel,Strömsö
 8. När du gjort det antal bullar du vill ha så är det viktigt att komma ihåg att sätta in öglor i de bullar som ska bli hängande smycken eller hakas i varandra.

  Till ett armband behövs 8-10 bullar som är ca 1 cm långa. Dessa bullar behöver en ögla i vardera änden. I den ena änden ska öglan ligga lodrätt och i den andra skall den vara vriden horisontellt så att du sedan kan haka ihop dem.

  Var noga med att inte trycka in öglan för långt, den ska gå att öppna sedan (med hjälp av en tång). Pinnen med öglan är ofta för lång så klipp av metallen i lämplig längd för dina bullar, så att metallen inte går genom bullen men ändå kommer långt in i bullen.

 9. Härda leran i ugn 30 min i 110 grader eller enligt de anvisningar som står på förpackningen till den hobbylera du använder.
 10. Smycken gjorda av miniatyrlussebullar i hobbylera
  Måla bullarna med akrylfärg utspätt med vatten för att få en gräddad yta. Smycken gjorda av miniatyrlussebullar i hobbylera Bild: Yle/ Lee Esselström lussekatt,pyssel,smycken,Strömsö
 11. När bakverken svalnat kan du måla med akrylfärg så att de ser gräddade ut. Jag blandade brun akrylfärg med vatten och penslade på lite färg mitt uppe på bullarna. Låt torka.
 12. Pensel, lack och lussebullar i miniatyr
  Pensel, lack och lussebullar i miniatyr Bild: Yle/ Lee Esselström lussekatt,smycken,pyssel,Strömsö
 13. För att få en känsla av att bullarna penslats med ägg, som de riktiga, lackade jag dem inte helt utan bara så som man penslar på riktiga bullar. Låt torka.
 14. Lussebullar i miniatyr som görs till smycken
  Limma många små bullar på en gammal knapp så får du ett helt bullfat till dockskåpet eller ett fat att limma på en ringstomme . Lussebullar i miniatyr som görs till smycken Bild: Yle/ Lee Esselström lussekatt,smycken,pyssel,Strömsö
 15. Foga ihop till sådana smycken du vill ha.
Smycken gjorda av miniatyrlussebullar i hobbylera
Smycken gjorda av miniatyrlussebullar i hobbylera Bild: Yle/ Lee Esselström smycken,lussekatt,Strömsö

Smycken gjorda av miniatyrlussebullar i hobbylera
Smycken gjorda av miniatyrlussebullar i hobbylera Bild: Yle/ Esa Saari lussekatt,smycken,Strömsö

Smycken gjorda av miniatyrlussebullar i hobbylera
Smycken gjorda av miniatyrlussebullar i hobbylera Bild: Yle/ Lee Esselström lussekatt,pyssel,Strömsö,smycken